De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Wijziging terugleververgoeding Eneco

door Maartje Sebek 5 reacties

eneco.svgVanaf 1 april 2020 wijzigt Eneco de terugleververgoeding (na saldering) voor de opgewekte stroom van zonnepanelen. Op dit moment ontvangen klanten 9,2 cent per kWh stroom die aan het openbare net wordt teruggeleverd. Dit verandert naar een vergoeding die gelijk is aan het normaaltarief (piekuren) voor het stroomproduct dat u bij Eneco afneemt, exclusief btw, energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. Voor welke zonnepaneelbezitters heeft dit gevolgen?

Wat verandert er aan de terugleververgoeding vergeleken met de huidige situatie?

De terugleververgoeding van 9,2 cent per kWh wordt aangepast naar een terugleververgoeding op basis van het piektarief, ook wel normaaltarief. Normaaltarief betekent: exclusief btw, energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. Dit tarief betaalt u voor het stroomproduct dat u bij Eneco afneemt.

Geen gevolgen voor saldering

Eneco geeft aan dat dit geen gevolgen heeft voor de saldering. Alleen het bedrag dat klanten onder de streep (dus na saldering) vergoed krijgen, wijzigt. In de meeste gevallen zal de vergoeding lager uitpakken. Momenteel is Eneco een van de best betalende leveranciers qua terugleververgoeding. Zo geven Essent en Vattenfall -de beide andere grote standaardleveranciers- 7 cent per kWh, Energiedirect.nl 6 cent en Main Energie slechts 5 cent. Alleen Greenchoice en PowerPeers betalen een uitzonderlijk hoge vergoeding aan mensen die méér opwekken dan verbruiken, namelijk 11 cent.  De overige energieleveranciers hanteren al jaren dezelfde afrekenmethode die Eneco per 1 april gaat invoeren.

Waarom verandert Eneco de terugleververgoeding?

De energieleverancier geeft als reden aan dat de waarde van de teruggeleverde stroom een stuk lager ligt dan eerst. Ook blijken de teruglevervolumes in de afgelopen jaren flink te zijn gegroeid.

Wat is salderen en terugleveren?

Als u meer stroom opwekt dan op dat moment verbruikt, wordt die stroom teruggeleverd aan het openbare net. Deze teruggeleverde stroom mag eerst gesaldeerd (weggestreept) worden tegen het verbruik. Voor het aantal kWh dat u eventueel meer heeft teruggeleverd dan verbruikt, krijgt u een terugleververgoeding. Hoeveel dat is, verschilt per energieleverancier. Op de pagina ‘Terugleveren stroom en salderen’ vindt u een tabel met de terugleververgoedingen per energieleverancier. 

Voor wie heeft de wijziging gevolgen?

De wijziging is dus alleen van invloed als u op jaarbasis meer stroom opwekt dan dat u verbruikt. Alleen in dat geval krijgt u een terugleververgoeding. De verandering zal zichtbaar zijn op de jaar- of eindafrekening. Hier kunt u zien hoeveel u daadwerkelijk heeft opgewekt en verbruikt. Eneco heeft aangegeven alle klanten voor wie dit geldt hierover te informeren. Deze verandering is géén reden om uw contract boetevrij te mogen opzeggen. Dat heeft Eneco ons desgevraagd laten weten.

Deel dit artikel op:

Maartje Sebek

Medewerker Marketing & Communicatie
Maartje Sebek
Ik ben Maartje, sinds 2019 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com. Mijn werk is ontzettend veelzijdig waardoor elke dag anders is. Van het bedenken en uitvoeren van mediacampagnes en social media marketing tot contact met commerciële partners. Een echte uitdaging. De energiewereld is voortdurend in beweging en besparen op uw energierekening is zo eenvoudig, dat ik mijn enthousiasme hierover graag met u wil delen.

Reacties (5)

Geplaatst door: p. wauters ()

Aan: E. Crum

Ook ik heb Eneco na wijziging teruglevering opgezegd. Ondanks E-mail waarin stond dat opzeggen mocht heeft Eneco boetes in rekening gebracht. E-mail gestuurd en gebeld maar nog geen uitsluitsel gekregen. U wel?

Groet P. Wauters

Geplaatst door: Johan ()

"Vanaf 1 april 2020 wijzigt Eneco de terugleververgoeding (na saldering) voor de opgewekte stroom van zonnepanelen. Op dit moment ontvangen klanten 9,2 cent per kWh stroom die aan het openbare net wordt teruggeleverd. Dit verandert naar een vergoeding die gelijk is aan het normaaltarief (piekuren)"

Dit is toch juist gunstig als Eneco klant. 9,2 cent wordt 22 cent na saldering. Of begrijp ik iets niet?

Opmerking van de redactie op 18-05-2020
Beste Johan,

Bedankt voor uw reactie. De nieuwe terugleververgoeding van Eneco wordt het kale leveringstarief die u in de normaaluren betaalt. De 22 cent is het kale leveringstarief inclusief de energiebelasting die u per kWh. De energiebelasting betaald u alleen over het verbruik na saldering.

Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies


Geplaatst door: E. Crum ()

De hoogte van de teruglever vergoeding is wel degelijk onderdeel van het contract met Eneco en staat er zelfs in gespecificeerd als bedrag van € 0,092 (artikel 3 van het Voorwaardenoverzicht Eneco MKB). Ik heb op 1 april een brief gekregen waarin alles bevestigd werd en letterlijk staat 'Door deze wijziging mag u uw energiecontract wijzigen of opzeggen'. Vervolgens heb ik opgezegd en wordt er wel een boete berekend (zelfs 2 keer, 1 keer voor gas en 1 keer voor elektriciteit). Uiteraard ga ik er niet mee akkoord en heb dit Eneco laten weten, echter zo zie je maar dat ze het gewoon proberen. Een contract mag nooit eenzijdig gewijzigd worden.

Geplaatst door: Erich Noppen ()

Zelf moet ik niets van Eneco hebben, ze berekenen alles in hun eigen voordeel, ook al weet je er niets van. voor mij zijn het grote oplichters. Ga nooit een contract met hun aan. je wordt bedrogen waar je bij staat.

Opmerking van de redactie op 01-05-2020
Beste meneer Noppen,

Bedankt voor uw reactie. Wat vervelend dat u deze ervaring met hen heeft. Wij merken dat als een contract via ons wordt afgesloten, dit wel goed gaat!

Mochten wij u ergens bij kunnen helpen dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: W Vos ()

heeft dit nu voordelen of niet als je meer teruggeleverd heb, ik begrijp het niet
Daarbij heb ik een contract afgesloten dat verandert wordt , mag dat?

grt,
W Vos

Opmerking van de redactie op 22-04-2020
Beste meneer Vos,
Bedank voor uw opmerking. De hoogte van de terugleververgoeding wordt door de leverancier bepaald en geldt niet als iets wat vastgezet wordt gedurende het contract.
Eneco staat in dit geval in hun recht en bij een tussentijdse breuk naar aanleiding hiervan mogen zij een boete in rekening brengen.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie