De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Wat kost het opladen van mijn elektrische auto?

Elektrisch rijden is goed voor het milieu en is belastingtechnisch ook nog eens voordeliger. Zo hoef je bij de aanschaf van een volledig elektrische auto geen aankoopbelasting (BPM) af te dragen en is er geen wegenbelasting verschuldigd. Verder komt er in 2020 een aankoopsubsidie voor elektrische auto's. Daarnaast kan de stroom voor het opladen van een elektrische auto zelf opgewekt worden met zonnepanelen. Wat kost elektrisch rijden nu precies? En wegen de voordelen op tegen de nadelen?

Hoe duurzaam is een elektrische auto? 

Een elektrische auto is veruit de groenste auto, groener dan een diesel of benzineauto. Een stekkerauto stoot over de levensduur ongeveer 50% minder CO2 uit dan een auto met een uitlaat. Bij de brandstofauto komt bijna 2 keer zoveel kilo CO2 vrij dan bij de elektrische auto  Naar verwachting wordt het verschil de komende jaren alleen maar groter, omdat het aandeel groene stroom toeneemt.

milieucentraal-elektrisch-rijden-bespaart-co2.png

Lage energiekosten

Elektriciteit is per kilometer goedkoper dan benzine, maar hoeveel goedkoper hangt sterk af waar u uw auto oplaadt. Thuis opladen is het voordeligst, u betaalt dan de kilowattuurprijs direct aan uw eigen energieleverancier. Op dit moment ligt de prijs gemiddeld op ongeveer € 0,23 per kWh. Gaan we uit van een efficiënte elektrische auto met een verbruik van 15 kWh per 100 kilometer, dan geeft dat een kilometerprijs van € 0,03. Ter vergelijking: een benzineauto die 6 liter per 100 kilometer verbruikt (1 op 16,7) kost bij een literprijs van € 1,78 ongeveer € 0,11 per kilometer (Bron: ANWB, peildatum januari 2020). 

Wat kost het opladen van een elektrische auto?

Thuis laden is het goedkoopst. U betaalt de ‘gewone’ stroomprijs, die afhankelijk is van uw energiecontract. Als u oplaadt met stroom van uw eigen zonnepanelen, is het zelfs gratis. Laden aan een publieke laadpaal kost zo’n € 0,41 per kWh, aan een snellader € 0,60 per kWh.

Grote prijsverschillen publieke laadpalen

Net als bij de stroomtarieven voor thuis zitten er grote prijsverschillen in de laadtarieven voor elektrische auto’s. Uit recent onderzoek van NRC blijkt dat de prijzen verschillen per laadpasaanbieder, per abonnement, per laadpaal, per beheerder, per stad of provincie. En ook gedurende de dag. Anders dan een energiecontract met duidelijke kWh-tarieven en anders dan een benzinepomp met duidelijke literprijzen toont een laadpaal zelden wat je betaalt per kWh stroom. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verwacht dat de onduidelijke tarieven een probleem worden nu ook consumenten op grote schaal elektrische auto’s gaan rijden. De toezichthouder dringt daarom aan op transparante tarieven voor gebruik van publieke laadpalen.      

Om aan een openbare laadpaal te laden, heeft u een pasje nodig waarmee u zich aan- en afmeldt bij de laadpaal. Het pasje is gekoppeld aan uw betaalrekening of creditcard.

Hoge aanschafprijs

Het grootste nadeel voor particulieren is de hoge aanschafprijs van de auto. Een elektromotor is weliswaar minder kostbaar om te produceren dan een verbrandingsmotor, desondanks zijn elektrische auto's duurder dan brandstofauto's. Dit komt met name door het accupakket, met afstand het duurste onderdeel. Naar verwachting zullen de prijzen voor accutechniek blijven dalen, waardoor de prijzen van brandstofauto’s en elektrische auto steeds dichter bij elkaar komen te liggen. 

In 2020 komt er waarschijnlijk een aanschafsubsidie voor particulieren. Dat staat in het Klimaatakkoord.

Aanschaf duurder, gebruik goedkoper

De elektrische auto is in aanschaf duurder dan een vergelijkbare brandstofauto, maar in gebruik goedkoper. Volgens de Elektrisch Rijden Monitor 2019 van de ANWB is de elektrische auto gemiddeld nog altijd 2 á 3 procent duurder. Ze kijken daarbij naar de totale kosten (afschrijving, onderhoud en verbruikskosten). En gaan daarbij uit van een gebruiksduur van vier jaar en jaarlijks 15.000 kilometer.

elektrisch-rijden-monitor-2019-anwb.PNG

Volgens MilieuCentraal wint een nieuwe elektrische auto het van een nieuwe brandstofauto wat betreft de maandelijkse kosten (inclusief de afschrijving), Dat zou komen doordat de kosten van het rijden (de ‘brandstof’), onderhoud, verzekering en belastingen een stuk lager zijn. "Voor een elektrische middenklasser ben je per maand rond de 600 euro kwijt, voor een vergelijkbare benzineauto bijna 700 euro."

Actieradius

De gemiddelde actieradius van de elektrische auto steeg de afgelopen jaren fors. Er zijn al auto’s met een bereik tot 450 kilometer. Mede hierdoor is actieradius steeds minder een belemmering voor mensen om elektrisch te gaan rijden. Volgens MileuCentraal is het gemiddelde bereik van een elektrische middenklasser  ongeveer 300 kilometer. Dat is voor de meeste ritten meer dan voldoende: 9 van de 10 autoritten in Nederland is korter dan 100 kilometer. Dat haalt u heen en terug dus zonder opladen. Moet u tussendoor toch opladen? Nederland heeft 45.000 openbare oplaadpunten en zo’n 2300 snellaadpunten. 

Afschrijving

Net als een brandstofauto is ook een elektrische auto aan afschrijving onderhevig. Volgens de ANWB is het moeilijk om voorspellingen voor de lange termijn te doen, door de snelle vooruitgang in de techniek verouderen elektrische auto´s relatief snel. Aan de andere kant zijn ze voordelig in gebruik en worden ze als gebruikte auto voor een grote groep autokopers interessant. Vooralsnog lijkt de elektrische auto´s qua afschrijving dicht bij de brandstofauto in de buurt te komen. 

Laadpaal thuis: wat kost het en wat heeft u nodig?

Als u een garage of oprit bij uw huis heeft, kunt u een eigen laadpaal of laadbox  laten plaatsen. Dat heeft veel voordelen: u kunt laden wanneer het u uitkomt, het is 2 tot 3 keer goedkoper dan opladen aan een publieke laadpaal, en het is veel sneller dan laden via het stopcontact. Een middelgrote auto is aan het stopcontact 15 tot 20 uur bezig om de accu vol te laden (van 10 naar 80%). Aan een laadpaal gaat dit 3 keer zo snel, en met een 3-fasen aansluiting (krachtstroom) zelfs 5 tot 10 keer zo snel.

U bent zo’n € 1000 tot € 2000 kwijt om thuis een laadpaal of wandlader te laten plaatsen. Dat is inclusief de kosten van het aanpassen van de meterkast (de lader krijgt een eigen groep). De prijs van de laadpaal hangt af van het vermogen: laadpalen met een hoog vermogen (11 of 22 kW) laden sneller, maar zijn ook duurder. Check van tevoren of uw meterkast geschikt is voor een laadpaal met een hoger vermogen. 

De meeste oudere huizen hebben 1-fasestroom (1x25A). Daarmee kunt u een 3,7 kW of 7,4 kW laadpaal installeren. Wilt u een 11 kW of 22 kW laadpaal, dan moet u over 3-fasenstroom (krachtstroom, 3x25A) beschikken. Veel nieuwbouwhuizen hebben dit al. Als u geen 3-fasenaansluiting heeft, kunt u uw netbeheerder vragen om uw aansluiting te verzwaren naar 3x25A. Dat kost eenmalig ruim 200 euro; de jaarlijkse kosten voor de aansluiting blijven gelijk.

Hoe lang duurt laden aan een laadpaal?

Hoe lang het opladen duurt, hangt af van de laadpaal, hoe groot de accu is en hoe snel uw auto kan laden. In de praktijk komt een uur laden met een vermogen tussen de 3.7 en 11 kW neer op 20 tot 60 kilometer bereik. In 5 uur heeft u er dus 100 tot 300 km bij. Op ev-database.nl kunt u zien hoe snel elk model kan opladen.

Een auto van de zaak thuis opladen?

Voor leaserijders zijn er tegenwoordig slimme laadpunten, waarmee het mogelijk is om gegevens over de hoeveelheid geladen stroom direct door te sturen voor verrekening. U krijgt de kosten voor de 'zakelijke' stroom vergoed, zonder een declaratie bij uw werkgever in te dienen. Als u zakelijk least en de elektrische auto thuis oplaadt, is het verstandig hierover goede afspraken te maken.

Gepubliceerd: 13-02-2015
Geactualiseerd: 08-04-2020

Navigatie