Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Welk verschil maken leveranciers tussen klanten met en zonder panelen?

Nu de salderingsregeling voorlopig blijft, maken steeds meer energieleveranciers onderscheid tussen energiecontracten voor klanten mét en zonder zonnepanelen. Zo rekenen sommigen hogere vaste leveringskosten, anderen geven nieuwe klanten geen korting als ze zonnepanelen hebben. Mag dat? We hebben het uitgezocht en alle maatregelen op een rij gezet. Daardoor kunt u beter vergelijken.

Ga snel naar:

meebetalen-kosten-terugleveren.png

Mogen leveranciers onderscheid maken tussen klanten mét en zonder zonnepanelen?

Het antwoord is ja. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt heeft aangegeven dat dit mag. Wel moeten extra kosten redelijk zijn. Leveranciers zijn dus vrij om hun aanbod – binnen redelijke grenzen – op maat te maken. Als u een vast contract heeft, mag uw leverancier niet zomaar een verandering doorvoeren tijdens de looptijd van het contract. 

Waarom maken leveranciers onderscheid?

Energieleveranciers geven aan dat dat de kosten voor klanten met zonnepanelen hoger zijn dan voor klanten zonder zonnepanelen. Uit onderzoek van toezichthouder ACM blijkt dat dit komt door hogere inkoopkosten, hogere onbalanskosten op het elektriciteitsnet en extra kosten die samenhangen met de salderingsregeling. Ze willen deze kosten niet langer verdelen over alle klanten, omdat dit steeds meer in het nadeel is van klanten zonder zonnepanelen.
 
De toezichthouder wil beter inzicht hebben in de daadwerkelijke kosten en de manier waarop deze door leveranciers doorberekend worden in hun tarieven. Daarom doet de ACM vervolgonderzoek bij Budget Energie, Eneco, Engie en Vattenfall. De ACM heeft deze 4 leveranciers niet geselecteerd omdat er een vermoeden is dat zij onredelijke tarieven in rekening brengen, maar omdat het 4 grote leveranciers zijn die allemaal op een andere manier onderscheid maken tussen klanten met en zonder zonnepanelen. De ACM verwacht de resultaten van dit vervolgonderzoek in de eerste helft van april bekend te maken.

Wildgroei aan heffingen en maatregelen

In de Tweede Kamer zijn al vragen gesteld over de wildgroei aan heffingen en maatregelen die leveranciers treffen om de kosten bij klanten terug te brengen. Zo vroeg Bontenbal of er nog een rol ligt 'voor de minister, of wellicht de ACM, om iets van helderheid te krijgen over die terugleverkosten. 'Anders is het vergelijken van energieleveranciers straks totaal niet meer te doen.' Demissionair minister Jetten stelt echter weinig ruimte te zien om in te grijpen. Wel kan hij aan de brancheorganisatie vragen om de handschoen op te pakken en te bekijken of ze onderling met elkaar tot een werkwijze kunnen komen 'die in ieder geval de vergelijkbaarheid en transparantie voor de consument borgt. Dat is uiteindelijk ook in het belang van de energieleveranciers en een goed werkende consumentenmarkt.’ Jetten is ook van plan om via de Energiewet te borgen dat er naast modelcontracten met variabele tarieven ook modelcontracten met vaste tarieven moeten worden aangeboden, ongeacht of de consument zonnepanelen heeft of niet.

Op welke manieren benadelen energieleveranciers zonnepanelenbezitters?

Zodra uw huidige contract afloopt, is de kans groot dat u te maken krijgt met terugleverkosten. Heeft u zonnepanelen of wilt u deze binnenkort kopen? Dan is het belangrijk om bij uw energiecontract niet alleen naar de prijs voor gas en stroom te kijken, maar ook naar de extra kosten. Vergelijk hoe het bij verschillende energieleveranciers zit met onderstaande maatregelen. Goed om te weten: Gaslicht.com neemt in de energievergelijker alle kosten voor u mee, zodat u snel en eenvoudig het best passende energiecontract vindt. 

1. Terugleverkosten

Steeds meer leveranciers rekenen terugleverkosten bij zonnepaneelbezitters. Met deze maatregel hopen ze dat huishoudens zoveel mogelijk van hun eigen opgewekte stroom gaan gebruiken. Hier vindt u een overzicht van de exacte terugleverkosten per leverancier

2. Geen meerjarige contracten of geen aanbod

Weer andere leveranciers bieden geen meerjarige contracten aan voor huishoudens met zonnepanelen, maar wel voor huishoudens zonder panelen. Uit de Monitor Consumentenmarkt Energie van maart blijkt dat er 18 leveranciers zijn die langjarige vaste contracten aanbieden. 'Huishoudens met zonnepanelen kunnen bij 7 van deze 18 leveranciers terecht. Deze contracten zijn gemiddeld 5% duurder dan vaste contracten die alleen aan klanten zónder zonnepanelen aangeboden worden.' Volgens de Autoriteit Consument & Markt is het bij één leverancier zelfs niet mogelijk voor klanten met zonnepanelen om een variabel of 1-jarig vast contract af te sluiten. U ziet in onderstaand overzicht welke leveranciers geen meerjarige contracten of helemaal geen aanbod hebben. Slechts 4 leveranciers bieden momenteel 2- en/of 3-jarige contracten: Budget Energie, Innova, Mega en Vandebron (peildatum 27-3-2024). 

3. Hogere vaste leveringskosten (vastrecht)

Bij sommige leveranciers zijn de de vaste leveringskosten hoger voor klanten met zonnepanelen. De vaste kosten zijn bij deze leveranciers hoger als u stroom aan het net teruglevert, maar het maakt daarbij niet uit hoeveel stroom u op jaarbasis aan het net teruglevert. Het gaat om bedragen van ruim € 4 tot € 14 per maand, afhankelijk van de leverancier.

4. Geen eenmalige korting of bonus

Klanten met zonnepanelen krijgen bij sommige energieleveranciers geen korting bij het afsluiten van een nieuw contract, klanten zonder zonnepanelen krijgen dat wel. Daardoor kunnen zonnepaneelbezitters honderden euro's mislopen. Het verschil loopt momenteel op tot wel € 380 (peildatum 14-3-'24). 

5. Hogere leveringstarieven

Klanten met zonnepanelen betalen een hoger leveringstarief per kWh stroom en/of per m3 gas bij sommige leveranciers. 

6. Lage terugleververgoeding

Verder zien we bij een aantal leveranciers een veel lagere terugleververgoeding wanneer klanten meer terugleveren dan dat ze verbruiken. Inmiddels is een teruglevergoeding van 5 cent gemiddeld voor elke kilowattuur die u netto teruglevert. Een jaar geleden betaalden sommige energieleveranciers nog het dubbele.

Hieronder ziet u per leverancier de heffingen of andere maatregelen voor zonnepaneelbezitters.

Leverancier Terugleverkosten Geen meerjarig contract Hogere vaste leveringskosten
(vastrecht)
Hoger tarief per kWh of m³ Geen korting of bonus Geen aanbod
Budgetenergie groen-vinkje.png
coolblue energie groen-vinkje.png
eneco Vanaf zomer '24 groen-vinkje.png groen-vinkje.png 
tot zomer '24 alleen voor nieuwe klanten 
groen-vinkje.png
energiedirect groen-vinkje.png
engie groen-vinkje.png
Voor nieuwe klanten,
per 1-4-'24 ook voor een deel van de bestaande klanten
groen-vinkje.png
geen acties
essent groen-vinkje.png
frank-energie.svg groen-vinkje.png groen-vinkje.png
greenchoice groen-vinkje.png groen-vinkje.png groen-vinkje.png groen-vinkje.png
geen acties
innova energie groen-vinkje.png groen-vinkje.png
mega groen-vinkje.png
oxxio Vanaf zomer '24 groen-vinkje.png groen-vinkje.png 
tot zomer '24 alleen voor nieuwe klanten 
groen-vinkje.png
powerpeers groen-vinkje.png groen-vinkje.png
pure energie groen-vinkje.png groen-vinkje.png groen-vinkje.png groen-vinkje.png
unitedconsumers groen-vinkje.png
vandebron groen-vinkje.png
vattenfall groen-vinkje.png groen-vinkje.png
vrijopnaam groen-vinkje.png

Peildatum: 27-03-2024

Heeft het nog zin om zonnepanelen te kopen?

Ja, zonnepanelen hebben nog steeds veel voordelen. U verlaagt er direct uw energierekening mee en u draagt een steentje bij aan een beter milieu. Bovendien is de prijs van zonnepanelen de afgelopen jaren flink gedaald.

Wilt u weten bij welke leverancier u als zonnepanelenbezitter het voordeligst uit bent?

In onze vergelijker nemen we alle kosten mee. Zo vindt u altijd het contract dat het beste bij u past.


Geactualiseerd: dinsdag 9 april 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.