De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Delta maakt stroom 3 procent duurder, gas 14 procent

door Marlies Hazenberg

De Zeeuwse energieleverancier Delta heeft als eerste de energietarieven per 1 juli bekend gemaakt. Het betreft de leveringsprijs van energie voor de klanten met een variabel contract. Elektriciteit wordt 3 procent duurder ten opzichte van 1 januari, gas 14 procent. Een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik is daardoor op jaarbasis 99 euro duurder uit.

Hoge olie- en gasprijzen zorgen voor stijging
Delta verklaart in een persbericht waarom de energienota met 99 euro zal stijgen voor een consument met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh en 1800 m3 gas. Ze verwijzen hierbij naar de forse prijsstijgingen voor zowel gas als olie.

Prijsstijging voorkomen
Consumenten met een vast contract zullen van deze stijging per 1 juli niets merken: zij hebben tarieven die voor een bepaalde periode vast staan. Klanten die drie jaar geleden kozen voor een contract met vaste leveringsprijzen, kunnen opnieuw de leveringsprijzen voor drie jaar vastzetten, tegen een lagere prijs, aldus het Zeeuwse bedrijf. Mensen met een variabel contract, krijgen elk halfjaar te maken met een nieuwe prijs. Dat geldt voor de helft van de klanten van Delta. Daarnaast biedt de energieleverancier ook de mogelijkheid om de leveringsprijs voor energie voor vijftig procent vast te zetten en voor vijftig procent mee te laten bewegen met de markt, Prijsdemper genaamd. 

Vast of variabel
Om de prijsstijging te ontwijken, kunt u ook overwegen over te stappen op bijvoorbeeld een 1-jarig vast contract van een andere leverancier. U weet dan zeker dat de leveringsprijs een jaar lang niet wijzigt; prijsschommelingen zijn dan niet op u van toepassing. Let er daarbij op dat de prijs voor stroom én gas vaststaat. Wees er ook op bedacht dat de TOP 5 goedkoopste energiepakketten momenteel alleen maar variabele tarieven heeft, althans voor gas, wat het grootste deel van de energierekening uitmaakt. 

Het is opvallend dat de goedkoopste variabele energiecontracten nu aangeboden worden door onze traditionele standaardleveranciers Essent, Nuon en Eneco. Alle drie geven ze hoge actiekortingen, echter alleen wanneer u overstapt via Gaslicht.com of Energiewereld.nl en dus niet als u zich rechtstreeks aanmeldt.

Voordeligste vaste prijs contract
Hoe weet u dat de prijs vaststaat gedurende de looptijd van het contract? Op onze vergelijkingssites kunt u sorteren op vaste prijs contracten. U moet de resultaten dan filteren op ‘gasprijs + stroom vast’. Wilt u er zeker van zijn dat uw prijs niet stijgt per 1 juli en 1 januari, dan bent u nu bij een gemiddeld verbruik het voordeligst uit met E.ON waarbij u via deze website een eenmalige actiekorting van 130 euro ontvangt. Let op: actiekortingen en aanmeldpremies wisselen voortdurend. Het kan morgen alweer anders zijn!

Wat de overige leveranciers doen is nog onduidelijk: zij hebben nog geen tarieven bekend gemaakt. Wel gaf Nuon begin april aan dat de energienota op jaarbasis ongeveer 110 euro hoger zal uitvallen door de fors stijgende olie- en gasprijzen.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 17 mei 2011
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie