De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Vele honderden huizen toch op het gasnet aangesloten

door Arnoud Timmerman Leestijd: 2 minuten

Honderden nieuwe woningen worden toch op het gasnet aangesloten ondanks het aardgasverbod. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Aansluitplicht gas vervallen

Sinds 1 juli 2018 mogen nieuwe huizen in principe niet meer worden aangesloten op het gasnet. De overheid wil afstappen van het gebruik van aardgas. Daarom hoeven netbeheerders geen nieuwe huizen en gebouwen aan te sluiten op het gasnet. Wie na 1 juli 2018 een gasaansluiting aanvraagt voor zijn nieuwe huis krijgt ‘nee’ te horen, tenzij de gemeente een uitzondering heeft gemaakt. 

Gemeenten beslissen

Veel gemeenten maken een uitzondering op het aardgasverbod. Volgens BNR is dat in 39 gemeenten bij één of meerdere bouwprojecten gebeurd. De uitzonderingen variëren van enkele woningen tot complete woonwijken, soms wordt zelfs een hele gemeente als uitzonderingsgebied aangewezen.

Waarom niet gasloos?

De reden waarom gemeenten bepaalde woningen toch aansluiten op het gasnet variëren. In sommige gevallen dreigen bouwprojecten onbetaalbaar te worden als ze géén gasaansluiting krijgen. Er zijn ook voorbeelden waarbij er simpelweg geen alternatieven voor handen zijn. 'Bij warmtenetten wordt vaak overtollige warmte van industrie of afvalverbrandingsinstallaties gebruikt. Als die bronnen ontbreken, houdt het snel op', zegt David Smeulders, hoogleraar bij de Technische Universiteit van Eindhoven.

Volgens Smeulders is het ook veel te vroeg om alle huizen van het gasnet te halen. 'De komende tijd hebben we aardgas nog hard nodig.Het alternatief is elektriciteit uit kolencentrales, maar daarbij is de CO2-uitstoot veel hoger.' Bovendien kan de gasaansluiting in de toekomst worden gebruikt voor bijvoorbeeld waterstof of groen gas. Hij ziet daarom liever dat ook nieuwbouwwijken standaard worden voorzien van een gasaansluiting.

Groen gas

De Drentse gemeente De Wolden heeft besloten voorlopig nog niet van het gasnet af te gaan. De gemeente wil op termijn overstappen op groen gas en wil de bestaande aardgas-infrastructuur daarvoor gebruiken. Ervaring met de aanleg van een glasvezelnet heeft uitgewezen dat het vrij lang duurt om iets voor elkaar te krijgen in een landelijk gebied.

Bron: BNR

Lees ook: Minder draagvlak voor wonen zonder gas

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 9 januari 2020

Arnoud Timmerman
Arnoud Timmerman

Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken. 

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie