De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Wegwijzer voor de energierekening

Begrijpt u ook zo weinig van de energierekening die u jaarlijks ontvangt? Dan staat u niet alleen! Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft 87 procent van de consumenten er moeite mee. De toezichthouder pleit dan ook al jaren voor begrijpelijker energienota's. Het is nog steeds niet zover... Gelukkig helpt onze klantenservice u graag om de begrippen en bedragen op uw energienota uit te leggen, zodat u beter kunt vergelijken.

Opbouw energieprijs

De energierekening bestaat uit verschillende onderdelen: levering, netbeheer en belastingen. Deze kosten staan allemaal op uw energierekening. De gemiddelde energierekening bestaat voor bijna de helft uit leveringskosten, voor bijna een vijfde deel uit netwerkkosten en voor ruim een derde uit belastingen.

Opbouw gemiddelde energierekening:

Levering van energie

De kosten voor de levering van energie bestaan uit twee onderdelen.

  • Levering van energie: voor de levering van stroom en/of gas betaalt u per eenheid, namelijk voor stroom per kilowattuur (kWh) en voor gas per kubieke meter (m³).
  • Vastrecht: dit betaalt u o.a. voor de facturen die u ontvangt en het verwerken van uw betalingen. Deze kosten zijn niet afhankelijk van uw verbruik. Het is een vast bedrag dat per maand wordt berekend.

De tarieven voor gas en stroom kunnen gedurende het jaar wijzigen. De leveringstarieven op de jaarafrekening zijn daarom 'gemiddelde' tarieven over de periode waarin u de energie heeft verbruikt. Dit geldt niet als u heeft gekozen voor een bepaalde periode gas of stroom te kopen voor een vaste prijs. In dat geval staat de prijs vast gedurende de looptijd van het contract (1, 2, 3, 4, 5 jaar). Op deze post kunt u besparen door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier of door minder te verbruiken.

Kosten netbeheerder

De energieprijs bestaat ook uit kosten voor de netbeheerder. U betaalt een vast bedrag per maand voor:

  • Het gebruik van het stroom- en/of gasnetwerk.
  • Onderhoud en het in stand houden van uw stroom- en/of gasaansluiting.
  • Het huren van de stroom- en/of gasmeter.

De maximale tarieven worden jaarlijks door de Autoriteit Consument en Markt vastgesteld voor alle netbeheerders in Nederland. De hoogte van het vaste bedrag is afhankelijk van de capaciteit van uw aansluiting. Sinds 1 augustus 2013 ontvangt iedereen een gecombineerde energierekening d.w.z. een factuur van uw energieleverancier met zowel leveringskosten als netwerkkosten. U kunt geen invloed uitoefenen op deze kostenpost. U bent namelijk gebonden aan het gas- of stroomnetwerk dat in uw woonplaats ligt. De overheid bepaalt daarom de hoogte van deze aansluit- en transporttarieven.

Belastingen

Energieverbruik belast het milieu. Daarom heft de overheid energiebelasting over uw verbruik. Langs deze weg wil de overheid het energieverbruik verminderen en daarmee het milieu ontzien. De energiebelasting wordt in rekening gebracht door uw energieleverancier en afgedragen aan de overheid. Daarnaast worden alle energietarieven belast met 21% btw. Op deze post kunt u besparen door minder energie te verbruiken.

Per elektriciteitsaansluiting wordt een korting op de energiebelasting toegekend, de zogenaamde heffingskorting. Deze wordt jaarlijks vastgesteld en verrekend via uw energienota.

Vanaf 1 januari 2013 betaalt u daarnaast een heffing 'Opslag Duurzame Energie'. Deze belasting is ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren. Het tarief voor de opslag geldt per kWh voor alle stroomproducten en per m³ voor alle gasproducten.

Hulp nodig voor het begrijpen van uw energierekening?

Wilt u meer uitleg over de begrippen en bedragen op uw energienota? Onze deskundige klantenservice helpt u graag. Daardoor bent u beter in staat energieprijzen te vergelijken als u een overstap naar een andere leverancier of ander energiecontract overweegt. Wij zijn op werkdagen maar liefst tot tien uur 's avonds bereikbaar op tel 0342-411350.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 17 maart 2014
Geactualiseerd: dinsdag 23 april 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie