Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Kies een 3-fasenaansluiting voor een duurzaam huis

Energie is duur op het moment. Niet alleen de gasprijs is hoog, ook benzine, diesel en stroom zijn een flinke aanslag op de portemonnee. Dit is hét moment om te investeren in (meer) zonnepanelen op je dak, een elektrische auto met laadpaal voor de deur en een (hybride) warmtepomp, of uw energiekosten te vergelijken. Maar daarvoor heeft u wel een 3-fasenaansluiting nodig. Wat dat is en waarom u het nodig heeft, leest u in dit artikel.

Ga snel naar:

3-fasenaansluiting 

1-fase of 3-fasenaansluiting: wat is het verschil? 

Uw huis is aangesloten op het elektriciteitsnet, maar hoeveel stroom er in de kabel loopt tussen de meterkast en het energienetwerk hangt af van de aansluiting. Dit kan een 1-fase aansluiting of 3-fasen aansluiting zijn. Veel huizen hebben een 1-fase aansluiting. Er komt dan één elektriciteitskabel de meterkast in, waarin twee draden zitten: de fasedraad en de nuldraad. De spanning op uw stopcontacten is het verschil tussen die ene fasedraad en de nuldraad. U kunt een 1-faseaansluiting herkennen aan de tekst: 220/230 V (volt) op de elektriciteitsmeter in uw meterkast. Op elk stopcontact in huis kunt u dan maximaal 220/230 volt gebruiken. Dat is genoeg voor een klein huishouden met standaard apparaten en een klein aantal zonnepanelen. 

1-fase vs 3-fasenaansluiting

Krachtstroom

Maar als u thuis veel apparaten heeft die veel stroom gebruiken, kan uw stroomnetwerk overbelast raken. Met een 3-fasenaansluiting lost u dit probleem op. Bij een 3-fasenaansluiting komt er via 3 kabels (fasen) 230 V binnen. En de nuldraad. Daarbij komen vier draden de meterkast in: één nuldraad en drie fasendraden. Deze leveren een groter vermogen: 3x 220/230 volt of 1x 380/400 volt. 

Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden uit de onderkant van uw groepenkast. De standaard huisaansluiting is de 3x25A-aansluiting.

Wat is het verschil tussen 3-fasen en krachtstoom?

Als een installateur of leverancier adviseert om krachtstroom aan te leggen, wordt vaak een 3-fasenaansluiting bedoeld. Krachtstroom is niet geschikt voor huishoudelijke apparatuur maar is nodig voor apparatuur die veel elektriciteit verbruikt bij een hogere spanning dan de standaard 230 volt. Als u wel krachtstroom nodig heeft dan zal een installateur dit voor u aanleggen. U moet dan al wel een 3-fasenaansluiting hebben. 

Wanneer heeft u een 3-fasenaansluiting nodig?

Apparaten die veel stroom gebruiken, trekken een flinke wissel op uw stroomnetwerk. Een sauna, bubbelbad, zonnebank, airco of elektrische kookplaat gebruiken veel stroom. Ook zaken waarmee u uw huis kunt verduurzamen, gebruiken veel elektriciteit en zijn een goede reden om te kiezen voor een 3-fasenaansluiting. Denk aan zonnepanelen, een elektrische warmtepomp en een oplaadpunt voor een elektrische auto. 

Zonnepanelen

Zonnepanelen op uw dak is één van de meest bekende manieren om uw huis te verduurzamen. U wekt energie op voor eigen gebruik en wat u zelf niet nodig heeft, kunt u terugleveren. Voor het gebruiken en terugleveren van de opgewekte energie is een omvormer nodig. Deze moet op een aparte groep in de meterkast worden aangesloten. Bekijk van te voren samen met een installateur of er aanpassingen in uw meterkast nodig zijn. En overleg dan meteen of een 3-fasenaansluiting een goed idee is. Een 3-fasenaansluiting is nodig als uw zonnepanelen een vermogen hebben van 5.750 wattpiek of hoger.

Warmtepomp

Wie van het gas af wil, kan de cv-ketel (gedeeltelijk) vervangen door een hybride warmtepomp of een all electric warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om zowel het huis als het warm water mee te verwarmen. Het gebeurt helemaal elektrisch. Een hybride warmtepomp schakelt alleen de cv-ketel nog bij als het buiten te koud is om warmte uit de lucht te halen, een all electric warmtepomp kan de cv-ketel helemaal vervangen.  Vanaf 2026 worden hybride warmtepompen de norm voor het verwarmen van woningen.

In theorie is voor een warmtepomp geen 3-fasenaansluiting nodig. Er zijn ook warmtepompen te koop die met een 1-fase aansluiting overweg kunnen. Deze hebben echter niet zo veel vermogen en u loopt al snel tegen de grenzen van uw stroomnetwerk aan. Het gelijktijdig gebruiken van een (hybride) warmtepomp met een draaiende wasmachine en een elektrische kookplaat die aan staat, is bijvoorbeeld al geen succes met een 1-fase aansluiting. Gaat u voor een warmtepomp, kies dan meteen voor een 3-fasenaansluiting. U kunt dan een warmtepomp met meer vermogen laten installeren en alle andere apparaten in huis blijven ook gewoon hun werk doen. 

Elektrische auto

Niet alleen de gasprijs is hoog, ook de benzineprijzen gingen onlangs door het dak. Stond u al op het punt om binnenkort een nieuwe auto te kopen, dan is nu wellicht het moment gekomen om over te stappen op een elektrische auto. Deze laadt u op straat op of bij openbare oplaadpunten.  Thuis opladen is gemakkelijk –en goedkoper- met een laadpaal of wandlader voor thuis. Als u verder geen energieslurpers thuis heeft, is het opladen van uw elektrische auto met een 1-fase aansluiting best mogelijk. Maar snel gaat het niet. Zeker weten dat de auto altijd volgeladen is, wanneer u deze nodig heeft? Met een 3-fasenaansluiting kunt u twee tot drie keer zo snel de accu van uw elektrische auto opladen en gebruikt u zonder zorgen ook andere apparaten die veel stroom nodig hebben, zonder dat uw netwerk overbelast raakt.

Elektrische auto opladen

Inductiekookplaat

Koken op een inductiekookplaat wordt steeds populairder. Logisch, want het is gasloos, zuinig en heel gebruiks- en onderhoudsvriendelijk. Een inductiekookplaat is de meest zuinige van alle typen elektrische kookplaten en dus een goede manier om energie te besparen. Een inductiekookplaat heeft wel veel stroom nodig, zeker als u alle pitten tegelijk aan heeft staan. Voor nieuwbouwhuizen is dat vaak geen punt, die hebben standaard een 3-fasenaansluiting. Maar wie een ouder huis heeft en wil overstappen van een gaskookplaat naar koken op inductie moet aanpassingen laten maken in de meterkast. Zie Coolblue voor meer informatie.

Een 3-fasenaansluiting aanleggen: hoe werkt dat?

Een 3-fasenaansluiting aanleggen doet u niet zelf. Dit moet een erkende elektricien of installateur doen. De monteur moet immers de aansluiting aanleggen en de bekabeling in orde maken. Soms, maar lang niet altijd, zijn er ook voorbereidende werkzaamheden nodig voordat een 3-fasenaansluiting kan worden aangelegd. Bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe hoofdschakelaar of het verzwaren van de aardlekschakelaar. Alleen een erkende installateur kan zien wat er nodig is. 

Kosten voor een 3-fasenaansluiting

Heeft u nog een 1-fase aansluiting (in het rekenvoorbeeld 1 x 35A) en wilt u graag een 3-fasenaansluiting om klaar te zijn voor de toekomst? Dit zijn de eenmalige kosten van een aansluiting verzwaren per netbeheerder: 

Netbeheerder Prijs 
Enexis 

€ 309,45

Liander  € 332,15
Stedin  € 451,29

(Peildatum: 18 april 2024)

Wilt u een nieuwe 3-fasenaansluiting? Dit zijn de eenmalige kosten per netbeheerder:

Netbeheerder Prijs 
Enexis 

€ 1.258,40

Liander  € 1234,20
Stedin  € 1.531,35

(Peildatum: 18 april 2024)

In de meeste gevallen is de installatie vrij eenvoudig. Ook goed om te weten: van een 3-fasenaansluiting krijgt u niet meteen een hogere stroomrekening. Dat hangt af van hoe vaak u de apparaten gebruikt die veel stroom vreten. En op uw energierekening kunt u natuurlijk nog bezuinigen door over te stappen naar een voordeligere aanbieder van stroom.  

Geactualiseerd: donderdag 18 april 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.