Genomineerd voor 2023!
Stem op Gaslicht.com
En win een PlayStation 5
Door deel te nemen maakt u kans op:
  • Playstation 5 (t.w.v. 550 euro)
  • 2x Philips XL airfyer (t.w.v. 300 euro)
  • Ninja Creami ijsmaker (t.w.v. 250 euro)
  • Skydive (t.w.v. 200 euro)
  • 5x Air up starterspakket
Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Wijziging terugleververgoeding Eneco

door Jeanet Woldring 7 reacties Leestijd: 3 minuten

terugleververgoeding EnecoVanaf 1 april 2020 wijzigt Eneco de terugleververgoeding (na saldering) voor de opgewekte stroom van zonnepanelen. Op dit moment ontvangen klanten 9,2 cent per kWh stroom die aan het openbare net wordt teruggeleverd. Dit verandert naar een vergoeding die gelijk is aan het normaaltarief (piekuren) voor het stroomproduct dat u bij Eneco afneemt, exclusief btw, energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. Voor welke zonnepaneelbezitters heeft dit gevolgen?

Wat verandert er aan de terugleververgoeding vergeleken met de huidige situatie?

De terugleververgoeding van 9,2 cent per kWh wordt aangepast naar een terugleververgoeding op basis van het piektarief, ook wel normaaltarief. Normaaltarief betekent: exclusief btw, energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. Dit tarief betaalt u voor het stroomproduct dat u bij Eneco afneemt.

Geen gevolgen voor saldering

Eneco geeft aan dat dit geen gevolgen heeft voor de saldering. Alleen het bedrag dat klanten onder de streep (dus na saldering) vergoed krijgen, wijzigt. In de meeste gevallen zal de vergoeding lager uitpakken. Momenteel is Eneco een van de best betalende leveranciers qua terugleververgoeding. Zo geven Essent en Vattenfall -de beide andere grote standaardleveranciers- 7 cent per kWh, Energiedirect.nl 6 cent en Main Energie slechts 5 cent. Alleen Greenchoice en PowerPeers betalen een uitzonderlijk hoge vergoeding aan mensen die méér opwekken dan verbruiken, namelijk 11 cent.  De overige energieleveranciers hanteren al jaren dezelfde afrekenmethode die Eneco per 1 april gaat invoeren.

Waarom verandert Eneco de terugleververgoeding?

De energieleverancier geeft als reden aan dat de waarde van de teruggeleverde stroom een stuk lager ligt dan eerst. Ook blijken de teruglevervolumes in de afgelopen jaren flink te zijn gegroeid.

Wat is salderen en terugleveren?

Als u meer stroom opwekt dan op dat moment verbruikt, wordt die stroom teruggeleverd aan het openbare net. Deze teruggeleverde stroom mag eerst gesaldeerd (weggestreept) worden tegen het verbruik. Voor het aantal kWh dat u eventueel meer heeft teruggeleverd dan verbruikt, krijgt u een terugleververgoeding. Hoeveel dat is, verschilt per energieleverancier. Op de pagina ‘Terugleveren stroom en salderen’ vindt u een tabel met de terugleververgoedingen per energieleverancier. 

Voor wie heeft de wijziging gevolgen?

De wijziging is dus alleen van invloed als u op jaarbasis meer stroom opwekt dan dat u verbruikt. Alleen in dat geval krijgt u een terugleververgoeding. De verandering zal zichtbaar zijn op de jaar- of eindafrekening. Hier kunt u zien hoeveel u daadwerkelijk heeft opgewekt en verbruikt. Eneco heeft aangegeven alle klanten voor wie dit geldt hierover te informeren. Deze verandering is géén reden om uw contract boetevrij te mogen opzeggen. Dat heeft Eneco ons desgevraagd laten weten.

UPDATE 24 augustus 2022:  Eneco wijzigt de terugleververgoeding vanaf 5 september 2022 opnieuw. Het tarief wordt drastisch teruggeschroefd naar 9 cent per kWh. Door deze wijziging mogen klanten hun overeenkomst opzeggen. Eneco past op die datum ook de voorwaarden aan. Daarin staat o.a.: 'de terugleververgoeding die op u van toepassing is, is terug te vinden in uw contract. De terugleververgoeding die met u is gecommuniceerd kan wijzigen. Bij wijziging ontvangt u minimaal 10 dagen voor ingangsdatum persoonlijk bericht met daarin de gewijzigde terugleververgoeding. Over de terugleververgoeding wordt geen btw, opslag duurzame energie en energiebelasting vergoed.' 

Er is veel kritiek op deze forse verlaging want Eneco betaalt voor het overschot nu het 'kale' normaaltarief en dat is veel gunstiger i.v.m. de huidige torenhoge stroomprijzen. Vattenfall verhoogt daarentegen de terugleververgoeding per 1 september van 7 cent naar 16,8 cent per kilowattuur. Van de drie grootste energieleveranciers biedt Essent de laagste teruglevergoeding: 5,5 cent per kWh.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 24 augustus 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (7)

Geplaatst door: Rob Mulder ()

LS,

Wellicht als tip te melden om te contoleren op jaarafrekening van Eneco dat alle teruggeleverde kwh tot 1 april 2020 ook daadwerkelijk tegen de 9,2 c/kwh worden vergoed. In mijn geval had ik een jaarcontract van feb-2020 tot feb-2021 en heeft Eneco alle teruggeleverde kWh, ook die van vóór 1 april 2020, geschaard onder de periode van na 1 april. Niet dat hij bij mij euro's zou schelen en de moeite van protest niet waard, maar wellicht voor anderen wel interessant.

Opmerking van de redactie op 01-03-2021
Beste meneer Mulder,

Bedankt voor uw reactie. Dat is uiteraard altijd goed om na te kijken!

Mocht u vragen hebben dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Bram Wetering ()

Ik heb dit zelf bij de hand gehad.
Nergens staat het terugleverltarief gewijzigd mag worden, ten minste in mijn 1 jarig contract en de daarbij behorende algemene voorwaarden.
CONTRACT=CONTRACT
Eneco heeft mij dan ook gecompenseerd voor het verwachte verschil.
Mijn verwachte teruglevering (na saldering) is ongeveer 800 Kwh*(0,07 -/- 0,035).
Ik heb hiervoor € 25,00 retor ontvangen.
Dus laat je niet met een kluitje in het riet sturen.
Ik stap overigens elk jaar over, de laatste jaren met een cashback van € 250,00 per jaar.
Voor de komende contractperiode zal dit vooralsnog niet meer dan € 200,00 zijn.
Het is du allezins de moeite je in de tarieven te verdiepen.

Geplaatst door: p. wauters ()

Aan: E. Crum

Ook ik heb Eneco na wijziging teruglevering opgezegd. Ondanks E-mail waarin stond dat opzeggen mocht heeft Eneco boetes in rekening gebracht. E-mail gestuurd en gebeld maar nog geen uitsluitsel gekregen. U wel?

Groet P. Wauters

Geplaatst door: Johan ()

"Vanaf 1 april 2020 wijzigt Eneco de terugleververgoeding (na saldering) voor de opgewekte stroom van zonnepanelen. Op dit moment ontvangen klanten 9,2 cent per kWh stroom die aan het openbare net wordt teruggeleverd. Dit verandert naar een vergoeding die gelijk is aan het normaaltarief (piekuren)"

Dit is toch juist gunstig als Eneco klant. 9,2 cent wordt 22 cent na saldering. Of begrijp ik iets niet?

Opmerking van de redactie op 18-05-2020
Beste Johan,

Bedankt voor uw reactie. De nieuwe terugleververgoeding van Eneco wordt het kale leveringstarief die u in de normaaluren betaalt. De 22 cent is het kale leveringstarief inclusief de energiebelasting die u per kWh. De energiebelasting betaald u alleen over het verbruik na saldering.

Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies


Geplaatst door: E. Crum ()

De hoogte van de teruglever vergoeding is wel degelijk onderdeel van het contract met Eneco en staat er zelfs in gespecificeerd als bedrag van € 0,092 (artikel 3 van het Voorwaardenoverzicht Eneco MKB). Ik heb op 1 april een brief gekregen waarin alles bevestigd werd en letterlijk staat 'Door deze wijziging mag u uw energiecontract wijzigen of opzeggen'. Vervolgens heb ik opgezegd en wordt er wel een boete berekend (zelfs 2 keer, 1 keer voor gas en 1 keer voor elektriciteit). Uiteraard ga ik er niet mee akkoord en heb dit Eneco laten weten, echter zo zie je maar dat ze het gewoon proberen. Een contract mag nooit eenzijdig gewijzigd worden.

Geplaatst door: Erich Noppen ()

Zelf moet ik niets van Eneco hebben, ze berekenen alles in hun eigen voordeel, ook al weet je er niets van. voor mij zijn het grote oplichters. Ga nooit een contract met hun aan. je wordt bedrogen waar je bij staat.

Opmerking van de redactie op 01-05-2020
Beste meneer Noppen,

Bedankt voor uw reactie. Wat vervelend dat u deze ervaring met hen heeft. Wij merken dat als een contract via ons wordt afgesloten, dit wel goed gaat!

Mochten wij u ergens bij kunnen helpen dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: W Vos ()

heeft dit nu voordelen of niet als je meer teruggeleverd heb, ik begrijp het niet
Daarbij heb ik een contract afgesloten dat verandert wordt , mag dat?

grt,
W Vos

Opmerking van de redactie op 22-04-2020
Beste meneer Vos,
Bedank voor uw opmerking. De hoogte van de terugleververgoeding wordt door de leverancier bepaald en geldt niet als iets wat vastgezet wordt gedurende het contract.
Eneco staat in dit geval in hun recht en bij een tussentijdse breuk naar aanleiding hiervan mogen zij een boete in rekening brengen.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie