Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

ACM onderzoekt energieveilingen

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onlangs invallen gedaan bij een onbekend aantal aanbieders van energieveilingen. De toezichthouder bevestigde donderdag berichtgeving hierover in RTL Nieuws. ACM zegt onlangs signalen te hebben gekregen dat de energieveilingen niet altijd goed verlopen. Mocht er iets mis blijken te zijn dan zal ACM ingrijpen.

Energieveiling geen garantie voor laagste prijs

ACM zegt onlangs signalen te hebben gekregen dat de energieveilingen niet altijd goed verlopen. De toezichthouder bekijkt of energieveilingen bieden wat ze beloven en ook of de concurrentie tussen energieleveranciers niet wordt beperkt. Hierdoor zouden consumenten wellicht voordeel mislopen. Mocht er iets mis blijken te zijn dan zal ACM ingrijpen.

Overstappen

Bij een energieveiling werft een organisatie consumenten die mogelijk willen overstappen van gas- en elektriciteitsleverancier. 

Daarna laat zo’n organisatie vaak de veiling over aan een gespecialiseerd bedrijf, waarbij energieleveranciers voordelige contracten aanbieden. Vervolgens kunnen consumenten met dit aanbod overstappen naar een ander energiebedrijf.

Merendeel stapt individueel over

Uit cijfers van ACM blijkt dat het merendeel van de overstappers individueel overstapt en slechts 15 procent via een veiling of collectief. Niet onbegrijpelijk want individueel overstappen via een energievergelijkingssite is een fluitje van een cent en levert in de meeste gevallen meer voordeel op.

Energieveilingen vergeleken

Dat een energieveiling in de meeste gevallen niet zo voordelig is als energie vergelijken en overstappen via Gaslicht.com, hebben wij al een paar keer aangetoond. Lees ons laatste onderzoek van 6 mei jongstleden.

Naar aanleiding van deze berichtgeving hebben wij energieveilingen opnieuw vergeleken. Het betreft de meest recente veilingen van Vereniging Eigen Huis, KBO, SLOOPdeCRISIS en ConsumentenBond. Publicatie volgt z.s.m..


Meer info: Energieveiling of Collectieve Inkoop energie

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.