Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Transportkosten gas en licht stijgen ruim 7 procent

1 reactie Leestijd: 1 minuut

Vanaf januari 2013 stijgen de energietarieven van de regionale netbeheerders met gemiddeld 7,1 procent. Dit blijkt uit de tarievenbesluiten van de Nederlandse Mededingingautoriteit (NMa). Hierdoor betalen consumenten gemiddeld 24 euro per jaar meer voor de transport van elektriciteit en gas.

De transportkosten -ook wel netwerkkosten genoemd- staan op uw energierekening. Deze betaalt u direct aan de netbeheerder of via uw energieleverancier. Eén keer per jaar bepaalt de NMa hoeveel de regionale netbeheerders mogen vragen voor het transport van elektriciteit en gas. Deze tarieven staan op de website van de NMa. Dit zijn tarieven die uw netbeheerder maximaal bij u in rekening mag brengen.

Ongeveer een vijfde deel van de energierekening bestaat uit transportkosten. Dat betekent dat huishoudens voor dit deel van de nota volgend jaar ongeveer 450 euro gaan betalen. Gemiddeld komt de totale energierekening nu uit op 2100 euro per jaar.

De stijging van de transportkosten wordt gedeeltelijk veroorzaakt door inflatie. Ook vanwege het feit dat netbeheerders meer moeten investeren in de netten in verband met windmolens en warmtekrachtinstallaties. De netbeheerder is verantwoordelijk voor het onderhoud van de elektriciteitsnetten en gasleidingen.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 11 juli 2019

Reacties (1)

Geplaatst door: H.J.Simpelaar ()

Zijn uw opgaven op de site van energieleveranciers bedragen
inclusief transportkosten of exclusief?
B.V.die van Querrent en Budget Energie.

Opmerking van de redactie op 10-04-2014
Op onze website tonen wij de kosten van de gehele energierekening, daar zijn de transportkosten ook in meegenomen. Het is daarbij wel belangrijk dat u uw eigen postcode (en jaarverbruik) invult om de juiste bedragen voor uw situatie in beeld te krijgen.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.