De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Wanneer vragen energieleveranciers een waarborgsom?

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 6 minuten

Waarborgsom_energiecontract.jpgEnergieleveranciers rekenen soms onterecht hoge waarborgsommen. En informeren consumenten slecht over de achterliggende motieven. Dat blijkt uit meldingen die bij de Consumentenbond binnenkomen. Waarom vraagt een energieleverancier eigenlijk een waarborgsom en mag dat zomaar? 

Energieleveranciers willen zekerheid

Normaal gesproken mogen energieleveranciers u geen contract weigeren. Wel mogen zij zekerheden vragen, zoals een waarborgsom. Ook mogen ze bijvoorbeeld een bankgarantie vragen. Volgens de nieuwe algemene voorwaarden van energieleveranciers per 1 april 2017 mag dit alleen als het betalingsgedrag daartoe aanleiding geeft of u eerder betalingsachterstanden heeft gehad. Energieleveranciers hebben dan de zekerheid dat u betaalt voor de elektriciteit die en/of het gas dat u van hun geleverd krijgt. 

Voor het onderzoeken van het betalingsgedrag worden vaak externe bedrijven ingeschakeld. Deze maken een kredietscore op basis van diverse gegevens, zoals betalingsproblemen uit het verleden op uw naam of uw adres. Hoe dit zit legt de Consumentenbond uit in een filmpje.

Vaker borg gevraagd

Begin maart berichtte de consumentenorganisatie dat er meldingen bij hen binnenkomen waaruit blijkt dat energieleveranciers soms onterecht hoge waarborgsommen in rekening brengen. Ook worden consumenten slecht geïnformeerd over de achterliggende motieven. De Consumentenbond heeft daarom het meldpunt “de dupe van je data” geopend. 

Gaslicht.com herkent dit signaal ook. Veel consumenten geven aan dat zij bij het overstappen of bij het aanvragen van een energiecontract geconfronteerd worden met een waarborgsom, waarvan ze de reden niet begrijpen. 

“Dupe van je data”

Opvallend is het signaal dat mensen steeds vaker worden afgerekend op de reputatie van de buurt. Zelfs als je persoonlijk dus voldoet en geen kredietwaardigheidsproblemen hebt, kan er een borg gevraagd worden omdat er in de wijk bijvoorbeeld veel wanbetalers wonen. Daarnaast worden mensen soms ‘afgerekend’ op vorige bewoners. 

Inzagerecht

Wanneer u het vermoeden heeft dat er onterecht een borg in rekening wordt gebracht, kunt u inzage krijgen in de gegevens die ze van u hebben. 'Recht op Inzage' heet dit wettelijke recht. Als uw gegevens niet kloppen, mag u eisen dat ze worden aangepast of verwijderd. U dient dit zelf aan te vragen, ook als u via Gaslicht.com bent overgestapt. Met het oog op de privacy mogen wij dit niet voor u doen. U kunt een onterechte lage kredietscore ook melden bij de Consumentenbond. Zij hebben hiervoor het meldpunt “De dupe van je data” in het leven geroepen. 

Kopen op krediet

In een maatschappij waar steeds meer online en ‘op de pof’ wordt besteld wordt voor veel bedrijven het risico op betalingsproblemen een steeds groter probleem. Consumenten willen graag de nieuwste telefoon en betalen die via hun abonnementskosten. Eigenlijk een lening. Daarom wordt dit vanaf 1 mei ook als een lening geregistreerd. Dit betekent dat een eventuele hypotheek lager kan worden door een telefoonabonnement. 

Energie wordt deels ook ‘op de pof’ afgenomen. Zeker in de wintermaanden is het maandelijkse termijnbedrag vaak te laag ten opzichte van het daadwerkelijke verbruik. Daarnaast wordt er in feite een voorschot betaalt, want het daadwerkelijke verbruik wordt pas na een jaar afgerekend. Wanneer u de incasso dus terugvordert, ontstaat er een financieel probleem. Daarom kan een energieleverancier op basis van een lage kredietscore behoefte hebben aan enige zekerheid.

Financiële zekerheid

De borg is een financiële zekerheid voor de energieleverancier. Mocht blijken dat de energierekening niet betaald wordt, dan hebben zij die borg nog. De hoogte van de borg kan erg verschillen. Maar volgens de algemene voorwaarden mag de waarborgsom 'maximaal gelijk zijn aan het bedrag dat u vermoedelijk betaalt voor zes maanden elektriciteit en/of gas'. En de hoogte van de waarborgsom moet redelijk zijn voor uw situatie.

Uit een rondvraag door Gaslicht.com bij de verschillende energieleveranciers blijkt dat de meesten een vaste borg hanteren. Op dit moment is de hoogste borg voor consumenten € 1000. Aan het einde van het contract of wanneer de energieleverancier vindt dat deze financiële zekerheid niet meer nodig is, krijgt u de borg gewoon weer terug. 

Spoedaanvraag energie

Bij een spoedaanvraag is er vaak sprake van een borg. Dit komt omdat bij een spoedaanmelding vaak sprake is van dreigende afsluiting. Deze afsluiting mag niet zomaar, dus dat betekent vaak dat er al lange tijd geen stroom of gas op het adres geleverd wordt. Of omdat er een forse betalingsachterstand is. Het is opmerkelijk hoe lang energieleveranciers nodig hebben om een (spoed)aanmelding met borg te verwerken. Daarom deed Gaslicht.com een rondje langs energieleveranciers om de hoogte van de borg en de verwerkingstijd op een rij te zetten. Greenchoice en BudgetEnergie vragen de laagste borg: € 200 per product (dus €400 als u stroom én gas afneemt). VrijopNaam vraagt de hoogste borg: € 1000 als u stroom én gas afneemt. Bij de Nederlandse energie Maatschappij en bij BudgetEnergie duurt de verwerking het langst. Bij deze leveranciers kun je dus geen spoedaanvraag doen. Datzelfde geldt voor Pure Energie.

Bent u afgesloten of wordt u binnenkort afgesloten door uw huidige energieleverancier? Dan kunt u een spoedaanvraag energie indienen via Gaslicht.com. Wij raden u aan om contact op te nemen met onze servicedesk via 0342 - 411 350. Zij kunnen u direct adviseren welke energieleverancier voor u het meest gunstig is.

Energieleverancier Hoogte borg Verwerkingstijd
anode.gif € 500 na bewijs van betaling 1 werkdag
budgetenergie.gif € 200 per product minimaal 25 dagen
delta.gif € 300 per product na betaling borg dezelfde dag
e-on.gif € 400 per product na betaling borg binnen 5 werkdagen
eneco.gif € 400 3 tot 5 werkdagen
energiedirect.gif € 750 na betaling borg binnen 3 werkdagen
energieflex.gif € 400 per product;
prepaid wijkt af
binnen 24 uur mits betaald
en meterstanden doorgegeven
engie.gif € 450 per product na betaling telefonisch contact opnemen: binnen 2 werkdagen
essent.gif € 250 per product Eerst voicelog en borg betalen, na ontvangst bij spoed binnen 2 werkdagen
greenchoice.gif € 200 per product na betaling borg binnen 2 werkdagen
huismerk-energie.gif € 750 (6x maandbedrag met max van € 750 na betaling borg volgende werkdag
nederlandse-energie-maatschappij.gif maandbedrag circa 34 dagen
nldenergie.gif € 500 na betaling borg binnen 1 werkdag
nuon.gif € 575 na betaling borg circa 18 dagen
oxxio.gif € 400 na betaling borg circa 10 werkdagen
powerpeers.gif € 575 na betaling borg binnen 2 werkdagen
raedthuys-pure-energie.gif € 300 per product na betaling borg minimaal 14 dagen
qurrent.gif € 400 per product na betaling borg binnen 3 tot 5 werkdagen
vandebron.gif € 400 per product na betaling borg volgende werkdag
vrijopnaam.gif € 500 per product na betaling borg volgende werkdag

Moest u bij het overstappen naar een andere enenergieleverancier ook ineens een borgsom betalen omdat u ‘niet kredietwaardig genoeg’ werd geacht? Het kan goed zijn dat dit op onjuiste of verouderde informatie is gebaseerd. Wij horen graag uw ervaringen. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 24 maart 2017


Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Jan ()

Onlangs las ik, dat zelfs de buurt er toedoet. Dus als jij altijd je rekeningen keurig op tijd betaald, maar je woont toevallig in een buurt, waar de buren het niet zo nauw nemen, dat kon je ook weleens hierdoor benadeelt worden. Ik lees dit niet terug in je stukje Sanne. Waarvan akte.

Opmerking van de redactie op 12-04-2017
Er zijn verschillende instanties die de kredietcheck uitvoeren voor energieleveranciers en kijken naar verschillende factoren. Mocht de kredietcheck naar uw idee niet juist zijn, kunt u het beste navragen bij uw energieleverancier welk bedrijf de kredietcheck heeft gedaan zodat u zelf contact met hen kunt opnemen. Op deze manier kunnen zij deze melding corrigeren en heeft u hier geen last van bij een volgende overstap.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie