Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Variabele energietarieven dalen per 1 juli

5 reacties Leestijd: 4 minuten

De energierekening van een gemiddeld huishouden met variabele tarieven daalt ruim 100 euro op jaarbasis. Dat blijkt uit onze berekening van de nieuwe tarieven per 1 juli van Eneco, Vattenfall en Essent. Toch kunt u het meest besparen met vaste tarieven. Door slim te vergelijken en over te stappen op een jaarcontract met vaste tarieven kunt u nu 484 euro besparen. Hoe zit dat? 

Nieuwe variabele energietarieven per 1 juli

De drie grootste energieleveranciers hebben hun nieuwe variabele tarieven voor gas en stroom bekendgemaakt. Deze wijzigen doorgaans tweemaal per jaar: op 1 januari en 1 juli. Bij Vattenfall dalen de gas- en stroomtarieven ongeveer 112 euro op jaarbasis, bij Essent 74 euro en bij Eneco maar liefst 158 euro. Dit geldt voor een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas. De grootste daling vindt -net als vorig jaar- plaats bij Eneco. De energierekening van klanten van Eneco zakt naar 1969 euro, terwijl Essent het duurst blijft met 2076 euro. Vattenfall zit daar tussenin met 2015 euro.

Gemiddelde energierekening 1-1-2020 1-7-2020
 eneco.svg € 2127 € 1969
vattenfall.svg € 2127 € 2015
essent.svg € 2150 € 2076

Vaste leveringskosten blijven gelijk 

Hoewel de variabele energietarieven dalen, blijven de vaste leveringskosten bij alle drie de leveranciers gelijk. Vorig jaar verhoogde Essent deze in januari nog met 43 euro, Eneco op 1 juli met 48 euro en Vattenfall toen met 25 euro. Vattenfall is met 120 euro het voordeligst voor wat betreft de 'vaste leveringskosten' (administratiekosten, vroeger vastrecht genoemd). Bij Eneco en Essent betaalt u 144 euro op jaarbasis. In onderstaande grafiek tonen we de gemiddelde vaste leveringskosten door de jaren heen. Wat opvalt is dat deze kosten in 11 jaar tijd meer dan verdubbeld zijn. Dat geldt niet voor de energietarieven, die zijn in dezelfde periode gedaald. Klik hier voor een overzicht van variabele stroom- en gastarieven Essent-Vattenfall-Eneco (2009-2020)

grafiekvaste-leveringskosten-gemiddelde-grote-3.png

Kijken we naar de stroomprijs per kilowattuur, dan is Eneco het voordeligst, al scheelt het niet zoveel. Maar voor gas is Eneco aanzienlijk goedkoper. Essent vraagt straks 30,9 cent per kuub, terwijl Vattenfall 28,5 cent rekent. Bij Eneco bent u per 1 juli 25,8 cent per m3 gas kwijt, dat scheelt een slok op een borrel.

afbeeldingtarieven1juli2020-002.png

Wat betekent dit voor u?

"Jammer, dat de prijzen omlaag gaan, net nu ik een nieuw energiecontract afgesloten heb", reageerde een recente overstapper naar Eneco. Gelukkig hoeft deze overstapper geen spijt te hebben, want alleen de variabele tarieven van Eneco dalen per 1 juli. "Een jaarcontract met vaste tarieven is alsnog voordeliger dan de variabele tarieven. U heeft er dus goed aan gedaan om over te stappen", was ons antwoord. Op dit moment schelen de contracten voor onbepaalde tijd gemiddeld 484 euro met de voordeligste energiecontracten in de markt met vaste tarieven. Met de aangekondigde verlaging blijft dat verschil nog steeds enorm. Maar welke mensen krijgen dan wel te maken met prijswijzigingen?

Bijna de helft van de huishoudens heeft variabele tarieven

Alleen huishoudens met een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven krijgen per 1 juli te maken met de aangekondigde prijswijziging. Dat betreft bijna de helft van de Nederlanders (45%). Hieronder vallen de mensen die bewust voor variabele tarieven kiezen en de mensen die nog nooit zijn overstapt naar een andere energieleverancier. Maar ook degenen die 'niks doen' na afloop van hun contract voor bepaalde tijd. Bij het aflopen van een contract met vaste tarieven loopt het contract namelijk stilzwijgend over in een contract met variabele tarieven voor onbepaalde tijd.

Vast het voordeligst

Wie nog nooit of heel lang geleden is overgestapt, heeft automatisch een contract met variabele tarieven. Valt u ook in die categorie en bent u benieuwd of u ergens anders goedkoper uit bent? Dan raden we u aan energieleveranciers te vergelijken op Gaslicht.com. Uit recent onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt ook dat mensen door te vergelijken veel geld besparen. Volgens de toezichthouder tot wel € 660. De ACM geeft dit voorbeeld: "Een consument die bijvoorbeeld in mei 2020 een energiecontract voor onbepaalde tijd met een variabel tarief afsloot – het zogenaamde slaperstarief – betaalt maximaal € 1959 per jaar aan energiekosten (elektriciteit en gas). Als hij zou overstappen naar het goedkoopste contract voor één jaar tegen een vast tarief, zou hij slechts € 1299 kwijt zijn aan energiekosten. De besparing kan dus oplopen tot € 660."

Consumenten blijven overstappen

Meer dan één op de vijf huishoudens is afgelopen jaar overgestapt van energieleverancier. Dat is een nieuw record: nog nooit stapten zoveel consumenten in één jaar over. Juist nu is het ook weer van belang om goed te kijken naar uw verbruik en uw contract te vergelijken. Door slim te vergelijken kunt u gemiddeld zo'n € 484 besparen (peildatum 22 juni)

Lees meer over vaste of variabele energietarieven

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 23 juni 2020

Reacties (5)

Geplaatst door: peter pot ()

Goedemiddag,ik wil overstappen naar andere leverancier.Bij huidige leverancier staat:Einddatum product:27-8-2020.Mijn vraag
is,is dit tot of tot en met.Groetend,P.J.Pot.

Opmerking van de redactie op 09-07-2020
Beste meneer Pot,

Omdat er alleen een datum staat, raad ik aan om als einddatum 27 augustus 2020 op te geven als einddatum. De nieuwe energieleverancier neemt u dan na 27 augustus 2020 over.

Mocht u verdere vragen hebben, neem gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: C.D. Ampt ()

Ik heb contract van 1 jaar met energieleverancier, dit loopt in januair 2021 af. Is het zinvol om nu contract open te breken of beter te wachten tot januari 2021 omdat de gasprijs van januari 2021 wordt vastgesteld op basis van de olieprijs van juli 2020 ( en de gasprijs van juli 2020 op basis van de olieprijs van januari 2020).

Opmerking van de redactie op 25-06-2020
Beste meneer/mevrouw Ampt,

Het hangt van het huidige contract af of het voordelig is om over te stappen of niet. Via de volgende link leggen wij uit hoe u dit het beste kunt uitrekenen: https://www.gaslicht.com/blog/is-het-openbreken-van-mijn-contract-verstandig/4838/
Mocht u hier hulp bij nodig hebben, neem gerust contact op met ons.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Marjan ()

Ik ben bezig om te kijken of ik weer over zal stappen. Kan ik nu sowieso beter wachten tot na 1 juli?
En hoe weet ik dan wat voor mij voordeliger zou kunnen zijn, vast of variabel?
Ben nu bij Powerpeers en die wordt niet eens getoond als ik een vergelijking wil doen, geen idee waar dat dan aan ligt.

Groet, Marjan

Opmerking van de redactie op 24-06-2020
Beste Marjan,

Per 1 juli wijzigen de variabele tarieven. De vaste tarieven zijn de afgelopen maanden al gedaald. Wij raden altijd aan om te kiezen voor een vast tarief. Het vaste tarief ligt namelijk een stuk lager dan het variabele tarief.

Als uw contract binnen nu en 60 dagen afloopt, kunt u nu al een overstap aanmelden. Alle energieleveranciers houden dan rekening met de einddatum.

Powerpeers biedt op onze website helaas geen verlengaanbod aan. Vandaar dat u ze nu niet tegen komt. U kunt altijd een verlengaanbod bij hen opvragen en deze vergelijken. Mocht u hierbij hulp nodig hebben, neem dan contact met ons op.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: kees den boer ()

Is de 0,07 cent stroom tarief in of ex energiebelasting van eneco,
MVG kees den b oer

Opmerking van de redactie op 24-06-2020
Beste meneer Den Boer,

De terugleververgoeding is exclusief de energiebelastingen. Na aftrek van de teruglevering hoeft u alleen voor het overgebleven verbruik nog energiebelasting te betalen. Als u meer teruglevert dan verbruik dan hoeft u geen energiebelasting te betalen omdat u geen verbruik overhoudt.

Mocht u verdere vragen hebben dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: M. van Sinttruijen ()

IK BEN VIA GASLICHT.COM IN FEBRUARI EEN JAARCONTRACT AFGESLOTEN BIJ ENECO DUS MOET IK WACHTEN TOT 2021 OM OVER TE STAPPEN.

Opmerking van de redactie op 23-06-2020
Beste meneer/mevrouw Van Sinttruijen,

U geeft aan dat u in februari bent overgestapt. Als u nu overstapt dan ontvangt u een opzegboete. U mag altijd even contact met ons opnemen zodat wij kunnen nagaan of het voordelig voor u is om nu alweer over te stappen.

U kunt ons bereiken op 0342 411 350 of per mail naar info@gaslicht.com.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.