Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Onderzoek ACM: hogere tarieven voor zonnepaneelbezitters niet onredelijk

door Ӕde de Jong 1 reactie Leestijd: 2 minuten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onderzocht of de terugleverkosten en extra kosten die Budget Energie, Eneco, Engie en Vattenfall op 1 maart 2024 in rekening brachten redelijk waren. De ACM concludeert dat de tarieven voor zonnepanelenbezitters van deze leveranciers wettelijk zijn.  
 
Budget Energie, Eneco, Engie en Vattenfall leveren samen aan meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens stroom. Ze maakten op 1 maart 2024 alle vier op een andere manier onderscheid tussen klanten met en zonder zonnepanelen. De ACM concludeert dat ze dit op een redelijke manier doen.  

Levering stroom aan zonnepaneelbezitters brengt meer kosten met zich mee 

Energieleveranciers krijgen bij zonnepanelenbezitters te maken met hogere inkoopkosten, hogere onbalanskosten en de kosten van de salderingsregeling. 
 
De vier onderzochte leveranciers berekenen dit op verschillende manieren door aan klanten met zonnepanelen.  

  • Sommige leveranciers bieden geen loyaliteitsbonus aan nieuwe consumenten met zonnepanelen. 
  • Een aantal leveranciers brengt meerkosten in rekening, bijvoorbeeld terugleverkosten.
  • Andere leveranciers verwerken de meerkosten voor consumenten met zonnepanelen in de prijzen van alle consumenten. 

Geen extra marge 

Uit het onderzoek van de ACM blijkt dat deze leveranciers geen extra marge maken. Klanten met zonnepanelen betalen weliswaar hogere tarieven, maar huishoudens zonder zonnepanelen betalen juist lagere tarieven.  

Energiecontracten vergelijken moet begrijpelijk blijven 

De ACM benadrukt dat het vergelijken van energiecontracten voor consumenten ook met extra kosten en terugleverkosten begrijpelijk moet blijven. Het is onwenselijk als de meerkosten van zonnepaneelbezitters op te veel verschillende manieren doorberekend worden.  
 
De ACM gaat de komende periode monitoren hoe energieleveranciers meerkosten doorberekenen aan consumenten met en zonder zonnepanelen. Ook ziet de autoriteit erop toe dat het vergelijken van energiecontracten begrijpelijk blijft. Vergelijkingssites spelen een belangrijke rol in het inzichtelijk en vergelijkbaar maken van het aanbod van energieleveranciers voor consumenten. Daarom roept de ACM energieleveranciers en vergelijkers op zich in te spannen voor een betere vergelijkbaarheid van contracten. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 13 mei 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Reacties (1)

Geplaatst door: jaap mulder ()

mogelijk nieuwe klant

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.