Genomineerd voor 2024!
Stem op Gaslicht.com
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Btw op energie dreigt weer naar 21% te gaan

door Arnoud Timmerman 6 reacties Leestijd: 4 minuten

Per 1 juli is de btw op energie verlaagd van 21% naar 9%. Dit ter compensatie voor de extreem gestegen energieprijzen. Ondanks de btw-verlaging staat het water bij veel mensen inmiddels tot aan de lippen. En nu blijkt uit uitgelekte Prinsjesdagplannen rondom de energierekening dat het kabinet de btw per 1 januari mogelijk weer wil opschroeven naar 21%. Dat zou een harde klap zijn voor miljoenen huishoudens, doordat btw als percentage van een hoge energieprijs er keihard inhakt.

btw-energie-21-procent.png

Mocht het zo zijn dat de btw per 1 januari daadwerkelijk weer teruggaat naar 21% dan wordt de energierekening er ook niet inzichtelijker op. Het zou namelijk betekenen dat het lage 9% tarief slechts geldt voor een halfjaar (1 juli t/m 31 december), terwijl juist in de wintermaanden het energieverbruik hoog ligt en dan de meeste kosten worden gemaakt. Gaslicht.com kan zich niet voorstellen dat het kabinet daadwerkelijk op Prinsjesdag bekendmaakt de hogere btw weer in te voeren, omdat juist de verlaging van de btw een rechtstreeks effect heeft op de energierekening. Ook hoeven er geen uitvoeringsinstanties vanuit de overheid aan te pas te komen en hebben energieleveranciers net al hun systemen aangepast om de 9% btw te kunnen verwerken. Dat de verlaging aanvankelijk is ingevoerd als een tijdelijke maatregel doet hier niets aan af. De problemen rondom de energierekening worden met de dag groter.

Lage btw in omringen​de landen

Voortzetting va​n het lagere btw-tarief zal de prijsstijging dempen voor iedereen die door hogere energietarieven getroffen wordt. Naar verwachting zit eind dit jaar 90% van de Nederlanders op een variabel tarief en heeft daarmee d​us last van​ de hoge prijzen. Hoe hoger het energietarief, hoe groter het voordeel door een lager btw-tarief. Gaslicht.com maakt zich op basis van de uitgelekte plannen voor Prinsjesdag zorgen dat uitgerekend deze effectieve maatregel dreigt te vervallen en dat precies voor het komende stookseizoen. Beter zou zijn de btw juist verder te verlagen, naar voorbeeld van omringende landen:

BTW op gas en elektriciteit Percentage
Groot-Brittannië 5%
Italië 5%
Polen 5%
Frankrijk 5.5%
België 6%
Griekenland 6%
Luxemburg 8%

Ter illustratie. Op dit moment komen de kosten van het voordeligste afneembare pakket in de markt op € 6542 voor een gemiddeld huishouden (3500 kWh / 1500 m³). Wanneer de btw weer 21% wordt, dan komen die kosten uit op € 7262. Oftewel, het maakt een extra compensatie van € 720 noodzakelijk om alleen al de btw-verhoging goed te maken.

Zorgen over betaalbaarheid energierekening

Met de winter in aantocht lijken de energieprijzen alleen maar verder te stijgen. Zo maakte Vattenfall deze week bekend opnieuw een tussentijdse verhoging van de stroom- en gastarieven door te voeren per 1 oktober en per 1 januari mogelijk opnieuw. Gaslicht.com maakt zich grote zorgen over de betaalbaarheid van de energierekening. Energie dreigt steeds meer een luxegoed te worden, voor veel huishoudens is dat nu al de realiteit door absurd toegenomen maandlasten.

Gaslicht.com stelt voor om naast continuering van de lagere btw, ook in te zetten op het deels afschaffen van energiebelasting op stroom en gas. Om ondertussen energiebesparing te stimuleren, zou gedacht kunnen worden aan een basisbundel energie zonder energiebelastingen en oplopende energiebelastingen bij een hoger verbruik.

Belast energie niet als luxegoed

Gaslicht.com oprichter Ben Woldring: "We roepen het kabinet met klem op om energie niet opnieuw als luxegoed te gaan belasten met 21% btw. Verstandig zou zijn de tijdelijke maatregel van 9% btw na 31 december voort te zetten, ook voor een consistent beleid en duidelijkheid richting de consument. Gaslicht.com doet tevens de suggestie om de energiebelasting tot een gemiddeld verbruik (3500 kWh en 1500 m³) op nul te zetten en daarboven de energiebelasting op te schroeven. Daarmee worden alle huishoudens direct op de energierekening gecompenseerd en wordt er tegelijk gestimuleerd om zoveel mogelijk energie te besparen".

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Arnoud Timmerman
Arnoud Timmerman Marketing Manager

Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken.

Reacties (6)

Geplaatst door: Oma Marian ()

De mensen zitten in de kou en boodschappen zijn niet meer te betalen.
En onze regering plukt weer v d burger.
Schandalig is het gewoon.Btw verhogen op iets wat we nodig hebben. Waar is dat 1 Europa als ik andere landen zie met 5 tot 8 %??? Weg met 1 Europa kost ook meer geld dan nodig is. FOEI KABINET

Geplaatst door: A van der Meer ()

Goede ideeën lees ik hier. Kunnen jullie Nederland gaan regeren a.u.b?

Geplaatst door: Johan Snijders ()

Aan de huidige energie prijzen (gemiddeld 0,8€ per kWh elektriciteit) verdient de overheid meer met 9% BTW tarief dan de gemiddelde elektriciteitsprijs van begin 2021 (0,24€ per kWh) belast aan 21% BTW. De overheid heeft dus geen inkomstenverlies in absolute waarde op een verlaagd BTW tarief van 9%.
Een verhoging is puur extra inkomsten op kosten van de burgers.

Geplaatst door: D. Mast ()

Naar aanleiding van de extreem hoge energieprijzen die alsmaar verder blijven stijgen en dat daardoor steeds meer huishoudens in grote financiële problemen (dreigen) te komen, heb ik er over nagedacht hoe wij energie bij een laag verbruik betaalbaar kunnen houden, zonder daarbij de verduurzamings- en bezuinigingsdoelstellingen op energieverbruik uit het oog te verliezen.

Op https://www.ft.com/content/1fa04c82-b85f-46f1-a9ed-5dcfd77a129b "Letter: Energy plan for poorest and most vulnerable" over gereduceerde energietarieven over de eerste x m³ en de eerste x kWh in Groot-Brittannië.

Voor het verbruik van drinkwater worden nu ook dergelijke ideeën geopperd, zie https://www.telegraaf.nl/nieuws/1959860097/verspilling-van-drinkwater-wordt-mogelijk-duurder "’Verspilling van drinkwater wordt mogelijk duurder’" en https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/binnenland/2022/08/meer-betalen-voor-water-verspilling-drinkwater/ "Meer betalen voor water als je bovenmatig veel ‘verspilt’ wordt onderzocht".

Het lijkt mij een heel goed idee om ook met gereduceerde kale leveringstarieven voor gas en licht over de eerste x m³ en de eerste x kWh te werken, waarbij een huishouden bijv. voor de eerste 500 m³ gas en de eerste 1.000 kWh stroom tegen sterk gereduceerde kale leveringstarieven (basisprijs) betaalt. Bij gebruik daarboven betaal je als huishouden dan de huidige extreem hoge marktprijzen (comfortprijs). Op deze manier kunnen gas en stroom dan bij een laag verbruik betaalbaar blijven voor lage en middeninkomens en blijft er verder toch de prikkel bestaan om woningen te verduurzamen en om flink op het gas- en stroomverbruik te bezuinigen. Zoiets zou ook voor het MKB ingevoerd kunnen worden. Het beste lijkt mij het dan om de kosten van deze gereduceerde tarieven bij een laag verbruik te laten dragen door de energiebedrijven zelf, zodat het niet ten koste gaat van de Rijksbegroting.

Geplaatst door: OmeHenk ()

Ik stel juist voor om de eerste 800 eenheden gas en stroom helemaal gratis te maken. Dan hoeft niemand in de kou te zitten. de 5 koudste maanden, 150 dagen a 5 m3 per dag als minimumbehoefte. Daarboven gewoon markttarief. 800 is gebaseerd op de oude wet van de energiebelasting waarbij 800 eenheden waren vrijgesteld. https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/methoden/begrippen/energiebelasting Dit kan deels bekostigd worden door de heffingskorting op de energierekening en de energietoeslag af te schaffen. Die laatste is immers niet meer nodig dan. Spaart uitvoeringskosten en discussies. Uiteraard moet dit alles gewoon voor iedere aansluiting gelden, rijk of arm.

Geplaatst door: W.M.J. Hofstede ()

Per Gemeente worden andere regels toegepast waardoor je in de ene gemeente wel en de andere niet voor tegemoetkoming bij de enorm hoog gestegen energieprijzen in aanmerking komt. Nu met extra btw verhoging uitgerekend nu men weer de verwarming nodig heeft om de koudere periode door te komen. Wat een uitgekookt beleid.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie