De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Voorkom hogere energierekening per 1 juli

door Jeanet Woldring 5 reacties Leestijd: 4 minuten

vaste-of-variabele-energietarieven.jpgHeeft u langer dan een jaar hetzelfde energiecontract? Dan is de kans groot dat uw energierekening zo'n 6 tientjes stijgt. Per 1 juli verhogen leveranciers hun variabele energietarieven. Dit komt doordat de prijs van gas toeneemt. Voorkom dat u meer gaat betalen door over te stappen op een 1-jarig contract met vaste tarieven.

Waarom 1-jarig energiecontract met vaste tarieven?

Een 1-jarig energiecontract met vaste tarieven.is meestal voordeliger. U profiteert dan van actietarieven en een welkomstpremie die kan oplopen tot ruim 250 euro. Vergelijk daarom uw energiecontract en voorkom dat u meer moet betalen. Houd wel rekening met de einddatum van uw huidige contract. Lees ook onze blog: Jaarlijks overstappen! Waarom?

Vooral gasprijs stijgt

Ook dit jaar maakte Delta haar variabele tarieven voor juli 2017 vroegtijdig bekend. De tarieven gaan fors omhoog voor consumenten met een contract voor onbepaalde tijd. Voor een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas betekent het een stijging van ruim 70 euro. Dit wordt vrijwel volledig veroorzaakt door een stijging van de gasprijs van ruim 5 procent, terwijl het stroomtarief 2 procent omhoog gaat. Daarnaast verhoogt Delta de vaste leveringskosten, wat naar alle waarschijnlijkheid bij meer leveranciers gaat gebeuren. 

Wat doen de andere energieleveranciers?

Half mei vonden andere leveranciers het nog te vroeg uitspraken te doen over de nieuwe tarieven. Hoewel de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eist dat tariefswijzigingen 'tijdig' bekendgemaakt moeten worden, zijn ze op de meeste websites nog niet te vinden. Wij hebben daarom navraag gedaan.

Van de grote drie stijgen Nuon's variabele tarieven naar verwachting met 19 euro en die van Essent met ruim 35 euro. Bij Eneco blijven ze gelijk, dat is ook het geval bij Oxxio. Van Greenchoice is nog niets bekend. Bij Engie komt de prijsstijging neer op 40 euro, bij Energiedirect.nl op 23 euro en bij Powerpeers op 39 euro per jaar. Deze bedragen zijn gebaseerd op een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas. E.ON liet weten de tarieven op 19 juni bekend te maken. Update: het blijkt dat E.ON de jaarkosten met 42 euro laat stijgen. Bij Vandenbron dalen de stroomtarieven met 4 euro en stijgen de gasprijzen met 13 euro. EnergieFlex laat de tarieven ongewijzigd.

Prijsstijging variabele tarieven per 1 juli (peildatum 21-6-2017)

Leverancier Stroom Gas Vaste leveringskosten Totale prijsstijging energienota
delta.gif + € 14 + € 51 + € 6 + € 71
eneco.gif + € 0 + € 0 + € 0 + € 0
energiedirect.gif + € 2 + € 21 + € 0 + € 23
energieflex.gif + € 0 + € 0 + € 0 + € 0
engie.gif + € 13 + € 27 + € 0 + € 40
e-on.gif + € 20 + € 22 + € 0 + € 42
essent.gif + € 5 + € 31 + € 0 + € 36
greenchoice.gif onbekend* onbekend* onbekend* onbekend*
nuon.gif + € 0 + € 13 + € 6 + € 19
oxxio.gif + € 0 + € 0 + € 0 + € 0
powerpeers.gif + € 20 + € 18 + € 0 + € 38
vandebron.gif - € 4 + € 13 + € 0 + € 9

Berekening gebaseerd op gemiddeld huishouden met jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas. Bedragen afgerond en incl. btw.
* Greenchoice informeert klanten persoonlijk dat tarieven veranderen per 1 juli en dat die wijziging na 1 juli in de online omgeving zichtbaar zal zijn. 

Geen last van stijging energieprijzen?

Zoals gezegd, een contract met vaste tarieven is meestal voordeliger. Een energiecontract met variabele tarieven is op dit moment gemiddeld 307 euro duurder dan het voordeligste contract via Gaslicht.com. Dit is een contract met vaste tarieven voor 1 jaar dat momenteel 1442 euro per jaar kost. Voor een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven betaalt een gemiddeld huishouden op dit moment 1748 euro per jaar. 

Wilt u geen last hebben van stijgende energieprijzen? Stap dan over op een energiecontract met vaste tarieven. Via onze Energievergelijker stapt u in drie stappen over van energieleverancier. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u dit jaarlijks doet. Inmiddels stapt 17% van de Nederlanders over en maakt al gebruik van een betere deal.

* zodra meer aanbieders de tarieven bekendmaken, zullen wij dit hier vermelden

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 23 april 2019


Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (5)

Geplaatst door: EAT hoogendijk ()

Elk jaar stap. Over op een nieuw energie contract. Verleden jaar verliep dat niet goed. Mijn huidigcontract bij Oxxio loopt begin september af . Kan ik overstappen na de einddatum van mijn contract bij Oxxio, zodat ik mijn premie ontvang.

Opmerking van de redactie op 27-06-2017
Wij raden altijd aan om twee maanden voor de einddatum de overstap in gang te zetten. Op deze manier houden energieleverancier rekening met het huidige contract en heeft u recht op de welkomstpremie. Wij kunnen niet inzien wanneer uw contract bij Oxxio precies afloopt in september. U kunt onze servicedesk ook even bellen en aangeven wanneer het contract afloopt, zodat zij u van een juist advies kunnen voorzien. Ons telefoonnummer is 0342-411350.
Geplaatst door: Simon Hulshoff ()

Voor een nieuwe woning heb ik een contract nodig, dat op na 1 juli in kan gaan ivm oplevering. Als ik dat nu afsluit, sluit ik 't dan nog af voor de huidige prijs, of voor de nieuwe prijs vanaf 1 juli? Groet

Opmerking van de redactie op 21-06-2017
De verhoging op de tarieven heeft invloed op de variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Deze zijn met een gemiddeld huishouden al circa 283 euro duurder op jaarbasis dan de actietarieven/contracten via onze website. Mocht de datum van de sleuteloverdracht bekend bij u zijn, dan raden wij u aan een aanmelding te doen voor een actiecontract. Als u hulp nodig hebt bij het kiezen van een contract of bij het aanmelden, dan kunt u gerust even bellen naar 0342-411350. Onze servicedesk helpt u graag!
Geplaatst door: L.Mulkens ()

Gaslicht.com vind ik goed.

Opmerking van de redactie op 21-06-2017
Bedankt voor uw positieve reactie! Dat doet ons goed. Wij horen het graag als wij u ergens bij kunnen helpen!
Geplaatst door: r.v.wensveen ()

gas 1500 stroom 3000 wat gaat dat kosten per maand.groetjes ruud

Opmerking van de redactie op 21-06-2017
Bedankt voor uw bericht. Graag kijken wij met u mee welke aanbieding het voordeligste is voor u. Om een juist advies te kunnen geven hebben wij ook uw postcode nodig en willen wij graag weten wat voor lopend contract u heeft. U kunt onze servicedesk bereiken via 0342-411350 of per e-mail via info@gaslicht.com.
Geplaatst door: Gea Apperlo ()

WIJ VINDEN HET PRETTIG OM JAARLIJKS DE ENERGIEPRIJZEN BETAALBAAR TE HOUDEN.

MET VR GROET, FAM APPERLO

Opmerking van de redactie op 20-06-2017
Fijn om te horen, wij ook! Daarom raden wij aan om ieder jaar over te stappen om zo geld te besparen en niet in het duurdere variabele tarief te komen! Heeft u hulp nodig bij het vergelijken? Neem gerust contact met ons op.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie