De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Tips voor het overstappen

1 reactie

Veel consumenten betalen nog altijd veel te veel aan energiekosten. Als u overstapt naar een andere leverancier kunt u honderden euro’s besparen. U hoeft zich enkel als nieuwe klant aan te melden bij een ander energiebedrijf, dat kan eenvoudig via Gaslicht.com. De nieuwe energieleverancier regelt dan de rest voor u. Maar waar moet u op letten als u overstapt?

Tip 1: Houd rekening met opzegtermijn huidige leverancier
De meeste energieleveranciers hanteren een opzegtermijn van 30 dagen. Dat betekent wanneer de overeenkomst wordt opgezegd, deze nog maximaal 30 dagen doorloopt. Een opzegtermijn langer dan 30 dagen is wettelijk niet toegestaan.

Tip 2: Voorkom opzegvergoeding
Heeft u een energiecontract voor onbepaalde tijd, dan kunt u op elk gewenst moment kosteloos overstappen. Wanneer u een contract heeft voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld voor 1 jaar, dan kan een leverancier een opzegvergoeding vragen voor vroegtijdig opzeggen. Is het prijsvoordeel bij een overstap groter dan de opzegvergoeding, dan is het voordeliger om contractbreuk te plegen. Soms betaalt uw nieuwe leverancier zelfs de opzegvergoeding. Ga wel na of u uw eventuele welkomstpremie van uw oude leverancier misloopt bij een voortijdige wisseling. Dat kunt u terugvinden in de actievoorwaarden.

Tip 3: Let op de switchtermijn van nieuwe leverancier
Bij de meeste energieleveranciers kunt u geen gewenste overstapdatum aangeven. Dat komt omdat energieleveranciers in een landelijk systeem nagaan per wanneer u boetevrij kunt overstappen. Het is van belang dat u bij een overstap op de hoogte bent van de zogeheten 'switchtermijn' die kan variëren van 60 dagen tot 6 maanden. De switchtermijn die de energieleverancier aanhoudt, vindt u terug onder het informatie icoontje op het aanmeldformulier. Zie voorbeelden van Energiedirect.nl en E.ON.


Tip 4: Ga na of er een vaste start- en/of einddatum wordt gehanteerd
Steeds meer leveranciers hanteren bij contracten met een vaste prijs een vaste start- en/of einddatum. Dit betekent dat als u een dergelijk contract voor bijvoorbeeld een jaar afsluit, dit niet vanzelfsprekend exact 12 maanden na de startdatum van de levering afloopt. Om te controleren of dit bij u het geval is, kunt u in de actievoorwaarden kijken. Daar moeten de start- en einddatum duidelijk in vermeld staan.

Een vaste einddatum betekent dat u na die datum niet meer de vaste (actie)prijs betaalt, maar het dan geldende standaard variabele tarief voor onbepaalde tijd. Dat houdt meestal in dat u duurder uit bent. Vanaf de gestelde einddatum kan er zonder problemen en boetevrij overgestapt worden naar een andere leverancier. Belangrijk is ook dat een vaste einddatum geen invloed heeft op de welkomstpremie.

Een vaste startdatum komt ook steeds meer voor. Dit houdt in dat het (actie)tarief pas geldig is vanaf de aangegeven startdatum. Mocht uw levering eerder beginnen dan krijgt u tot de startdatum tijdelijk een variabel tarief. 

Voorbeeld: Stel u meldt zich begin januari 2013 aan voor een jaarcontract met een vast tarief. Het contract hanteert een vaste startdatum (1 februari 2013) en een vaste einddatum (31 januari 2014). U kunt echter pas per 1 maart 2013 boetevrij overstappen vanwege uw huidige contract. Dat betekent dat de nieuwe energieleverancier vanaf 1 maart 2013 het actietarief zal berekenen, tot 31 januari 2014. Vanwege de vaste einddatum stopt per die datum automatisch het contract. Tenzij u tijdig overstapt, zult u vanaf dat moment het standaard variabele tarief gaan betalen.

Tip 5: Stap tijdig weer over
Om te voorkomen dat u aan het einde van het contract automatisch overgezet wordt naar een variabel tarief, kunt u circa 8 weken voor de einddatum weer overstappen. Bent u al eens overgestapt via Gaslicht.com? Dan krijgt u een herinneringsmailtje van ons over het aflopen van uw energiecontract. Via onze Contractwekker kunt u zelf de exacte afloopdatum aangeven, waardoor u tijdig op de hoogte wordt gesteld en opnieuw kunt vergelijken. Zodoende blijft u besparen op uw energiekosten!

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 14 januari 2013
Geactualiseerd: dinsdag 15 oktober 2019

Reacties (1)

Geplaatst door: H.Buist ()

bovenstaand e-mailadres is nieuw

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie