Genomineerd voor 2021!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Samen energie inkopen niet altijd voordeliger

Consumenten die meedoen aan energieveilingen zijn niet per se goedkoper uit, terwijl veel mensen juist om die reden mee doen. Dat ontdekte RTL Nieuws enkele jaren geleden. Ook nu blijkt dat nog steeds het geval. "Naar Energiedirect overgestapt vanwege een financieel zéér aantrekkelijk aanbod. Dit aanbod lag qua prijs stukken lager dan de aanbiedingen die ik tegelijkertijd via collectieven binnen kreeg. Collectieven zeggen dus niet alles. Dit aantrekkelijke aanbod heb ik via Gaslicht.com gevonden". Deze review schreef een overstapper in de zomer van 2019.

Wat is een energieveiling?

Bij een energieveiling probeert de organisator zo veel mogelijk mensen te verzamelen die aangeven dat ze graag mee willen doen met de veiling. Energieleveranciers kunnen vervolgens een zo laag mogelijke prijs bieden om deze hele groep mensen als nieuwe klant te kunnen inschrijven. Hoe groter de groep mensen, des te interessanter is het voor een energieleverancier om mee te bieden. De energieleverancier die de beste aanbieding doet voor de hele groep wint de energieveiling en kan zo in één klap veel nieuwe klanten krijgen. De deelnemers zelf willen een zo laag mogelijke prijs voor energie betalen. Als u zich ingeschreven heeft, dan kunt u een energiecontract met de winnende energieleverancier aangaan. In de meeste gevallen schrijft u zich voorafgaand aan de veiling in voor een bepaald product, bijvoorbeeld een contract voor 1 jaar voor stroom en gas of langer. U maakt pas uw echte keuze zodra het beste aanbod bekend is.

Biedt een energieveiling het grootste voordeel?

Een energieveiling of collectieve inkoop lijkt vaak een leuk voordeel te bieden. Maar wist u dat u vaak meer kunt besparen door zelf een keuze te maken? Dat blijkt opnieuw uit een vergelijking van veilingen met het aanbod op Gaslicht.com. In de meeste gevallen zijn consumenten voordeliger uit door over te stappen via een energievergelijker. Ook blijkt uit de laatste energieveilingen dat de keuze in energieleveranciers steeds beperkter wordt.

Uw voordeel kan voor gemiddeld verbruik makkelijk oplopen tot € 250 op uw energierekening. U kunt daarbij zelf de keuze maken voor het meest geschikte energiecontract in uw situatie. En u kunt overstappen op het moment dat u zelf wilt. Maak gebruik van Gaslicht.com, de grootste energievergelijker van Nederland met ruim 15 jaar ervaring en bespaar direct honderden euro's!

Heeft een energieveiling ook nadelen?ben-veiling.png

 • Bij een energieveiling is het winnende bod niet voor iedereen het voordeligst.
 • Aan een energieveiling doen meestal maar enkele leveranciers mee.
 • Deelnemende energieleveranciers bieden niet al hun producten aan.
 • Een energieveiling zorgt voor korting, maar vaak zijn er voorwaarden aan die korting verbonden.
 • Bij een energieveiling wordt er vaak alleen gekeken naar de prijs. 

De voordelen van overstappen via Gaslicht.com:

 • De grootste besparing door de meest scherpe actiekortingen
 • Het moment van overstappen zelf bepalen
 • Vergelijken op prijs, service, voorwaarden en duurzaamheid
 • Veel geverifieerde beoordelingen van overstappers
 • Gratis overstapservice
 • Betrouwbare informatie en onafhankelijk advies
 • Telefonische helpdesk met ruime openingstijden, ook op zaterdag en zondag

Waarom is bij een energieveiling minder besparing mogelijk?

De collectieve inkoop dwingt leveranciers tot hoge kortingen, maar vraagt ook de nodige organisatiekosten. Bovendien verdienen de organisatoren van de energieveiling flink aan uw overstap. De leverancier die de veiling 'wint', betaalt een vergoeding aan de organisatoren. Bij de uiterst scherpe actie aanbiedingen op deze vergelijkingssite zijn zulke kosten er niet en haalt u vaak meer voordeel. Bovendien kunt u zelf de door u gewenste energieleverancier kiezen en het moment van overstappen bepalen. Niet voor niets raadt de Autoriteit Consument & Markt dan ook aan om in elk geval op een energie prijsvergelijkingssite te kijken. Ook ConsuWijzer waarschuwt dat de beste aanbieding van de veiling niet altijd de goedkoopste aanbieding in de markt hoeft te zijn. 'Vergelijk deze dus nog met andere aanbiedingen'.

Meer voordelen boven het meedoen aan een energieveiling

Een collectieve inkoop of energieveiling vindt vrijwel nooit plaats op het moment dat de prijzen laag zijn. Maar voor u is dat wel van belang. Bij ons kunt u steeds informeren hoe de marktprijzen er voor staan en op elk moment de meest gunstige keuze maken.

Kan ik boetevrij aan een energieveiling meedoen?

Als u meedoet terwijl u nog aan een contract vastzit, kan het zijn dat u een boete krijgt van uw huidige leverancier. Dat hangt af van de resterende looptijd van uw contract. Niet alle energieleveranciers betalen deze boete aan u terug. En vertrekt u voortijdig bij de leverancier die u heeft gevonden via een energieveiling? Dan kan het zijn dat u de korting moet terugbetalen.

Energieprijzen vergelijken tijdens energieveiling

Wees kritisch als u meedoet aan een energieveiling of energiecollectief. U krijgt niet altijd de laagste prijs en bovendien doen maar weinig energieleveranciers meer mee aan een energieveiling. Vergelijk tijdens de energieveiling daarom het aanbod op onze onafhankelijke vergelijkingssite Gaslicht.com.

ACM: onderzoek energieveilingen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is in 2014 een onderzoek gestart naar de werking van energieveilingen. Er is bekeken of energieveilingen bieden wat ze beloven en ook of de concurrentie tussen energieleveranciers niet wordt beperkt. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de toezichthouder de aanbieders van energieveilingen op de vingers getikt, omdat ze prijzen kunstmatig hoog hielden. Ze hebben hun veilingproces inmiddels aangepast, zo bericht ACM in 2015. RTLZ-verslaggever Ann-Lynn Hamelink legt uit wat er mis ging.

Gratis persoonlijk advies op maat: RekeningScan

Heeft u een aanbod ontvangen van een energieveiling? En wilt u weten hoe u het aanbod van een energieveiling moet vergelijken met uw huidige tarieven? Doe de RekeningScan. U kunt ons ook bellen voor gratis advies. Dan kijken we samen wat het beste past bij uw situatie. Zo weet u met één telefoontje meteen of u nog goed zit. Bel 0342 - 411 350. Onze helpdeskmedewerkers staan voor u klaar op werkdagen van 8.30 uur tot 22.00 uur en op zaterdag/zondag van 9.00 tot 17.00 uur.

Geactualiseerd: 13-07-2019


Direct naar:


Gepubliceerd: maandag 20 februari 2012
Geactualiseerd: zaterdag 13 juli 2019
Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie