De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Zet energieprijs voor 1 juli vast

2 reacties

De afgelopen tijd hielden we u via de website op de hoogte van alle ontwikkelingen die momenteel de energiemarkt beheersen. Een veel gestelde vraag is: moeten we nu dan de energieprijzen vastzetten?

Prijsstijging
Toen de energieprijzen halverwege maart de lucht in schoten, was er de hoop dat de prijsstijgingen van tijdelijke aard zou zijn. Nu de prijzen zich echter stabiliseren op een hoger prijsniveau is de kans groot dat u als consument de onrust op de energiemarkt ook gaat merken. Ondanks het feit dat het lastig is om te voorspellen wat de prijzen precies gaan doen, is er met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te zeggen dat de energieprijzen de komende tijd op gaan lopen – en dat merkt u ook op uw energienota.

Overstappen op vast contract voor gas én stroom
Toch kunt u de prijsstijging ontwijken door voor een vast contract te kiezen. Wel is het daarbij zaak om op te letten dat niet alleen de stroomprijs maar óók de gasprijs vaststaat. Gas maakt immers het grootste deel uit van de energienota en volgens kenners gaat gas juist de grootste prijsontwikkeling doormaken.

Momenteel zien we dat veel mensen overstappen op de meest voordelige contracten, maar daarbij niet kijken of het vaste of variabele prijzen zijn. Directielid Jaap de Keijzer van de Nederlandse Mededingingsautoriteit waarschuwt dan ook voor bedrijven die stunten met de stroomprijs, en ondertussen de gasprijs flink laten oplopen. Om ongewenste verrassingen te voorkomen is het verstandig om zowel de stroom- als de gasprijs vast te zetten.

Looptijd
Daarnaast maakt de looptijd van een contract veel verschil. Hoe langer u de prijzen vastzet, hoe meer zekerheid u ‘koopt’. Dat betekent echter wel dat de prijzen van meerjarige contracten doorgaans een stuk hoger liggen dan 1 jarige contracten.Toch is het voordeligste 3-jarige contract nog steeds goedkoper dan een standaard contract met variabel tarief, dat u heeft als u nog nooit bent overgestapt.

Jaarcontract levert meeste voordeel op
Een jaarcontract levert het meeste voordeel op, zegt ook de Consumentenbond. U haalt het onderste uit de kan doordat u elk jaar kunt kiezen voor de goedkoopste leverancier met een flinke overstapkorting. Als u via de energievergelijker op deze site overstapt, levert u dat een paar honderd euro extra op! 

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 28 maart 2011

Reacties (2)

Geplaatst door: L.Wegner ()

Is het mogelijk om naar het zelfde energiebedrijf over te stappen die ik nu heb, om zo doende van kortings actie te

kunnen profiteren?, ik heb een e-mail gekregen om mijn contract voor 5 jaar vast te zetten, is dat verstandig?

Opmerking van de redactie op 12-10-2011
Geachte meneer/mevrouw Wegner,

Doorgaans ligt de prijs voor een contract voor vijf jaar vele malen hoger dan een contract voor één jaar - het verschil is ongeveer 400 é 500 euro per jaar. Het is afhankelijk van wie uw huidige leverancier is, of u wederom naar een actiepakket kunt overstappen. Dit kunt u terugvinden in de pakketomschrijving en actievoorwaarden. Mocht u hier nog vragen over hebben, dan kunt u ons altijd bellen op nummer 0342 - 411 350.
Geplaatst door: Cath. ()

what to do: vastzetten van elect. en gas voor 1 of 3 jaar?
het lijkt wel een gokspelletje. Vind het wel eng om me voor zo lang vast te zetten, maar 1 jaar is misschien te kort om, als de prijzen op 1 juli zo stijgen, dit in 1 jaar weer te zien veranderen in lagere prijzen. graag uw mening.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie