Genomineerd voor 2024!
Stem op Gaslicht.com
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

'Recordaantal consumenten wisselt van energiebedrijf'

Leestijd: 3 minuten

Klanten stappen door de economische crisis steeds vaker over naar een andere energieleverancier. Ruim één op de tien huishoudens koopt gas of stroom jaarlijks bij een andere aanbieder. Het aantal overstappers bereikte in juni een nieuw record van 182 duizend. Dat schrijft de Volkskrant afgelopen zaterdag.

Uit de jongste cijfers van brancheorganisatie Energie-Nederland blijkt dat in april, mei en juni het aantal overstappers met 46 procent steeg ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Opvallend is dat Benergy, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl een paar weken geleden tot ditzelfde percentage kwam.

De Volkskrant: 'Niet eerder stapten buiten de traditionele switchmaand december zoveel klanten over naar een andere leverancier als in juni. Vlak na invoering van de liberalisering in 2004 wisselde jaarlijks 6 procent van de huishoudens. Nu is dat opgelopen tot ruim 11 procent. Dat komt neer op anderhalf miljoen nieuwe contracten per jaar.

'De aanhoudende crisis dwingt mensen om nog beter op de centjes te letten', zegt Erik Smith van de onafhankelijke vergelijkingssite Gaslicht.com. 'Toen in maart een verhoging van de energieprijs werd aangekondigd, zijn consumenten massaal op zoek gegaan naar goedkopere leveranciers. Ook de plannen in het Lente-akkoord - verhoging btw, verhoging energiebelasting en invoering kolenbelasting - hebben aan de sterke toename van het aantal overstappers bijgedragen.'

Overstapcijfers
'De overstapcijfers zijn het hele jaar al hoog', zegt een woordvoerder van Energie-Nederland. 'De energiebedrijven hebben veel werk gemaakt van de ontwikkeling van de consumentenmarkt. Acht jaar na de liberalisering lijkt het erop dat de markt volwassen is geworden. Steeds meer mensen plukken de vruchten van een veelzijdig aanbod.'

De energiebedrijven moeten voor nieuwe klanten steeds dieper in de buidel tasten volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Overstappers namen in 2008 nog genoegen met 108 euro als welkomstvergoeding. In 2011 moest de energieleverancier gemiddeld ruim 135 euro betalen voor een nieuwe klant.

Het aantal overstappers is ook gegroeid door de toename van het aantal energiebedrijven. Naast gevestigde partijen als Nuon en Essent zijn er onder meer Greenchoice, de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) en Atoomstroom bijgekomen. In totaal zijn er ruim twintig energieleveranciers. Smith schat dat de nieuwe partijen zo'n 15 tot 20 procent van de energiemarkt in handen hebben.

In het tweede kwartaal van dit jaar brachten ruim 233 duizend huishoudens hun stroomcontract elders onder. Een jaar eerder waren dat een kleine 155 duizend. Het aantal huishoudens dat wisselde van gasleverancier steeg over dezelfde periode van ruim 152 duizend naar meer dan 216 duizend.'

Overstapvragen? Of bel Gaslicht 0342-411350

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 31 juli 2012

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie