De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Wie is de duurzaamste energieleverancier van 2020?

door Maartje Sebek Leestijd: 2 minuten

Pure Energie, Vrijopnaam, Energie VanOns, OM Nieuwe Energie en Powerpeers behoren tot de top 5 duurzaamste energieleveranciers van 2020. De energieleveranciers voor consumenten scoren gemiddeld een 6,8. Dat blijkt uit de jaarlijkse Stroomranking van de Consumentenbond, Natuur & Milieu en Wise.

Duurzaamheid

De organisaties onderzochten 54 stroomleveranciers op duurzaamheid. Ze gaven daarbij een beoordeling voor investeringen, inkoop en levering van stroom. Met dit onderzoek wil men de transparantie van de stroommarkt vergroten, zodat klanten goed geïnformeerd keuzes kunnen maken. Daarnaast willen de organisaties met dit onderzoek energieleveranciers stimuleren om duurzame keuzes te maken en zo een steeds grotere bijdrage leveren aan de vergroening van het totale energieaanbod in Nederland.

Stroomranking 2020 

Hieronder ziet u de cijfers die de energieleveranciers hebben ontvangen. Vijf van de 34 aanbieders op de consumentenmarkt krijgen een 10. Elf een 8 of hoger. De onderzoekers noemen de 8,1 voor Eneco opmerkelijk. "Het is voor het eerst dat één van de ‘grote drie’ zo hoog scoort. Eneco is samen met Vattenfall en Essent verantwoordelijk voor grofweg twee derde van het totale stroomaanbod aan consumenten. Vergroening van zo’n energiereus heeft grote impact op de verduurzaming van de totale Nederlandse stroomvoorziening. Helaas blijven de andere twee reuzen achter: Vattenfall scoort een 4,3. Essent een 4,8."  Als andere opvallende stijgers worden Budgetenergie (van 3,7 naar 7,7) en NLE (van 3,9 naar 6,3) genoemd. Zij kochten beiden een stuk duurzamer in dan in 2019.

ranking-website-725x1536.jpg

'Greenwashing'

Uit het onderzoek blijkt dat er een opvallend verschil is tussen de inkoop en levering van stroom bij een grote groep aanbieders. Twee derde krijgt een lager cijfer voor de stroom die ze inkopen dan voor de stroom die ze leveren aan hun klanten. De ingekochte stroom is voornamelijk grijs en wordt ‘vergroend’ met los bijgekochte certificaten, zogenaamde Garanties van oorsprong (GVO’s). Dit is greenwashing vinden de onderzoekers. Sommige energieleveranciers lijken zo heel duurzaam, terwijl deze vorm van inkoop nauwelijks bijdraagt aan de toename van duurzame energieopwekking in Nederland. Deze leveranciers scoren daarom minder goed in het onderzoek.

Top 5 duurzame pakketten op Gaslicht.com

Vindt u duurzaamheid ook een belangrijk aspect aan een energieleverancier? Op Gaslicht.com tonen we de Top 5 duurzame energiepakketten. Deze top 5 is gebaseerd op duurzaamheid én prijs. Zo ziet u in één oogopslag welk duurzaam pakket het meest voordelig is.

Lees ook: Alles over groene energie

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 27 juli 2022

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie