Energiecontract meenemen bij verhuizing
Verhuizen is een prima moment voor het vergelijken van energie en over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Een energiecontract is persoonsgebonden, niet adresgebonden. Als u gaat verhuizen is het ook mogelijk om gas en stroom van dezelfde energieleverancier te blijven afnemen. U moet dan uw verhuizing doorgeven aan uw energieleverancier.
- Verhuizen en overstappen
- Stappenplan verhuizen en uw energiecontract
- Nog geen energiecontract?
- Duur verwerking verhuizing
- Te laat met doorgeven verhuizing? Doe een spoedaanvraag!
- Meer verhuistips
Verhuizen en overstappen
Gaat u verhuizen en tegelijk wisselen van energieleverancier? Denk dan aan de opzegtermijn en een opzegvergoeding die u misschien moet betalen als u voortijdig (te vroeg) overstapt. Bij een contract voor onbepaalde tijd, dus zonder einddatum, kunt u kosteloos overstappen. Heeft u een contract voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld 1 jaar, waarvan de looptijd nog niet verstreken is, dan mag uw energieleverancier een opzegvergoeding vragen. Sinds 1 juni 2023 is de opzegvergoeding even hoog als het verlies dat uw leverancier maakt omdat u het contract niet uitzit.
Verhuist u naar een andere regio, dan kunt u te maken krijgen met een andere netbeheerder. Dat is de partij die de aansluiting op het gas- of elektriciteitsnet regelt en het transport van gas of elektriciteit verzorgt. U kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen. Uw energieleverancier zal uw netbeheerder op de hoogte stellen van veranderingen. U hoeft hier verder dus niets voor te doen.
Stappenplan verhuizen en uw energiecontract
1. Ga na welke energieleverancier(s) u heeft en geef aan dat u gaat verhuizen
Dit kunt u terugvinden op uw maandelijkse afrekening (voorschot of termijnbedrag).
2. Vul de Energievergelijker in op Gaslicht.com
Wilt u uw huidige contract niet meenemen naar de nieuwe woning? Kies dan een energieleverancier voor de nieuwe woning. Geef op het aanmeldformulier aan dat het om een verhuizing gaat en geef de datum van sleuteloverdracht aan. Vergeet dan niet het contract in de oude woning zelf op te zeggen.
3. Geef uw verhuizing op tijd door aan uw energieleverancier
Uw aanspreekpunt is altijd uw energieleverancier. Deze verzorgt de nodige contacten met andere betrokkenen bij uw verhuizing, zoals de regionale netbeheerder. Geef uw verhuizing daarom op tijd door aan uw leverancier. Doe dit minimaal 2 weken voor de verhuisdatum. Uw leverancier heeft deze tijd nodig om alles op tijd te kunnen regelen. Vaak kunt u de verhuizing ook via internet doorgeven.
4. Vul de meterstanden in
Noteer op de dag van de verhuizing de meterstanden voor elektriciteit en gas van uw oude en uw nieuwe huis. Doe dit het liefst met de nieuwe en oude eigenaar of huurder, of met de verhuurder van de woning(en). Geef de meterstanden binnen 15 dagen door na de dag dat u bent verhuisd. Heeft u een slimme meter voor stroom én gas in uw oude en/of uw nieuwe huis? Dan hoeft u niets te doen.
5. Controleer uw eindafrekening
Binnen 6 weken na uw verhuizing moet uw energieleverancier u een eindafrekening toesturen. Check of de juiste meterstanden op uw eindafrekening staan. Kloppen de meterstanden niet? Neem dan z.s.m. contact op met uw energieleverancier. Uiterlijk 5 werkdagen voor het einde van de derde maand na de overstapdatum kunt u andere meterstanden doorgeven.
Nog geen energiecontract?
Verlaat u uit ouderlijk huis? Gaat u samenwonen of gaan u en uw partner uit elkaar en krijgt u een andere woning? In dit soort gevallen kan het zijn dat er nog geen energiecontract is dat op uw naam staat. Meld u aan bij een energieleverancier zodra u uw nieuwe adres weet en wanneer u uw nieuwe woning betrekt. Met de energievergelijker van Gaslicht.com regelt u het veilig, snel en gemakkelijk.
Betrekt u als eerste bewoner een nieuw huis, informeer dan eerst de netbeheerder in de regio waar u gaat wonen. Als u wilt weten wie uw netbeheerder is, kijk dan op eancodeboek.nl of op het overzicht regionale netbeheerders. U ontvangt een brief van de regionale netbeheerder met het verzoek om binnen 20 dagen een energieleverancier te zoeken. Wanneer u zich hierna aanmeldt bij een energieleverancier zal deze de netwerkbeheerder inlichten.
Duur verwerking verhuizing
Als u uw meterstanden op tijd doorgeeft, duurt de administratieve verwerking circa 4 weken. Ondertussen ontvangt u gewoon energie op uw nieuwe adres.
Te laat met doorgeven verhuizing? Doe een spoedaanvraag!
Bent u te laat met het kiezen van een energieleverancier? Dan zijn er 3 opties:
1. U woont nog niet op het adres, maar u kunt de gewenste sleuteloverdracht datum niet meer aangeven op het aanmeldformulier.
- Kies dan voor een leverancier die met spoed kan leveren, d.w.z. binnen de bedenktijd.
- Geef in de energievergelijker bij ‘huidige leverancier’ aan dat het om een verhuizing gaat.
- Kies een leverancier waarbij staat ‘Spoedaanvraag mogelijk bij verhuizing’.
- Geef op het aanmeldformulier aan dat het om een verhuizing gaat en ga akkoord met levering binnen de bedenktijd. De leverancier kan uw verhuizing dan gewoon op tijd regelen.
2. U woont al enige tijd in de woning, maar u heeft nog geen leverancier gekozen en u heeft een brief ontvangen van de netbeheerder.
- Kies z.s.m. een leverancier, u krijgt nu namelijk geleverd van de netbeheerder.
- Geef in de energievergelijker bij ‘huidige leverancier’ aan dat het om een verhuizing gaat.
- Kies een leverancier waarbij staat ‘Spoedaanvraag mogelijk bij verhuizing’.
- Geef op het aanmeldformulier de eerst mogelijke datum aan.
- Geef op die datum de meterstanden door die tijdens de daadwerkelijke sleuteloverdracht op de meter stonden. Deze heeft u van de makelaar of verhuurder ontvangen.
3. U woont al een (langere) tijd in de woning en u heeft een brief ontvangen van uw netbeheerder dat u bent afgesloten.
- Neem contact op met de netbeheerder. Zij kunnen u meer informatie geven over de aansluiting en de kosten die hiermee gepaard gaan.
- Vergelijk energieleveranciers op Gaslicht.com zodra u weer aangesloten bent.
- Geef in de energievergelijker bij ‘huidige leverancier’ aan dat het om een verhuizing gaat.
- Kies een leverancier waarbij staat ‘Spoedaanvraag mogelijk bij verhuizing’.
- Geef op het aanmeldformulier de eerst mogelijke datum aan.
- Geef op die datum de meterstanden door die tijdens de daadwerkelijke sleuteloverdracht op de meter stonden. Deze heeft u van de makelaar of verhuurder ontvangen.
Meer verhuistips
- Vergeet niet uw leverancier van water te informeren.
- Ook op het gebied van telefonie, internet en tv kunt u overstappen.
- Voorkom dat u aansprakelijk wordt gesteld voor beschadigingen aan de meters voordat u de woning betrekt. Neem bij twijfel of schade contact op met uw energieleverancier.
- Als uw ouders gaan verhuizen en u neemt hun woning over, moet u zelf een contract aanvragen bij een energieleverancier. Uw ouders kunnen hun energiecontract meenemen naar hun nieuwe woning of overstappen.
- Wilt u eraan herinnerd worden wanneer uw contract afloopt? Vul dan de ContractWekker in. Via deze dienst van Gaslicht.com wordt u gratis tijdig op de hoogte gebracht van het aflopen van uw energiecontract.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com, eerst in Voorthuizen, nu vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.