Genomineerd voor 2023!
Stem op Gaslicht.com
En win een PlayStation 5
Door deel te nemen maakt u kans op:
  • Playstation 5 (t.w.v. 550 euro)
  • 2x Philips XL airfyer (t.w.v. 300 euro)
  • Ninja Creami ijsmaker (t.w.v. 250 euro)
  • Skydive (t.w.v. 200 euro)
  • 5x Air up starterspakket
Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Wat kost het opladen van mijn elektrische auto?

Elektrisch rijden is goed voor het milieu en is belastingtechnisch ook nog eens voordeliger. Zo hoef je bij de aanschaf van een volledig elektrische auto geen aankoopbelasting (BPM) af te dragen en is er geen wegenbelasting verschuldigd. Verder geldt er sinds 1 juli 2020 een subsidieregeling voor elektrische auto's. In 2023 is het subsidiebedrag € 2950 als u een nieuwe elektrische auto koopt. Daarnaast kan de stroom voor het opladen van een elektrische auto zelf opgewekt worden met zonnepanelen. Wat kost elektrisch rijden nu precies? 

wat-kost-opladen-elektrische-auto-0.png

Hoe duurzaam is een elektrische auto? 

Een elektrische auto is veruit de groenste auto, groener dan een diesel of benzineauto. Een stekkerauto veroorzaakt tijdens het rijden geen CO2-uitstoot. Dit in tegenstelling tot auto’s met een verbrandingsmotor. Kijken we naar de hele levenscyclus van de elektrische auto – van productie en gebruik tot en met  sloop – dan is er wel CO2-uitstoot. Maar altijd nog veel minder dan bij een benzineauto. Hoe groot het verschil is, hangt sterk af van de aanname over de CO2 uitstoot van de accuproductie en van de gereden afstand. Ook maakt het verschil op wat voor soort stroom de auto rijdt: groen of grijs. 

Wat kost elektrisch rijden per km?

Elektriciteit is per kilometer goedkoper dan benzine, maar hoeveel goedkoper hangt sterk af waar u uw auto oplaadt. Ook is de stroomprijs van grote invloed. Thuis opladen is het voordeligst, u betaalt dan de kilowattuurprijs direct aan uw eigen energieleverancier. En als u oplaadt met stroom van uw eigen zonnepanelen is de stroom gratis. 

In 2021 kostte elektrisch rijden gemiddeld € 4 per 100 kilometer, terwijl je voor rijden in een benzineauto zo'n tweeënhalf keer zoveel meer kwijt was. Nu ligt de situatie heel anders. Eind 2021 is de stroomprijs vervijfvoudigd en in 2022 alsmaar verder gestegen. Afhankelijk van uw energiecontract betaalde u in oktober 2022 gemiddeld € 0,70 per kWh stroom. Maar ook de prijzen aan de pomp zijn hard gestegen. Vorig jaar juni piekte de prijs voor benzine nog op ruim 2,50 euro per liter en in oktober kostte een liter benzine gemiddeld € 2,16. Begin 2023 varieert het tarief van een kWh stroom tussen de € 0,22 en 1 euro, afhankelijk van uw contract. De benzineprijs schommelt rond de 2 euro. Ondanks de gestegen energieprijzen afgelopen jaar is rijden op stroom nog steeds voordeliger dan benzine. Dat blijkt uit de ANWB Elektrisch Rijden Monitor 2022.

Wat kost het opladen van een elektrische auto?

Thuis opladen is het goedkoopst. U betaalt enkel het stroomtarief per kWh dat in uw energiecontract staat. Bij een publieke laadpaal ligt dat bedrag doorgaans hoger. Net als de stroomtarieven liggen de tarieven van de verschillende aanbieders van laadpassen en laadpalen sterk uit elkaar, van circa € 0,30 tot € 0,75 per kWh. Het loont dus om laadpassen van verschillende aanbieders te vergelijken.

Tip: Thuis kunt u uw eigen energie opwekken met zonnepanelen, deze opgewekte energie kunt u ook gebruiken om uw auto op te laden. Nog geen zonnepanelen? Sinds kort kunt u zonnepanelen vergelijken en kopen via Gaslicht.com: Zonnepanelen Zonder Gedoe.

opladen-elektrische-auto-0.png

Wat kost snelladen?

Snelladen is niet alleen de snelste, maar ook de duurste laadmethode. Aanbieders hanteren in 2022 prijzen tussen de € 0,65 en € 0,90 per kWh. Volgens berekeningen van de ANWB bent u  € 13 kwijt om 15,3 kWh te laden (o.b.v. € 0,85 per kWh) . Dat is zo'n € 0,13 per kilometer. Bedenk dat het meestal niet nodig is om uw auto tot 80% op te laden. Stel dat u met vijf minuten snelladen thuis kunt komen, dan kunt u thuis de auto weer rustig volledig opladen tegen een lager tarief. Dit scheelt tijd én geld. 

Wat is slim laden?

Slim laden wil zeggen: laden op optimale momenten. Bijvoorbeeld wanneer er veel aanbod is van zon- en windenergie, er weinig overige vraag is naar elektriciteit (bijvoorbeeld door huishoudens) en de prijs voor elektriciteit laag is. Zo laadt u op ideale momenten sneller en goedkoper dan normaal. Door bijvoorbeeld thuis bewust ’s nachts buiten de piekuren te laden.  Voor slim laden heeft u slimme apparaten nodig. Dat kan een laadpaal of elektrische auto zijn. Een slimme laadpaal kan bijvoorbeeld starten met laden op een vooraf aangegeven tijdstip, of als uw zonnepanelen stroom leveren. Er zijn ook slimme laadapps die het laden sturen. Voorbeelden zijn Jedlix en Stekker. Lees meer op MilieuCentraal over verschillende vormen van slim laden.

Slim laden extra slim met zonnepanelen

Als u zonnepanelen heeft, wordt het slim opladen van uw elektrische auto extra interessant. Het biedt de mogelijkheid om de door uw panelen opgewekte stroom direct te benutten. Dat is duurzaam en voordelig. Uw auto wordt met groene stroom opgeladen.

Transparante tarieven laadpalen

Sinds 1 juli 2021 s het wettelijk geregeld dat exploitanten van laadpalen informatie over tarieven moeten vrijgeven. Op de laadpaal moet direct duidelijk zijn wat het tarief is. Prijsvergelijkings-apps en navigatie-apps krijgen info om u naar de dichtsbijzijnde vrije laadpaal te leiden. U weet dan van tevoren wat het laadtarief is. Ook weet u vooraf of dat laadpunt vrij is en hoe snel er geladen kan worden. Om aan een openbare laadpaal te laden, heeft u een pasje nodig waarmee u zich aan- en afmeldt bij de laadpaal. Het pasje is gekoppeld aan uw betaalrekening of creditcard.

Brandstofprijsvergelijking bij tankstations

Vanaf 7 december 2020 geldt een Europese verplichting om bij tankstations een brandstofprijsvergelijking te laten zien. Deze brandstofprijsvergelijking heeft als doel consumenten te informeren over de verschillende soorten brandstoffen en hun prijzen. Er zijn steeds meer betaalbare auto’s verkrijgbaar die minder of geen broeikasgassen uitstoten tijdens het rijden. Deze auto’s rijden op elektriciteit, waterstof of groen gas (cng), de zogenoemde alternatieve brandstoffen. Om meer inzicht te verschaffen in de prijzen van verschillende brandstoffen, biedt de overheid nu de brandstofprijsvergelijker. Hierop vindt u de gemiddelde prijs per 100 km van elektriciteit, groengas, waterstof, LPG, diesel en benzine voor verschillende segmenten personenauto’s. Daarmee wil de overheid eraan bijdragen dat u bij de keuze voor een nieuwe auto de alternatieve brandstoffen beter mee kunt wegen. Deze vergelijking vindt u sinds 7 december 2020 op elk bemand tankstation langs de snelweg. Bekijk hier de brandstofprijsvergelijker. Peildatum afbeelding: 3e kwartaal 2022.

brandstofprijsvergelijker

Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s

Sinds 2020 is er een subsidieregeling voor elektrische auto's. De Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025, tenzij het budget eerder op is.  Weten of u in aanmerking komt en of er nog wat in de pot zit? Kijk op rvo.nl/sepp. Voor een nieuwe auto is het subsidiebedrag in 2023 € 2950 en voor een gebruikte auto € 2000.

De overheid probeert op diverse manieren elektrisch rijden te stimuleren. Daarom zijn er naast de aanschafsubsidie diverse fiscale voordelen. Zo heeft u mogelijk een lagere bijtelling. Verder hoeft er geen bpm te worden betaald. Deze belasting is gebaseerd op de CO2-uitstoot van een auto en omdat een elektrische auto geen (directe) CO2-uitstoot heeft, is deze vrijgesteld van bpm (t/m 2024). Tenslotte is een volledig elektrische auto ook vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (MRB), ook wel wegenbelasting genoemd (t/m 2024). 

Wat kost de verzekering van een elektrische auto?

Een elektrische auto is in aanschaf duurder dan een vergelijkbare brandstofauto. Het accupakket is namelijk een kostbaar element in een stekkerauto en dat drijft de prijs op. Is het verzekeren van een elektrische auto dan ook duurder? Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het is belangrijk om in uw zoektocht naar een goede autoverzekering diverse autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo weet u altijd wat de beste deal is. Vergelijk autoverzekeringen op onze zustersite Poliswijzer.nl en u weet direct wat u voor het verzekeren van een elektrische auto moet betalen. 

Actieradius: hoe ver kom ik met een volle accu?

De gemiddelde actieradius van de elektrische auto steeg de afgelopen jaren fors. Er zijn al auto’s met een bereik tot 500 kilometer. Mede hierdoor is actieradius steeds minder een belemmering voor mensen om elektrisch te gaan rijden. De goedkoopste elektrische auto’s hebben over het algemeen de kleinste accu’s, waarmee circa 100  tot 200 km kan worden afgelegd. De duurste elektrische auto’s kosten rond  € 100.000 en daarmee kan circa 500 km worden afgelegd. Volgens MileuCentraal is het gemiddelde bereik van een elektrische middenklasser ongeveer 310 kilometer. Dat is voor de meeste ritten meer dan voldoende: 9 van de 10 autoritten in Nederland is korter dan 100 kilometer. Dat haalt u heen en terug dus zonder opladen.

Moet u tussendoor toch opladen? Nederland heeft eind 2022 al ruim 119.000 openbare oplaadpunten en ruim 4000 snellaadpunten. Daarmee hebben we de grootste laaddichtheid in Europa. Bekijk het actuele overzicht van RVM van de aantallen elektrische voertuigen en laadpunten in Nederland. Dit wordt elke maand geactualiseerd.

aantallen elektrische voertuigen en laadpunten

Laadpaal thuis: wat kost het en wat heeft u nodig?

Als u een garage of oprit bij uw huis heeft, kunt u een eigen laadpaal of wandlader  laten plaatsen. De voordelen van thuis laden zijn groot: laden is goedkoper, er is altijd plek en het is aantrekkelijk in combinatie met zonnepanelen. Opladen via een gewoon stopcontact is niet veilig en wordt daarom afgeraden.

Hoeveel u kwijt bent aan een laadpaal is van veel factoren afhankelijk. Een laadpaal kost al snel zo'n € 2000. Kostenposten zijn bijvoorbeeld graafwerkzaamheden, verzwaring van de meterkast en de laadpaalkeuze. De prijs van de laadpaal hangt af van het vermogen: laadpalen met een hoog vermogen (11 of 22 kW) laden sneller, maar zijn ook duurder. Check van tevoren of uw meterkast geschikt is voor een laadpaal met een hoger vermogen. MilieuCentraal biedt een handige thuislaadvergelijker. Met deze keuzehulp ontdekt u welk laadpunt bij uw elektrische auto en huis past.

Check uw stroomaansluiting

Als u een elektrische auto of zonnepanelen gaat aansluiten, is het soms nodig om de capaciteit van de aansluiting aan te passen. Sommige oude huizen hebben nog een 1-fase-aansluiting (meestal 1x25A). Daarop kunt u maximaal een 3,7 kW laadpaal installeren. Daarmee laadt u thuis een elektrische auto in 10 tot 20 uur op. De meeste nieuwbouwhuizen hebben een 3-fasen-aansluiting (3x25A). Dan kunt u een laadpaal met meer vermogen (7,4 kW of 11 kW) plaatsen. Daarmee kunt u 2 of 3 keer zo snel laden. Als u géén 3-fasen-aansluiting heeft, kunt u uw netbeheerder vragen om uw aansluiting te verzwaren. U kunt uw aansluiting checken op de webpagina van uw netbeheerder. Vul uw meternummer en postcode in. Netbeheerders Coteq, Enduris, Rendo en Westland bieden geen online check aan, hen kunt u bellen. Als u niet weet wie uw netbeheerder is, kunt u dat opzoeken op mijnaansluiting.nl.

Hoe lang duurt laden aan een laadpaal?

Hoe lang het opladen duurt, hangt af van het vermogen van de laadpaal, hoe leeg de accu is en hoe snel uw auto kan laden. Als u thuis laadt, speelt ook uw stroomaansluiting een rol. In de praktijk komt een uur laden met een vermogen tussen de 3.7 en 11 kW neer op 20 tot 60 kilometer bereik. In 5 uur heeft u er dus 100 tot 300 km bij. Met een snellader kunt u de accu in minder dan 40 minuten opladen van 10 procent tot 80 procent. Snelladen gaat echt snel tot de accu voor 80 procent vol is, daarna gaat het minder snel. Op ev-database.nl kunt u zien hoe snel elk model kan opladen.

hackathon-2020-tesla-gaslicht-com.jpg

Een auto van de zaak thuis opladen?

Voor leaserijders zijn er tegenwoordig slimme laadpunten, waarmee het mogelijk is om gegevens over de hoeveelheid geladen stroom direct door te sturen voor verrekening. U krijgt de kosten voor de 'zakelijke' stroom vergoed, zonder een declaratie bij uw werkgever in te dienen. Als u zakelijk least en de elektrische auto thuis oplaadt, is het verstandig hierover goede afspraken te maken.

Geactualiseerd: woensdag 22 februari 2023
Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie