De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Energieveiling opnieuw niet het voordeligst

door Jeanet Woldring

Is een energieveiling voordelig? In de meeste gevallen niet zo voordelig als energie vergelijken en overstappen via Gaslicht.com. Dat blijkt opnieuw uit een vergelijking van de laatste veilingen met het aanbod op onze vergelijkingssites. Van de acht veilingen kon geen één 1-jarig aanbod tippen aan het voordeligste aanbod via Gaslicht.com. Slechts twee 3-jarige aanbiedingen bleken iets voordeliger.

Uw aanbod energieveiling vergelijken?

Heeft u zich ingeschreven voor een energieveiling? En wilt u weten hoe u het aanbod moet vergelijken met uw huidige tarieven? Bekijk onze tips voor het beoordelen van het aanbod of bel voor gratis en vrijblijvend advies. Dat kan zelfs op zaterdag tot 5 uur 's middags en op werkdagen tot 10 uur ’s avonds! Met één telefoontje weet u dan ook zeker of u niet teveel betaalt voor uw energie en kunt u een weloverwogen beslissing maken.

Energieveilingen vergeleken

Veiling Viva/Libelle/Flair 
Viva/Libelle/Flair, onderdeel van Sanoma Media Netherlands groep, organiseerde dit jaar voor het eerst een energieveiling. Het winnende aanbod werd op 20 maart naast het aanbod (3500 kWh/1800 m³) op Gaslicht.com gelegd. Hierbij bleek het 1-jarige bod van Budget Energie vrijwel gelijk aan het 1-jarige actie-aanbod via Gaslicht.com. Het 3-jarige veilingaanbod van Budget Energie bleek echter wel voordeliger, al scheelt het voor een gemiddeld huishouden nog geen twee tientjes op jaarbasis.

Viva/Libelle/Flair Winnend bod  Voordeligste aanbod Gaslicht.com Verschil
1 jaar Budget Energie  € 1851,22  € 1851,12   €  0,10
3 jaar Budget Energie  € 1908,55 € 1927,41     € 18,86

Veiling ConsumentenbondDe veiling van de Consumentenbond werd gewonnen door Budget Energie en NLE. Het 1-jarige Budget Energie aanbod was op 14 april ruim vijf tientjes duurder dan het voordeligste pakket op Gaslicht.com. Het aanbod van NLE voor 3 jaar was nagenoeg gelijk.

 Consumentenbond  Winnend bod Voordeligste aanbod Gaslicht.com    Verschil
 1 jaar Budget Energie   € 1904,36   € 1851,12 Budget Energie  € 53,24
 3 jaar NLE   € 1919,32  € 1920,63 NLE   €   1,31

Veiling KBO-Brabant
Het winnende 1-jarige aanbod van de veiling van KBO-Brabant, een belangenorganisatie van senioren, was van Budget Energie. Dat aanbod verschilde op 15 april nagenoeg niets met het voordeligste 1-jarige aanbod op Gaslicht.com. De winnaar van de veiling voor 3 jaar kwam echter wel voordeliger uit dan het voordeligste 3-jarige aanbod op Gaslicht.com.

 KBO-Brabant   Winnend bod  Voordeligste aanbod Gaslicht.com    Verschil
 1 jaar Budget Energie  € 1854,56  € 1851,12 Budget Energie   €   3,44
 3 jaar NLE  € 1887,36  € 1920,63 NLE   € 33,27

Veiling Seniorenorganisatie ANBO
Op 16 april werd het winnende aanbod van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen vergeleken met het voordeligste aanbod op Gaslicht.com. NLE won de veiling voor 1 jaar, echter was het aantrekkelijkste aanbod op Gaslicht.com een stuk voordeliger. Consumenten die gebruik willen maken van het aanbod dienen daarnaast ook eerst lid te worden van de ANBO (voor 15 euro).

ANBO Winnend bod  Voordeligste aanbod Gaslicht.com  Verschil
1 jaar NLE € 1923,92 € 1851,12 Budget Energie  € 72,80

Veiling Telegraaf
Op 29 april vergeleken we het winnende aanbod van de Telegraaf met het aanbod op Gaslicht.com. Bij deze veiling kwamen er meerdere winnaars uit. NLE, Qurrent en Budget Energie waren de drie winnaars voor het 1-jarige aanbod. Alle drie de winnende aanbiedingen kwamen duurder uit dan het voordeligste actieaanbod op dat moment op Gaslicht.com. Daarnaast kwamen er nog twee winnende aanbiedingen uit de veiling (van Budget Energie en Qurrent) naar voren voor de duur van 1 jaar, maar met de uitzondering dat deze contracten ieder moment boetevrij opzegbaar zijn. Die aanbieding van Budget Energie blijkt wel voordeliger op jaarbasis, de aanbieding van Qurrent is ook dan duurder dan het voordeligste aanbod op Gaslicht.com

 Telegraaf  Winnend bod   Voordeligste aanbod Gaslicht.com  Verschil
1 jaar NLE € 1870,59  € 1841,12 Budget Energie  € 29,47
1 jaar Qurrent  € 1873,75   € 1841,12 Budget Energie  € 32,63
1 jaar Budget Energie € 1892,45  € 1841,12 Budget Energie  € 51,33
1 jaar Qurrent (boetevrij opzegbaar)  € 1852,84  € 1841,12 Budget Energie   € 11,72
1 jaar Budget Energie (boetevrij opzegbaar)  € 1813,22  € 1841,12 Budget Energie  € 27,90

Groepsveiling.nl
De veiling van de Groepsveiling.nl gaf exact dezelfde resultaten als de veiling van de Telegraaf.

Conclusie: veilingaanbod opnieuw niet voordeliger

Van de acht veilingen kon geen één 1-jarig aanbod tippen aan het voordeligste aanbod via Gaslicht.com. Slechts de 3-jarige aanbiedingen van Budget Energie en de Nederlandse Energiemaatschappij bleken iets voordeliger. En dan scheelt het hooguit enkele tientjes op jaarbasis. Opvallend is dat alleen deze twee partijen de veilingen wonnen, op nieuwkomer Qurrent na. Deze groene energieleverancier deed voor het eerst mee aan de door de Telegraaf georganiseerde veiling. 

Overigens zijn de meeste energieleveranciers inmiddels afgehaakt. Zo doet Greenchoice niet meer mee aan energieveilingen 'vanwege het eenzijdige karakter' van dergelijke veilingen. Er zou alleen maar naar de laagste prijs gekeken worden en niet naar aspecten zoals duurzaamheid en servicekwaliteit. Essent noemt energieveilingen niet onafhankelijk: 'De organisatoren van de veiling verdienen aan uw overstap. Voor iedere klant die overstapt, betaalt de winnende leverancier een vergoeding aan de organisator van de veiling.' En die liegt er niet om aldus Dong: gemiddeld 80 euro per overstapper. 'Met de energieveiling bent u het haasje', concludeert Dong Energie..  

Veiling aanbod vergelijken?

Het is best lastig om een veilingaanbod goed te vergelijken met aanbiedingen op vergelijkingssites, omdat de korting op verschillende manieren kan worden gegeven: een kortingspercentage op het leveringstarief, een welkomstpremie, korting op het vastrecht of een combinatie hiervan. Heeft u een aanbod ontvangen van een energieveiling? En wilt u weten hoe u het moet vergelijken? U kunt ons altijd mailen, twitteren of bellen op tel 0342-411350 voor gratis en vrijblijvend advies. 

Lees meer: energieveiling of collectieve inkoop energie.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 6 mei 2014
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie