Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Een nieuwe woning, een nieuw energiecontract?

Leestijd: 4 minuten

Ook als je voor het eerst een energiecontract afsluit of verhuist, kun je besparen. Hoe ik dat onlangs gedaan heb? Dat leg ik je graag uit!   Ik ben net op mezelf gaan wonen. Uit eigen ervaring weet ik dus dat er behoorlijk wat op je af komt. Leuke dingen, zoals nieuwe meubels shoppen, klussen of een keuken uitzoeken, maar ook wat ‘lastigere’ zaken zoals de administratie. Denk alleen maar aan alle  contracten die je moet afsluiten: van verzekeringen  (kun je gelukkig goed vergelijken op Poliswijzer.nl) internet en televisie (kijk op Internetten.nl) tot gas en licht. Het is een heel uitzoekwerk. Niet zo gek dus dat we bij de servicedesk van Gaslicht.com vaak de vraag krijgen: ik heb een nieuwe woning, wat nu?

Vul onze energievergelijker in

Het meest simpele antwoord daarop is: vul onze energievergelijker in, kies een contract en bespaar. Dat heb ik ook zo snel mogelijk gedaan toen mijn vriend en ik een appartement hadden gevonden. Het werkt hetzelfde als bij een overstap, alleen geef je op het aanmeldformulier aan dat het om een verhuizing gaat. Er wordt dan een nieuw contract voor de nieuwe woning afgesloten. Vergeet zelf niet je oude energiecontract op te zeggen, als je die had.

Wat wordt je energieverbruik?

Het lastige als je een nieuwe woning betrekt, is dat je nog niet weet hoeveel stroom en gas je gaat verbruiken. Daarom kun je een berekening maken op basis van gemiddelden. Verhuis je naar een bestaande woning, dan kan je nieuwe energieleverancier zien wat er in de afgelopen jaren is verbruikt. Op basis daarvan is ons termijnbedrag (voorschotnota) vastgesteld. Deze ligt een stuk lager dan ik zelf had berekend. Dat scheelde mij een leuk bedrag per maand. En nu ik er even woon durf ik al voorzichtig te stellen dat ik nog steeds te veel betaal. Gelukkig weet ik waar ik op moet letten, dus hou ik het zelf in de gaten en pas ik eventueel mijn termijnbedrag online aan.

Wanneer moet je in actie komen?

Het is het handigst om de aanmelding voor de nieuwe woning te regelen zodra de sleuteloverdracht vast staat. Je kunt dan nog niet in de woning aan de slag en hebt hier dan mooi even tijd voor. Vaak vergeet je dit soort klusjes zodra de sleuteloverdracht heeft plaatsgevonden. De leverancier heeft vaak een weekje nodig voor de administratie en je hebt ook nog twee weken wettelijke bedenktijd. Soms denk je pas te laat aan het regelen van het energiecontract. Dit geeft niet. Als je de sleutel al hebt ontvangen of als de sleuteloverdracht al snel plaats vindt kun je nog steeds een energiecontract regelen, zonder dat je direct in de kou komt te zitten. Je wordt namelijk niet zomaar afgesloten.  Als de sleuteloverdracht al heeft plaatsgevonden, vul op het aanmeldformulier dan bij ‘sleuteloverdracht’ de eerst mogelijke datum in en bel een dag later even naar de leverancier om de juiste datum door te geven. Indien nodig kan de leverancier er ook een spoedaanmelding van maken.

Je eerste post

Na de aanmelding krijg je binnen een paar dagen een bevestigingsbrief. Tip: veel leveranciers versturen die per post naar je nieuwe adres. Kun je daar nog niet bij, omdat je nog geen sleutel hebt? Bel dan even met je nieuwe leverancier zodat ze het naar je mailen. Als je een dag wacht, staat je aanmelding bij hen in het systeem en kunnen ze dat zo voor je regelen.

Foutje?

Uit ervaring weet ik dat aanmeldingen meestal zonder problemen verlopen. Mocht jij nou net die ongelukkige uitzondering op de regel zijn, bel ons dan even. Wij gaan dan in gesprek met de energieleverancier en zorgen ervoor dat het snel wordt opgelost. Ook als je vragen hebt over een nieuwe aansluiting of verhuizing, denk ik graag met je mee!

Een nieuwe woning, een nieuw energiecontract?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 2 januari 2023

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.