De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

VEH: overschakelen op warmtenet te duur

door Jeanet Woldring

Huizenbezitters moeten hoge rekeningen betalen als zij overschakelen op een warmtenet. Daar vreest Vereniging Eigen Huis voor. Energiebedrijven mogen vanaf 2020 hogere kosten rekenen als ze een warmtenet aanleggen en als ze huishoudens hierop aansluiten. Qua vaste lasten gaan gebruikers van blok- en stadsverwarming er wel iets op vooruit. Dat blijkt uit de maximumtarieven die de Autoriteit Consument & Markt heeft vastgesteld.

Aansluiting op warmtenet verhoogd naar 4500 euro

De eenmalige kosten die energiebedrijven mogen rekenen als ze een huis aansluiten op een warmtenet heeft de ACM verhoogd naar 4510 euro, ruim vier keer meer dan vorig jaar. De kosten voor het aanleggen van een warmtenet worden zelfs volledig doorgerekend naar de klant, bericht Vereniging Eigen Huis. In 2030 moeten 1,5 miljoen woningen van het aardgas af en de helft daarvan wordt aangesloten op een warmtenet. Nu zijn ongeveer een miljoen huishoudens aangesloten op stads- en blokverwarming.

Rekening blok- en stadsverwarming daalt licht

Wat vaste lasten betreft gaan gebruikers van blok- en stadsverwarming er dit jaar wel iets op vooruit. De maximumtarieven van een doorsnee huishouden dalen met ongeveer een half procent tot 1534 euro. De jaarlijkse kosten gaan omlaag omdat de rekening van gas ook daalt. Het is wettelijk geregeld dat huishoudens met blok- en stadsverwarming niet meer mogen betalen dan mensen die zijn aangesloten op gas. 

Meer maximumtarieven

Vanaf 2020 zijn er niet alleen maximumtarieven voor het leveren van warmte en het meten van verbruik. Ook zijn er maximumtarieven voor nieuwe aansluitingen, het opzeggen van de aansluiting en de huur voor de afleverset. Verder zijn er nu ook tarieven voor levering van koude (koeling) in een warmte/koudeopslagsysteem, en voor lauw water dat nog verder wordt opgewarmd in de woning. 

Volgens ConsuWijzer betekent meer maximumtarieven vooral meer bescherming voor consumenten. "Voortaan mag je leverancier bijvoorbeeld niet meer te veel vragen voor de levering van koude. En weet je waar je aan toe bent wanneer je je aansluiting wilt opzeggen, bijvoorbeeld omdat je zelf een warmtepomp neemt."

Hoe worden de maximumtarieven bepaald?

De kosten voor warmte en het meten van verbruik zijn niet hoger dan wat een gemiddelde gasverbruiker betaalt. De overige tarieven zijn gebaseerd op de gemiddelde werkelijke kosten van de afleverset of de werkzaamheden (aansluiten of afsluiten). Bekijk hieronder de maximumtarieven voor 2020.

Maximumtarieven Warmte 2020

maximumtarieven-warmte-2020.png

Deze maximumtarieven zijn voor standaardaansluitingen tot en met 100 kW. Heeft u een grotere aansluiting? Kijk voor alle tarieven op ACM.nl. Krijgt u een jaarafrekening, eindafrekening of naheffing over een eerder jaar? En wilt u de tarieven op deze rekening controleren? Op ConsuWijzer.nl vindt u de maximumtarieven uit 2018 en 2019.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 6 januari 2020
Geactualiseerd: woensdag 5 augustus 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie