Genomineerd voor 2024!
Stem op Gaslicht.com
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Netbeheerders betreuren berichtgeving Kassa over gasmeters

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Gasmeter_Lyandis_Gyr_G4.jpgTelevisieprogramma Kassa besteedde zaterdag aandacht aan de onveiligheid van sommige slimme gasmeters. De netbeheerders betreuren de berichtgeving die suggereert dat de gasmeters Landis+Gyr G4/G6 (4.2 generatie) acuut onveilig zouden zijn. 'Dat is eenvoudigweg onwaar en het is ook niet in het belang van de consument om die indruk te wekken', luidt de reactie van Netbeheer Nederland. 

Vermeende onveiligheid

Emeritus hoogleraar Ben Ale en onderzoeker Peter Coppes deden uitspraken over vermeende onveiligheid van gasmeters met een kortere schroefdraad. Volgens Netbeheer Nederland gebeurde dit op basis van veronderstellingen en hypothetische situaties. 'Beide heren trekken vergaande conclusies zonder daadwerkelijk alle feiten te kennen of zonder zelf onderzoek te hebben uitgevoerd. De netbeheerders hebben dit wel.' 

Naar eigen zeggen plaatsen netbeheerders alleen meters -en die blijven alleen hangen- als de kwaliteit en de veiligheid zijn gegarandeerd. De netbeheerders hebben Kassa hier voor de uitzending middels een verklaring over geïnformeerd. Netbeheerders hebben hun conclusie over veiligheid getrokken op basis van daadwerkelijk onderzoek door het onafhankelijke instituut KIWA en Holland Innovative. 

Schroefdraad te kort

Schroefdraad-gasmeter.jpgIn september 2016 meldde Landis + Gyr dat door een productiefout de betreffende gasmeters een iets te korte schroefdraad hebben (foto Kassa: rechts te korte schroefdraad). Het gaat om een deel van de meters die zijn geplaatst in de periode juni-augustus 2016. Netbeheerders hebben meteen onderzoek laten doen door KIWA en daaruit is gebleken dat de meters veilig zijn en deugdelijk functioneren.
Lees meer over slimme gasmeters (overzicht + handleidingen)

Levensduur 20 jaar geen garantie

Uit aanvullend onderzoek blijkt volgens Holland Innovative echter dat nog niet zeker is of de betreffende meters de normale levensduur van minimaal 20 jaar mee kunnen. KIWA bevestigt dit. Netbeheerders vinden het belangrijk dat meters minimaal 20 jaar goed en veilig kunnen blijven functioneren en hebben daarom besloten de in totaal ongeveer 40.000 meters te vervangen. Bijna de helft van de meters zou  inmiddels al vervangen zijn.
 
De netbeheerders zeggen exact te weten welke klanten een meter met een kortere schroefdraad hebben. Zij zullen binnen afzienbare tijd contact met deze klanten opnemen om een afspraak te maken voor vervanging. Consumenten hoeven zelf dus niets te doen en zij kunnen de gasmeter tot de vervanging veilig blijven gebruiken, reageert Netbeheer Nederland.

Monteurs staan voor veiligheid

Ook over het in twijfel trekken van de competentie van de monteurs is Netbeheer Nederland verbolgen. 'De monteurs staan voor veiligheid en beschikken over de juiste kennis en expertise. Het is hun dagelijks werk om te zorgen dat mensen veilig gas kunnen gebruiken en zij doen dat werk uitstekend. Het past een consumentenprogramma als Kassa niet om deze professionals zonder onderbouwing te diskwalificeren'. 

Lees meer over de slimme meter

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 30 oktober 2017

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie