De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Stadsverwarming 58 euro omhoog in 2018

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Gebruikt u blok- of stadsverwarming? In 2018 stijgen de kosten per huishouden gemiddeld 58 euro per jaar. Bij een gemiddeld verbruik van 35 gigajoule betaalt u dan maximaal 1151 euro per jaar. Dat heeft ConsuWijzer berekend.

Waarom stijgen de kosten?

De prijsstijging is het gevolg van de stijgende gasprijs en belastingen in 2018. De wet schrijft voor dat de prijs voor blok- en stadsverwarming in hetzelfde tempo stijgt of daalt als de gasprijs.

Hoe zit die prijsstijging in elkaar?

Volgens het overheidsorgaan stijgen de vaste kosten voor gas in 2018 met gemiddeld 10 euro inclusief btw per jaar per huishouden. Deze kosten bestaan uit transport, levering en aansluiting. De variabele kosten voor gas stijgen in 2018 met gemiddeld 40 euro inclusief btw per jaar per huishouden. Deze kosten bestaan voor ongeveer de helft uit belasting en de opslag van duurzame energie.

Tarieven voor warmte

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt het maximumtarief van blok- en stadsverwarming. Dit om te voorkomen dat consumenten teveel betalen. 'Je bent immers gebonden aan één aanbieder en kunt dus niet kiezen om over te stappen naar een goedkopere aanbieder' (red. alleen voor stroom kun je overstappen naar een goedkopere leverancier).

In 2018 worden de maximumtarieven:

  • Leveringskosten: 309,52 euro vaste kosten plus 24,05 euro per verbruikte gigajoule;
  • Kosten huur warmtemeter en meten van jouw verbruik: 25,36 euro;
  • Eenmalige aansluitbijdrage voor nieuwe aansluitingen op een bestaand warmtenet: 1037,78 euro. Is de afstand van uw voordeur tot de hoofdleiding in de straat meer dan 25 meter? Dan komt hier nog 33,77 euro per meter bij.

Bron: ACM (nieuwsbericht)

Lees meer over stadsverwarming

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 27 december 2017


Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie