De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug
Nù bij uw overstap:
€ 20 cadeaukaart voor

Terug naar het nieuwsoverzicht

Slimme gasmeter veilig, maar veiligheidssysteem netbeheerders moet beter

door Jeanet Woldring

gas(terra).jpgDe slimme gasmeter in Nederland is op dit moment veilig. Wel moeten netbeheerders hun veiligheidssysteem verbeteren en sneller slimme gasmeters vervangen die afwijkingen vertonen. Dit concludeert Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) naar aanleiding van onderzoek naar de veiligheid van slimme gasmeters. Alle huishoudens in Nederland moeten kunnen vertrouwen op de veiligheid van hun slimme gasmeter.

Geschrokken, maar geen acuut gevaar

Gasmeter_Lyandis_Gyr_G4.jpgUit uitzendingen van Kassa bleek dat er slimme gasmeters geplaatst zijn met afwijkend schroefdraad. Onlangs bleek dat er opnieuw een partij met mogelijk afwijkingen aan het schroefdraad is geplaatst. “Die afwijkingen aan het schroefdraad leveren geen acuut gevaar voor de veiligheid op, maar op de langere termijn is niet bekend of die veiligheid wel gegarandeerd is. Daarom moeten die meters er zo snel als mogelijk uit zodat bewoners erop kunnen vertrouwen dat netbeheerders er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de meter in je huis veilig is”, vindt Pieter van den Bergen van SodM. Hij is geschrokken dat er blijkbaar niet geleerd is van de vorige keer. 

Sneller vervangen

Het programma Kassa kwam vorig jaar 66 duizend slimme gasmeters op het spoor met te kort schroefdraad. Dit was aanleiding voor SodM om een diepgaand onderzoek te starten naar de veiligheid van deze gasmeters. SodM heeft toen geadviseerd om die meters zo snel als mogelijk te vervangen. Toch blijkt uit het onderzoek dat er nog 1744 in woningen hangen. Netbeheerders geven aan dat bewoners of eigenaren niet reageren op hun pogingen tot contact. SodM vindt dat de netbeheerders meer moeite moeten doen, mogelijk samen met de gemeente, om die bewoners of eigenaren te bewegen hun meter te vervangen.

Twijfelt u of u een veilige gasmeter heeft? Dan kunt u contact opnemen met uw netbeheerder. Als u niet weet wie dit is, kunt u dat eenvoudig opzoeken via onderstaand kaartje of via www.eancodeboek.nl.

regionale-netbeheerders-gasnet-19-11-2018.PNG

Opnieuw verdachte meters

Netbeheerder Enexis heeft onlangs een partij van ongeveer 39 duizend meters gekocht die na levering door de controles zijn gekomen. Pas bij het monteren merkten de monteurs op dat een aantal meters niet te plaatsen was omdat het schroefdraad niet diep genoeg was. Enexis zoekt nog uit om welk deel van die 39 duizend meters het exact gaat. SodM heeft Enexis opgedragen alle 39 duizend meters zo snel mogelijk te vervangen, tenzij de slimme meters met een afwijking met 100% zekerheid geïdentificeerd kunnen worden.

Heeft u een slimme gasmeter van Enexis en twijfelt u aan de veiligheid? Hier kunt u controleren of uw meter vervangen moet worden.

Monitor om nieuwe afwijkingen op te sporen

De wijze waarop netbeheerders storingen en lekken registreren vindt de toezichthouder niet geschikt. Daarom moeten netbeheerders de verschillende databases en registratiesystemen aanpassen en met name aan elkaar koppelen zodat informatie direct beschikbaar is. 

SodM kan niet ingrijpen

Netbeheerders zijn primair verantwoordelijk voor de veiligheid van de (slimme) gasmeters die zij installeren. SodM ziet hierop toe, maar heeft geen mogelijkheden om te handhaven als het gaat om de veiligheid van de (slimme) gasmeter. Ook in het gedeelte van de nieuwe gaswet, die op 1 januari inwerking treedt, is die bevoegdheid niet geregeld. Bevoegdheid om te handhaven geeft SodM bijvoorbeeld de mogelijkheid om een last onder dwangsom op te leggen als de netbeheerders niet snel genoeg werk maken van het vervangen van slimme meters. SodM heeft de minister van EZK gevraagd om haar deze handhavingsbevoegdheden te geven.

Lees meerNetbeheerders betreuren berichtgeving Kassa over gasmeters

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Navigatie