De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Nù bij uw overstap:
€ 20 cadeaukaart voor

Terug naar het nieuwsoverzicht

Prinsjesdag 2017: energierekening weer omhoog

door Jeanet Woldring 2 reacties

Op Prinsjesdag is bekendgemaakt welke belastingtarieven volgend jaar wijzigen, zo ook voor energie. Wat betekent dat voor uw energierekening?

Energierekening ruim 50 euro omhoog door belastingen

Hoewel het nu nog alleen voorstellen betreffen, is de ervaring dat de voorgestelde veranderingen wel door de Kamer aangenomen zullen worden. Voor een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas betekenen de plannen een verhoging op de energierekening van zo'n 63 euro op jaarbasis. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) betaalt een gemiddeld gezin volgend jaar 12 % meer belasting.

Energiebelasting 

Zowel de energiebelasting per kilowattuur stroom als per kubieke meter gas zal per 1 januari 2018 omhoog gaan. Daardoor stijgt de energiebelasting voor een gemiddeld gezin met 20 euro, een tientje voor zowel stroom als gas. Ter vergelijking: in 2018 betalen we gemiddeld 174 euro meer voor de energiebelasting dan in 2009. Opvallend is dat de belasting op stroom met ruim 12 euro is gedaald, maar de belasting op gas met maar liefst 182 euro is gestegen in die periode.

Energiebelasting-2009-2018.jpg

Opslag Duurzame Energie

De plannen voor de Opslag Duurzame Energie (ODE) zijn al langere tijd bekend. Het doel van de ODE is om de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie te financieren. In 2012 bestond deze belasting nog niet, in 2018 betalen we gemiddeld bijna 55 euro voor stroom en ruim 50 euro voor gas. Dit jaar betalen we ruim 60 euro op jaarbasis. Gaan de plannen door dan betalen we in 2023 gemiddeld bijna € 220 per jaar alleen al aan ODE.

Opslag-duurzame-energie-2013-2018.jpg

Eerder meldde Gaslicht.com ook al dat de energierekening met ongeveer 60 euro op jaarbasis omhoog zal gaan.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (2)

Geplaatst door: S.J. de Vries ()

Heb vernomen dat er in het regeerakkoord plannen zijn om de stroomprijs te laten dalen.
Is dat ook zo of heb ik het bij het verkeerde eind?

Opmerking van de redactie op 11-10-2017
In het regeerakkoord wordt een daling op de belasting van stroom aangekondigd. De belasting op gas gaat echter fors omhoog. Daarnaast gaat de opslag duurzame energie in 2018 ook weer omhoog. De jaarlijkse vermindering energiebelasting (voorheen heffingskorting) wordt juist fors verlaagd. Al met al zijn de consumenten nog duurder uit dan na Prinsjesdag is gecommuniceerd.
Geplaatst door: Jeroen ()

Zouden jullie de exacte tarieven ook in de tabellen willen zetten?

Opmerking van de redactie op 21-09-2017
Bedankt voor de tip!
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie