Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Wat betekent de btw-verlaging per 1 juli voor uw energierekening?

door Sanne Bins 8 reacties Leestijd: 4 minuten

De btw op gas, stroom en stadsverwarming gaat vanaf 1 juli tijdelijk omlaag: van 21 procent naar 9 procent. De verlaging geldt tot 1 januari 2023. Wat betekent dit voor uw energierekening?

Tegemoetkoming voor hoge energieprijzen

Om de gevolgen van de stijgende energieprijzen te verzachten, verlaagt de overheid per 1 juli de btw op energie van 21 naar 9 procent. Het lagere btw-tarief geldt voor alle onderdelen op de energierekening die te maken hebben met de levering van energie. Bijvoorbeeld ook de administratiekosten (vaste leveringskosten), netbeheerkosten en vermindering energiebelasting. De maatregel geldt voor een half jaar en eindigt vooralsnog op 1 januari 2023. U bespaart hiermee tijdens deze zes maanden een paar tientjes tot honderden euro’s, afhankelijk van uw energieverbruik.

Wat merkt u van deze btw-verlaging? 

Of u gelijk wat van deze btw-verlaging merkt, is afhankelijk van uw energieleverancier. Sommige leveranciers verlagen proactief het maandelijkse termijnbedrag voor een half jaar, anderen nemen deze verlaging mee bij de jaarafrekening of eindafrekening. Als u een jaarafrekening krijgt over een periode die zowel voor als na 1 juli 2022 ligt, staan er 2 btw-tarieven op. Uw energieleverancier maakt een splitsing tussen uw energieverbruik in de periode tot 1 juli 2022 (btw-tarief van 21%) en erna (btw-tarief van 9%). Het maakt niet uit of u een slimme meter heeft of niet.

Energieleveranciers lijken ook verschillend om te gaan met kortingen. Zo zijn er leveranciers die zeggen dat ze dat verlies zelf dragen. Dus heeft u een lopend contract dan krijgt u niet minder korting door de btw-verlaging. Andere leveranciers rekenen dit wel door. Consumenten die in februari bijvoorbeeld nog een jaarcontract hebben afgesloten, krijgen dan per saldo minder korting uitgekeerd.

'Leverancier moet duidelijk zijn over effect btw-verlaging energie'

Energieleveranciers moeten hun klanten in ieder geval duidelijk uitleggen hoe zij de btw-verlaging in deze periode verrekenen. Daar heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) energieleveranciers in april al op gewezen. 

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “De tijdelijke btw-verlaging is ingevoerd om de hoge energierekening voor consumenten voor een deel te compenseren. Het moet voor consumenten daarom duidelijk zijn wat die btw-verlaging betekent voor hun portemonnee. Consumenten moeten de btw-verlaging daarom duidelijk terugzien, bijvoorbeeld in een verlaging van hun maandbedrag.”

Heeft uw leverancier u hierover nog niet geïnformeerd? Neem dan contact op met uw leverancier om te kijken of het maandbedrag wat omlaag gebracht kan worden tot in ieder geval het einde van het jaar. Houd er dus rekening mee dat u vanaf 1 januari 2023 weer een hoger maandelijks termijnbedrag gaat betalen. Want zoals het nu lijkt, gaat de btw vanaf dat moment weer naar 21%.

Al verwacht -en hoopt- Gaslicht.com dat de overheid besluit deze regeling te verlengen. Er is immers geen zicht op dat de torenhoge energieprijzen drastisch omlaag gaan.  De kans is groot dat we rond Prinsjesdag horen dat deze regeling verlengd wordt. Of dat er wellicht andere/aanvullende maatregelen genomen worden, omdat steeds meer consumenten uit een vast contract komen en met de hoge tarieven geconfronteerd worden. 

Termijnbedrag verlagen of niet?  

Met een contract met variabele tarieven krijgt u vanaf 1 juli niet alleen te maken met een nieuw btw-tarief. Ook uw energietarieven zullen wijzigen. Alleen die gaan helaas niet omlaag, maar in de meeste gevallen omhoog. Dat komt omdat variabele energietarieven meebewegen met de markt. Voor energieleveranciers was de inkoopprijs de afgelopen tijd erg hoog, vanwege de onzekerheid rond de oorlog in Oekraïne. Die prijs wordt doorberekend. Bovendien passen verschillende energieleveranciers hun tarieven eerder en vaker dan januari of juli aan. Zo zien we dat sommigen de  gas- en stroomprijs laten gelden van 1 juli tot 1 oktober, anderen kiezen zelfs voor een maandelijkse aanpassing.

  1. Heeft u een variabel contract? Dan moet de energieleverancier u tijdig op de hoogte houden van de nieuwe (hogere) energietarieven. In dit geval kunt u uw maandbedrag beter niet verlagen in verband met de lagere btw.
  2. Heeft u een vast contract? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken tot aan de afloop van uw contract. Die tarieven staan namelijk vast, wat betekent dat uw energierekening niet omhoog gaat.  In dit geval zou u uw maandbedrag iets kunnen verlagen in verband met de lagere btw.

Hoe toont Gaslicht.com de btw-verlaging in de vergelijker? 

De lagere btw op energie gaat in op 1 juli. Sluit u vanaf die datum een energiecontract af via Gaslicht.com? Dan nemen we de btw-verlaging mee in onze berekening. Let er wel op dat we het bedrag tonen inclusief 9% btw voor de gehele contractperiode. Loopt uw contract door in 2023? Dan moet u er rekening mee houden dat het termijnbedrag vanaf dan wat hoger komt te liggen tenzij de btw-verlaging verlengd wordt.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 2 juni 2023

Sanne Bins
Sanne Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Reacties (8)

Geplaatst door: Patrick Maas ()

Op mijn jaarafrekening heb ik na 1 juli geen 9% btw terug gekregen voor de teruggeleverde stroom, maar 0% btw, dus alleen het kale energietarief. Volgens voorwaarden en mijn vast contract krijg ik bij teruglevering, als ik meer teruglever dan ik gebruik, hetzelfde tarief van wat ik afneem, dus tegen 9%. Kan het btw tarief zomaar gewijzigd worden in 0%. Het verschil is maar 2,72 euro. Ik heb vaker gehad, dat de jaarafrekening niet gecorrigeerd wordt bij kleine bedragen. Mag dat ook?

Geplaatst door: LG Huizing ()

Energie direct heeft de BTW verlaging niet aangepast in mijn (vast contract) maandbedrag. En nu komt er per 1-1-23 €10 bij vanwege verhoogde leveringskosten. Kan dit?

Opmerking van de redactie op 21-12-2022
Beste heer/mevrouw,
We hebben wat meer gegevens nodig om dit goed te kunnen beoordelen. Mogelijk wordt de btw-verlaging verrekend op de jaarnota. Het verhoogde maandbedrag wordt mede veroorzaakt door de stijging van de tarieven, de netbeheerkosten en de overheidsheffingen.
Met vriendelijke groet,
redactie Gaslicht.com
Geplaatst door: Pjotr Aandewiel ()

Beste Marlies

€ 824 (21 % btw) of € 742 (9 % btw). Dit bedrag vermindering energiebelasting is (?) € 681 exclusief btw. Het betreft een jaarbedrag, dus wat is het teruggaf bedrag voor 1 jaar ? Ik heb géén intelligente meter.

Dank voor reactie

Pjotr

Opmerking van de redactie op 10-08-2022
Beste Pjotr,

Dank voor je bericht. Het 1e half jaar zal afgerekend worden tegen 21% btw (€2,26 per dag) en van juli t/m december wordt er in 2022 afgerekend tegen 9%. (€2,035 per dag)

Met vriendelijke groet,
Rita namens Gaslicht.com
Geplaatst door: Marc Louman ()

Door verlaging btw naar 9% betaal je eigenlijk weer 2 maanden weer terug aan belasting door verlaging van vermindering energiebelasting voor 2022 van € 824 naar € 742. Gedeeltelijk sigaar uit eigen doos. Onafhankelijk of je wel of geen zonnepanelen hebt.

Geplaatst door: Marc Louman ()

Door verlaging btw van 21 naar 9 % , is ook mijn wettelijke vermindering energiebelasting van € 824 VOOR 2022 VERLAAGD NAAR € 742 . MAG DAT ?

Geplaatst door: D. Mast ()

Op https://www.rtlnieuws.nl/economie/bedrijven/artikel/5320465/uniper-edf-nationalisering-energiecrisis-rusland-gas "Franse en Duitse energiereuzen aan staatsinfuus: straks ook bij ons?" lees ik dat grote energiebedtrijven als Essent, Vattenfall en Eneco in geval van nood genationaliseerd kunnen worden. Wat betekent dit dan voor klanten die nu een lopend meerjarig vast contract met prijsgaranties hebben bij één van deze grote energiebedrijven en kunnen deze contracten in geval van nationalisatie opengebroken worden?

Opmerking van de redactie op 12-07-2022
Beste meneer Mast,

Bedankt voor uw reactie. Helaas durven wij niet te zeggen wat er dan precies gaat gebeuren met lopende contracten. Gelukkig zitten wij niet in deze fase en horen wij geen geluiden dat dit snel gaat gebeuren.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Alle Nijdam ()

Cherlaine, hartelijk dank voor je reactie.
Dus diegene die geïnvesteerd hebben in zonnepanelen betalen de vergoeding voor diegenen die niks hebben geïnvesteerd.
Dit is natuurlijk een beetje sarcastisch bedoeld.

Nogmaals bedankt

Alle Nijdam

Opmerking van de redactie op 07-07-2022
Beste meneer/mevrouw Nijdam,

Bedankt voor uw reactie. Ik begrijp uiteraard dat het zo bedoelt is maar ik begrijp wat u bedoelt. Helaas is de verlaging van btw niet voor iedereen gunstig.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Alle Nijdam ()

Is de BTW verlaging niet een beetje een sigaar uit eigen doos ?
Als ik kijk naar de vaste kosten minus de vermindering energiebelasting, dan is het resultaat negatief.
Ik zelf heb een overschot van ca. 2400 kWh en heb een negatief voorschot van ruim € 700 per jaar incl. 21% BTW.
Het totaal effect is voor mij negatief. nl. ca. € 85.

Opmerking van de redactie op 06-07-2022
Beste meneer/mevrouw Nijdam,

Bedankt voor uw reactie. De btw verlaging gaat over de gehele energierekening. Voor veel mensen zal de energierekening hierdoor wel omlaag gaan.

Helaas wordt de vermindering energiebelasting door de btw verlaging ook verlaagd. Dit kan voor de zonnepaneel bezitters helaas nadelig uit pakken.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.