De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Nù bij uw overstap:
€ 20 cadeaukaart voor

Energieveiling of collectieve inkoop van energie

Samen energie inkopen niet altijd voordeliger

In 2014 ontdekte RTL Nieuws dat consumenten die meedoen aan veilingen niet per se goedkoper uit zijn, terwijl veel mensen juist om die reden mee doen.

Een energieveiling of collectieve inkoop lijkt vaak een leuk voordeel te bieden. Maar wist u dat u vaak meer kunt besparen door zelf een keuze te maken? Dat blijkt opnieuw uit een vergelijking van veilingen met het aanbod op Gaslicht.com. In de meeste gevallen zijn consumenten voordeliger uit door over te stappen via een energievergelijker. Ook blijkt uit de laatste energieveilingen dat de keuze in energieleveranciers steeds beperkter wordt.

Uw voordeel kan voor gemiddeld verbruik makkelijk oplopen tot € 250 op uw energierekening. U kunt daarbij zelf de keuze maken voor het meestEnergieveiling-gaslichtmannetje.jpg geschikte energiecontract in uw situatie. En u kunt overstappen op het moment dat u zelf wilt. Maak gebruik van Gaslicht.com, de grootste energievergelijker van Nederland met ruim 14 jaar ervaring en bespaar direct honderden euro's!

Geeft een energieveiling een duidelijk voordeel?

 • Bij een energieveiling is het winnende bod niet voor iedereen het voordeligst.
 • Aan een energieveiling doen meestal maar enkele leveranciers mee.
 • Deelnemende energieleveranciers bieden niet al hun producten aan.
 • Een energieveiling zorgt voor korting, maar vaak zijn er voorwaarden aan die korting verbonden.
 • Bij een energieveiling wordt er vaak alleen gekeken naar de prijs. 

De voordelen van overstappen via Gaslicht.com:

 • De grootste besparing door de meest scherpe actiekortingen
 • Het moment van overstappen zelf bepalen
 • Vergelijken op prijs, service, voorwaarden en duurzaamheid
 • Veel geverifieerde beoordelingen van overstappers
 • Gratis overstapservice
 • Betrouwbare informatie en onafhankelijk advies
 • Telefonische helpdesk met ruime openingstijden, ook op zaterdag en zondag

Waarom is bij een energieveiling minder besparing mogelijk?

EnergieveilingDe collectieve inkoop dwingt leveranciers tot hoge kortingen, maar vraagt ook de nodige organisatiekosten. Bovendien verdienen de organisatoren van de energieveiling flink aan uw overstap. De leverancier die de veiling 'wint', betaalt een vergoeding aan de organisatoren. Bij de uiterst scherpe actie aanbiedingen op deze vergelijkingssite zijn zulke kosten er niet en haalt u vaak meer voordeel. Bovendien kunt u zelf de door u gewenste energieleverancier kiezen en het moment van overstappen bepalen. Niet voor niets raadt de Autoriteit Consument & Markt dan ook aan om in elk geval op een energie prijsvergelijkingssite te kijken.

Meer voordelen boven het meedoen aan een energieveiling

Een collectieve inkoop of energieveiling vindt vrijwel nooit plaats op het moment dat de prijzen laag zijn. Maar voor u is dat wel van belang. Bij ons kunt u steeds informeren hoe de marktprijzen er voor staan en op elk moment de meest gunstige keuze maken.

Kan ik boetevrij aan een energieveiling meedoen?

Als u meedoet terwijl u nog aan een contract vastzit, kan het zijn dat u een boete krijgt van uw huidige leverancier. Dat hangt af van de resterende looptijd van uw contract. Niet alle energieleveranciers betalen deze boete aan u terug. En vertrekt u voortijdig bij de leverancier die u heeft gevonden via een energieveiling? Dan kan het zijn dat u de korting moet terugbetalen.

Energieprijzen vergelijken tijdens energieveiling

Wees kritisch als u meedoet aan een energieveiling of energie collectief. U krijgt niet altijd de laagste prijs en bovendien doen maar weinig energieleveranciers meer mee aan een energieveiling. Vergelijk tijdens de energieveiling daarom het aanbod op onze onafhankelijke vergelijkingssite Gaslicht.com.

ACM: onderzoek energieveilingen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is in 2014 een onderzoek gestart naar de werking van energieveilingen. Er is bekeken of energieveilingen bieden wat ze beloven en ook of de concurrentie tussen energieleveranciers niet wordt beperkt. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de toezichthouder de aanbieders van energieveilingen op de vingers getikt, omdat ze prijzen kunstmatig hoog hielden. Ze hebben hun veilingproces inmiddels aangepast, zo bericht ACM in 2015. RTLZ-verslaggever Ann-Lynn Hamelink legt uit wat er mis ging.

Gratis persoonlijk advies op maat: RekeningScan

Heeft u een aanbod ontvangen van een energieveiling? En wilt u weten hoe u het aanbod van een energieveiling moet vergelijken met uw huidige tarieven? Doe de RekeningScan. U kunt ons ook bellen voor gratis advies. Dan kijken we samen wat het beste past bij uw situatie. Zo weet u met één telefoontje meteen of u nog goed zit. Bel 0342 - 411 350. Onze helpdeskmedewerkers staan voor u klaar op werkdagen van 8.30 uur tot 22.00 uur en op zaterdag/zondag van 9.00 tot 17.00 uur.

Geactualiseerd: 22-02-2018

Navigatie