Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Zo ziet uw energierekening eruit in 2024

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 3 minuten

Sinds 1 januari geldt er geen prijsplafond meer. Wanneer de energietarieven in 2024 stijgen, betaalt u dus alles zelf. Maar er verandert nog meer. Hoe ziet uw energierekening eruit in 2024? 

Prijsplafond gestopt, wat betekent dat voor u? 

In januari ontvangt u de eerste energienota van 2024. En die kan hoger uitvallen dan uw maandnota van vorig jaar. In 2023 sprong de overheid bij wanneer u hele hoge energietarieven betaalde. Maar dit prijsplafond is 1 januari gestopt. Eind vorig jaar hadden zo'n 450.000 huishoudens een energiecontract met tarieven boven het prijsplafond. Geldt dat ook nog steeds voor u? Dan gaat u in het nieuwe jaar meer betalen en loont het om over te stappen op een goedkoper energiecontract. Zo luidt ook het advies van toezichthouder ACM.

Heeft u een (variabel) contract met tarieven onder het prijsplafond? Dan heeft het wegvallen van het prijsplafond niet direct invloed op de tarieven die u betaalt. Maar als de energieprijzen weer enorm gaan stijgen, is er dus geen vangnet meer om de hoge kosten op te vangen en kan uw energienota wel weer flink hoger uitvallen.

Hoewel het prijsplafond is gestopt, kunt u het nog wel terugzien op uw jaarafrekening. Dit komt omdat de jaarnota van de energieleverancier niet altijd gelijk loopt met het kalenderjaar. Als u bijvoorbeeld in september 2023 een jaarcontract voor energie heeft afgesloten, krijgt u in september 2024 de jaarnota. Voor de maanden die in 2023 vallen, gelden dan nog steeds de maximale tarieven van het prijsplafond voor energie. Voor de overige maanden gelden de tarieven die in het energiecontract staan. Energieleveranciers moeten dit duidelijk aangeven op de jaarnota. 

Energiebelasting op gas omhoog

In 2023 stegen de belastingen voor energie extreem, maar door het prijsplafond merkten de meeste huishoudens hier weinig van. Nu het prijsplafond is gestopt, voelt u deze verhoging dit jaar alsnog in uw portemonnee. Bovendien zijn de belastingen op 1 januari nog eens met 7% gestegen. Huishoudens met een gemiddeld energieverbruik (3500 kWh/1500 m³) gaan hierdoor in totaal € 612 meer energiebelasting betalen dan in 2022! Via onze Belastingtool rekent u gemakkelijk uit hoeveel belasting u gaat betalen. Tegelijkertijd krijgt u in 2024 een vast bedrag aan energiebelasting terug, namelijk € 631,39. Onze energievergelijker neemt al deze posten mee in de berekeningen.

Bereken hoeveel energiebelasting u betaalt in 2024

Netbeheerkosten ook omhoog

U gaat in 2024 ook meer betalen aan vaste netbeheerskosten. De kosten stijgen voor een gemiddeld huishouden met € 7 per maand oftewel € 84 per jaar en zijn voor iedereen gelijk, ongeacht uw verbruik. Wel is de hoogte van het bedrag afhankelijk van de regio waar u woont. De netbeheerkosten zitten verwerkt in uw termijnbedrag dat u elke maand aan de energieleverancier betaalt. In de energievergelijker van Gaslicht.com ziet u de netbeheerkosten van uw netbeheerder bij de prijsdetails. Helaas kunt u niet voor een andere netbeheerder kiezen, maar gelukkig wel voor een andere energieleverancier.

Vergelijk energietarieven

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 1 februari 2024

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: A.W.M. Giesen ()

Dag mevrouw,
Ik heb geen apparaten in huis die nog gas gebruiken. Is het verstandig om nog een contract zonder verbruik aan te gaan of zou u direct de gehele gas-meter en leidingwerk laten weghalen? Naast de warmtepomp heb ik voldoende elektrische hulpverwarming mocht mijn warmtepomp uitvallen en mijn huis is nu goed geïsoleerd.

Opmerking van de redactie op 30-01-2024
Bedankt voor uw reactie.

Op het moment dat u helemaal geen gas meer verbruikt, is het vaak verstandiger om volledig van het gas af te gaan. Op het moment dat er namelijk nog wel een aansluiting aanwezig is, betaalt u nog gewoon vaste leveringskosten en netbeheerskosten voor gas, ook als u niets verbruikt. Dat is samen al gauw zo'n €350,- op jaarbasis, wat u zou besparen door de aansluiting te verwijderen. Meer informatie hierover zou u op kunnen vragen bij uw netbeheerder.

Mochten wij nog verder bij kunnen helpen, neem dan gerust nog even contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Tijmen, namens Team Gaslicht.com

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.