De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Consumentenbond teleurgesteld over vonnis 'Mediamarkt-contracten' Essent

door Jeanet Woldring

Essent-Mediamarkt.jpgDe rechtbank van Den Bosch heeft de eisen van de Consumentenbond over de zogenaamde Mediamarkt-contracten van Essent afgewezen. 

De uitspraak is volledig volgens verwachting van Essent; de Consumentenorganisatie is uiteraard teleurgesteld en beraadt zich over vervolgstappen.

Verkoop buiten verkoopruimte: 14 dagen bedenktijd

De Consumentenbond daagde Essent voor de rechter vanwege de verkoop van energiecontracten in de MediaMarkt en Gamma zonder bedenktijd. Volgens de Bond betreft het hier verkoop buiten verkoopruimte waarbij een wettelijke bedenktijd van 14 dagen geldt. Wanneer een verkoper dit niet meldt aan zijn klanten, wordt deze termijn verlengd tot 12 maanden. De rechter heeft binnen de beperkte mogelijkheden van een kort geding echter niet vastgesteld dat het hier om 'verkoop buiten verkoopruimte' ging. Een bodemprocedure zou hier meer mogelijkheden toe geven, aldus de rechter. 

Bedenktermijn na aandrang van toezichthouder

Na aandringen van de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt Essent zich sinds 1 december 2015 aan de wettelijke bedenktermijn. De Consumentenbond wil dat Essent alle klanten die het afgelopen jaar vóór 1 december een contract aangingen, informeert over hun recht om het contract te ontbinden. Volgens de wet zouden zij bovendien niet hoeven te betalen voor de reeds afgenomen energie. 

'Niet voor energiecontract naar bouwmarkt of elektronicazaak'

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Uiteraard zijn wij teleurgesteld over de uitspraak. Consumenten gaan niet voor een energiecontract naar een bouwmarkt of elektronicazaak en dus worden ze ter plekke overrompeld. Ze zijn onvoorbereid en kunnen geen goede afweging maken, zeker niet als zij verleid worden met een cadeaubon die ze direct in de betreffende winkel kunnen uitgeven."

Veel klachten

De Consumentenbond ontving het afgelopen jaar veel klachten van consumenten die zich misleid voelden door de werkwijze van Essent. Klagers meldden dat hen veel lagere maandlasten in het vooruitzicht waren gesteld dan zij uiteindelijk moesten betalen. Ook waren velen in de veronderstelling dat zij een 1-jarig contract aangingen, maar naderhand bleek het om een 3-jarig contract te gaan. 

Ontsnapt aan financiële nachtmerrie

In zijn vonnis stelt de rechter dat het 'zonneklaar' is dat Essent veel commercieel en juridisch vernuft heeft gestoken in het ontwijken van de bedenktermijn. 'Daarbij heeft Essent op het scherpst van de snede geopereerd en heeft zij zich blootgesteld aan een geenszins te verwaarlozen kans dat het gedupeerden had terug moeten betalen.'  Essent is, zo stelt de rechter, ontsnapt aan een 'financiële nachtmerrie'. 

Klanttevredenheid hoog in het vaandel

Maarten Top, directeur consumentenzaken bij Essent: “Essent heeft klanttevredenheid hoog in het vaandel staan. Met de uitspraak van de rechter wordt dit nogmaals bevestigd." 

Energieleveranciers onnodig beschadigd

Essent zou de Consumentenbond diverse keren hebben uitgenodigd voor een gesprek om buiten de rechtszaal tot een oplossing te komen. Maarten Top: "Zij heeft dit categorisch afgeslagen en aangestuurd op een kort geding. Bovendien heeft zij de aandacht van veel landelijke media gezocht. Haar handelswijze heeft grote negatieve impact gehad op onze reputatie. En naar nu blijkt onterecht. Wij nemen dat de Consumentenbond kwalijk en wijzen haar met klem op haar verantwoordelijkheid. Met haar manier van handelen beschadigt zij energieleveranciers onnodig."

Energieveilingen

Essent wijst ook met een beschuldigende vinger naar de Consumentenbond als commerciële speler. "Het lijkt er bovendien op dat de Consumentenbond - met haar energieveilingen - als commerciële speler op de energiemarkt wil profiteren van de gekozen aanpak. Dat is in onze ogen niet acceptabel.” 

Lees ook de eerdere nieuwsberichten:
Essent moet klanten bedenktijd geven bij verkoop shop-in-shop
Consumentenbond dreigt Essent met rechtszaak

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 13 mei 2016
Geactualiseerd: zondag 15 mei 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie