De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Ontdek wat zonnepanelen opleveren
Zonnepanelen kopen

Belastingdienst stuurt eigenaren zonnepanelen onterecht btw-aanslag

door Jeanet Woldring

Zonnepanelen2015.PNGDe Belastingdienst meldt voor de tweede keer dit jaar dat er mogelijk een fout is gemaakt bij bezitters van zonnepanelen. Sommigen van hen zouden ten onrechte een aanslag omzetbelasting hebben gehad.

Onterechte aanslag omzetbelasting

‘Hebt u zonnepanelen? En krijgt u een aanslag omzetbelasting, met als datum 28 mei 2016? Dan hoeft u deze aanslag misschien niet te betalen’, aldus de Belastingdienst in een verklaring op haar website. ‘Het kan zijn dat u een “ontheffing van administratieve verplichtingen” hebt aangevraagd, maar toch een aanslag omzetbelasting ontvangt. Wij hebben de aanslag dan verzonden voordat wij uw verzoek om ontheffing konden behandelen. Onze excuses hiervoor.’

Ondernemers voor de btw

Zonnepaneeleigenaren zijn ondernemers voor de btw. Zij zouden dus aangifte moeten doen voor de omzetbelasting. Maar als een eigenaar minder dan 1345 euro moet betalen, kan die een ‘ontheffing van administratieve verplichtingen’ aanvragen. Met zo’n ontheffing hoeft de zonnepaneleneigenaar geen aangifte omzetbelasting te doen.

Excuses

Zonnepaneelbezitters die een aangiftebrief hebben ontvangen, krijgen enkele dagen later een nieuwe beschikking, met de datum 3 juni 2016. Daarmee vermindert de Belastingdienst het bedrag van de aanslag tot 0 euro. Bovendien ontvangt men een brief waarin de Belastingdienst haar excuses aanbieden voor de onterechte aanslag.

In januari meldde de Belastingdienst al een andere fout: de btw-aangifte voor het vierde kwartaal 2015 voor eigenaren van zonnepanelen was mogelijk niet klaargezet.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 3 juni 2016
Geactualiseerd: woensdag 21 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.

Navigatie