Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Wacht niet met overstappen tot 1 januari

door Jeanet Woldring 2 reacties Leestijd: 2 minuten

Niet alleen brandstof aan de pomp is goedkoper geworden, ook de gas- en stroomtarieven gaan omlaag per 1 januari. De energierekening van een gemiddeld huishouden daalt volgend jaar circa 33 euro. Toch is het niet verstandig om te wachten met overstappen. We leggen graag uit waarom.

Volgens voorlopige berekeningen gaat de gemiddelde energienota ongeveer 33 euro omlaag, omdat de gas- en stroomtarieven en de netwerkkosten met 61 euro dalen terwijl de overheidsheffingen* op energie met 28 euro omhoog gaan.

Gezien de drastische terugval van de olieprijs kunnen wij ons voorstellen dat u op een grotere daling van de gastarieven had gerekend. De olieprijs is dit kalenderjaar ongeveer 40 procent gedaald! Aan de benzinepomp gaat de prijs vrijwel meteen omlaag als olie goedkoper wordt. Maar op de gasmarkt is er altijd sprake van vertraging. Het is spijtig te moeten constateren dat gastarieven waarschijnlijk in juli pas echt omlaag zullen gaan. En dat is nu net de zomerperiode waarin je er niet zoveel aan hebt.

Niettemin houdt vrijwel iedereen volgend jaar geld over dankzij een lagere energierekening. Wilt u meer besparen, dan kunt u maximaal 300 euro extra overhouden door over te stappen naar een goedkopere gas- en stroomleverancier. Bij de nieuwe energieleverancier kiezen voor een jaarcontract is meestal het voordeligste.

U kunt ook overwegen om een energiecontract voor drie jaar af te sluiten als u denkt dat de gasprijs zich bijna op het dieptepunt bevindt. Realiseert u zich dan wel dat u aan het speculeren bent. Het nadeel van een driejarig contract is dat je de jaarlijkse overstapbonus misloopt. Maar als de gasprijs de komende drie jaar plotseling fors gaat stijgen, zit je goed met zo’n meerjarig contract.

Alleen Delta heeft de definitieve leveringstarieven tot dusver bekendgemaakt. Zeeuwse Huishoudens met een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven gaan gemiddeld 42 euro minder betalen. De drie grootste energieleveranciers Essent, Nuon en Eneco wachten doorgaans tot half december. Wel kunnen we nu al concluderen dat wachten met overstappen zonde is.

Ons advies: stap nu over als uw contract binnenkort afloopt -binnen nu en ongeveer 2,5 maand- of als u een contract voor onbepaalde tijd heeft. Hoe langer u wacht, hoe langer u een onnodig hoog tarief betaalt.

Overstappen op een goedkoper energiecontract? Gebruik de Energievergelijker

*Het Belastingplan 2015 is op 13 november aangenomen door de Tweede Kamer en moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 15 februari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (2)

Geplaatst door: timmermans ()

gaan dan ook de tarieven van de huisvuilcentrale waar wij warmte van hebben omlaag want die waren toch gekoppeld aan de gasprijzen

Geplaatst door: Paul ()

Mijn energiecontract loopt tot 01-06-2015. U geeft aan dat de gasprijs pas per 1 juli echt zal gaan dalen. Wat is dan wijsheid wat betreft een nieuw contract (te beslissen eind April tot half Mei)?

Opmerking van de redactie op 12-12-2014
Wanneer uw contract 1 juni afloopt dan raden wij u aan in april een nieuw contract af te sluiten. De verwachte dalingen gaan altijd over de variabele tarieven. Actiecontracten met vaste tarieven kunnen elk moment wijzigen en er is nog helemaal geen zekerheid dat deze per juli ook weer gaan dalen. Wanneer er in april voor u een interessante actie is, dan is het onverstandig om te wachten tot juli, omdat u dan een maand lang tegen dure variabele tarieven geleverd gaat krijgen.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie