Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energieprijzen gaan opnieuw door het dak

9 reacties Leestijd: 4 minuten

De energiemarkt blijft onvoorspelbaar. De gasprijs schoot deze week weer explosief omhoog. De aanvoer van gas vanuit Rusland blijft een probleem, de gasvoorraden zijn nog altijd onvoldoende gevuld en het koudere weer werkt ook nog eens tegen. Maar ook de stroomprijs doet mee. Vorige week werden in Frankrijk vier kerncentrales stilgelegd wat leidde tot een astronomische stijging van de stroomprijzen. Reden tot zorg bij consumenten die hun energierekening door het dak zien gaan. 

energieprijzen-door-het-dak-2.png

Jaarlijks vergelijken 

Met het nieuwe jaar in zicht slaan veel mensen aan het vergelijken. Zo kunt u aan het eind van het jaar uw zorgverzekering aanpassen of overstappen naar een andere aanbieder. Jaarlijks worden in december de vaste lasten naast elkaar gelegd om te zien waar wellicht op bespaard kan worden in het nieuwe jaar. Met de sterk oplopende inflatie geen overbodige luxe. Maar dit jaar ziet de energiemarkt er flink anders uit dan andere jaren. Dat maakt het vergelijken van het meest geschikte energiecontract een stuk complexer. Het advies wat verstandig is om te doen kan momenteel zelfs van dag tot dag verschillen.  

Beperkte keuze  

Recordprijzen voor gas én stroom zorgen er opnieuw voor dat het aanbod van nieuwe energiecontracten nu zéér beperkt is. Leveranciers zijn net als begin oktober terughoudend in het verwelkomen van nieuwe klanten. En dat is terug te zien in de vergelijker en de prijzen. Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik (3500 kWh stroom en 1500 m³ gas) kon eind juni nog een vast contract voor 1 jaar afsluiten voor een jaarbedrag van € 2006. In oktober lag dat bedrag al rond € 3000. Inmiddels is dat opgelopen naar dik € 3700! Dat komt neer op een energierekening van 308 euro per maand. Daar is de tegemoetkoming op de energierekening vanuit het kabinet van € 478 (voor een gemiddeld huishouden) al in meegenomen.  

Variabele tarieven 

De variabele tarieven gaan de stijgende trend van de afgelopen periode volgen. We zien dat leveranciers veel vaker dan normaal hun variabele tarieven voor nieuwe klanten aanpassen. Ook hanteren steeds meer aanbieders verschillende variabele tarieven, afhankelijk van het moment waarop is ingestapt. Kortom, dat maakt het niet makkelijker om goed te vergelijken. 

Wel of niet overstappen 

Ons advies: als het kan, wacht dan even af met een eventuele energie overstap. Kijk wat de variabele tarieven per 1 januari worden en beoordeel of het dan loont om tijdelijk naar een ander variabel tarief over te stappen. Ons team staat 7 dagen per week klaar om u onafhankelijk advies te geven, zodat u altijd de beste keuze maakt. Ook kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief, waarbij we u berichten als er meer energie aanbod is. Wanneer u ervoor kiest om tijdens de koude maanden over te stappen, dan is de kans groot dat u een afrekening krijgt waar u bij moet betalen. U verbruikt namelijk de meeste energie in de winter. Desondanks loont het om zodra het weer kan over te stappen naar een lager tarief. De energieprijzen zijn nu relatief hoog, maar er klinken ook steeds meer geluiden dat we wellicht voorlopig rekening moeten houden met hogere energieprijzen. Wilt u meer zekerheid? Kies dan voor een contract voor 1 jaar met vaste tarieven.

Besparen loont nu nog meer 

Reden te meer om goed naar uw bespaarmogelijkheden te kijken. Want vooral daar valt met deze prijzen mogelijk flink te besparen. Dat kan vaak al met een paar simpele aanpassingen, lees daarvoor ook onze tips. En wist u al dat Gaslicht.com sinds kort ook zonnepanelen aanbiedt? Wij hebben de markt voor u vergeleken en bieden voor elk budget een optimaal passend systeem van absolute AAA-kwaliteit. Met Zonnepanelen Zonder Gedoe van Gaslicht.com is dat zo geregeld, met de service die u van ons gewend bent. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 6 november 2023

Reacties (9)

Geplaatst door: Loes Wagenaars ()

Beste Sanne de Jong,
Misschien ter overweging: een update van je bericht, met nieuwe superlatieven over de absorbitant hoge prijsstijging...
De voorbeeldberekening van een gemiddeld huishouden met 3500 KwH en 1500 m3 gas? Op dit moment ( 28/12) kost je dat €408 p/m (€4898 per jaar)-
variabel bij Energiedirect. Bij Eneco of Vandebron - de weinigen die 1 jaar vast aanbieden: €502 - 484 p/m ( €6024 - €5808 p/j).
N.B. Op gaslicht.com staan alleen verouderde data, geen enkel aanbod blijkt up to date.

Mijn vaste contract loopt af op 7 januari en in de nieuwe situatie stijgt het maandbedrag - bij gelijk gebruik - van €82 naar €214. ( €1000 naar €2600 pj - daar is de Rutte teruggave al vanaf). Een stijging van 160% bij zeer zuinig gebruik.
Stroom 0,22 naar 0,50 en gas 0,79 naar 2,24 per kuub.
Dit is toch nauwelijks meer op te brengen?

Opmerking van de redactie op 29-12-2021
Beste mevrouw Wagenaars,

Bedankt voor uw reactie. De pakketten die wij op onze website tonen zijn met de tarieven van dit moment. De variabele tarieven kunnen per 1 januari 2022 nog aangepast worden.

Op dit moment zijn de tarieven inderdaad extreem hoog. Wij raden daarom aan, als het kan, om even te blijven zitten en pas over te stappen zodra het weer goedkoper wordt.

Mocht u verdere vragen hebben dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: larsweb ()

Ja, het gas wat je nu verbruikt komt 40% uit Rusland. Probleem gaat veel groter worden. Rusland kan nu 40% van je gasrekening bepalen. In de toekomst zal dit percentage alleen maar meer worden.
De enige hoop is marktwerking en LNG schepen om prijs te stutten. En zorgen dat alle nieuwe huizen goed geisoleerd zijn dat ze met 1 gloeilamp van 100w huis kunnen verwarmen.
Men beseft niet wat er nu verspeeld wordt met energiecentrales die op 30% capaciteit werken en op lage efficienty werken.

Geplaatst door: Herman van Rossum ()

Mijn mening is dat als de NAM, de gasunie en de Nederlandse regering de schades in Groningen meteen en fair hadden opgelost wij nu niet afhankelijk waren van het Russisch gas. Ik kan me nog herinneren dat gas gevonden was bij Slochteren, toen werd beloofd dat dit ten goede kwam voor het Nederlands volk, niet dus. De Nederlanders betaalde 38 cent per m3 en het werd geëxporteerd naar Italië voor 24 cent. Kwam dit ten goede van het Nederlands volk?
Er zal wel niet gereageerd worden

Opmerking van de redactie op 24-12-2021
Beste meneer Van Rossum,

Bedankt voor uw reactie. Ik begrijp uiteraard uw mening. Doordat we het gas nu uit het buitenland moeten halen en er een te kort aan gas is, zijn de tarieven extreem gestegen. Wij hopen dat het te kort snel wordt aangevuld en de tarieven daardoor weer gaan dalen.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: J Doornbos ()

Ik wil graag op de hoogte blijven

Geplaatst door: Bas ()

Tja mensen. Het wordt een barre winter. En wij maar inzetten op windmolens en zonnepanelen die nu bijna niets opleveren. Van het gas af, geen kolencentrales en geen kernenergie. Dan zijn wij volledig afhankelijk van producenten uit het buitenland. En daar is men ook aan het sluiten. België en Duitsland geen kernenergie meer. Frankrijk bouwt er nog een paar bij. Duitsland gaat aan het gas. Maar wel uit Rusland. Energie wordt schaars. Dan worden het dure tijden. Heel, heel duur. Hou daar maar rekening mee.

Geplaatst door: Ton Kerkhofs ()

Ja en er is weer een nieuwe cowboy cq oplichter FEDOR is ook weer failliet verklaard, daar ga je met jejaar contract. Als ze er niet meer van over houden gaan ze gewoon failliet en beginnen ze volgende maand weer een nieuwe energie leverancier.

Geplaatst door: van Dijk ()

kreeg ik in oktober van energiedirect mail dat ik niets hoefde te doen met mijn vaste contract. zou oude tarief houden. dus geen last van die verhogingen. over week loopt het af en wilde weten wat te doen om het te verlengen...blijken ze geen vast contract meer aan te bieden. en van 0,77 cent stijgt het naar 1,61 voor stroom en gas van 0,21 naar 0,44 stelletje oplichters. geen mail gekregen dat ze mij geen vast contract meer aanbieden, eerst al eens 1200 euro schip in bij flexenergie en nu dit weer. die hele marktwerking is pure oplichting voor cowboys al is dit een vage dochter van Essent. heb het gemeld bij ACM. niet dat er iets aan gedaan zal worden. kijk ik op vergelijkingssite en daar komt vattenvall met 123 als goedkoopste uit de bus. half uur later kijk ik nog eens is het ineens 161 per maand. wil ik zelf contract afsluiten op hun site is het bedrag plotseling 223. worden we nu aan alle kanten opgelicht. andere bekende vergelijkingssite geeft aan geen vergelijkingen aan te kunnen bieden omdat er in huidige omstandigheden geen aanbiedingen worden gedaan. zijn we nu echt in een wildwest terecht gekomen? is dit nog een beschaafd land? Rutte heeft ons al belazerd met zijn marktwerking dogma, komt die gast met alles weg?

Opmerking van de redactie op 23-12-2021
Beste meneer/mevrouw Van Dijk,

Bedankt voor uw reactie. Omdat de gasprijzen blijven stijgen, blijven de energieleveranciers de tarieven aanpassen. Hierdoor willen veel leveranciers tijdelijk geen pakketten aanbieden via vergelijkingssites.

Als het kan, raden wij aan om even af te wachten met een eventuele energie overstap. Kijk wat de variabele tarieven per 1 januari worden en beoordeel of het dan loont om tijdelijk naar een ander variabel tarief over te stappen. Zodra alles weer goedkoper wordt, kunt u wederom overstappen. Wanneer u ervoor kiest om tijdens de koude maanden over te stappen, dan is de kans groot dat u een afrekening krijgt waar u bij moet betalen. U verbruikt namelijk de meeste energie in de winter.

Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: Theo ()

23 december 2021: "Energieleverancier Naked Energy heeft een faillissement aangevraagd vanwege de hoge gasprijzen. Dat maakte toezichthouder ACM donderdag bekend. Het bedrijf is een kleine leverancier met slechts 2.600 klanten. Het is al de zevende energieleverancier in korte tijd die omvalt." Nu.nl
Wanneer de mijne ?

Opmerking van de redactie op 23-12-2021
Beste Theo,

Bedankt voor uw reactie. Het is erg vervelend dat er veel energieleveranciers omvallen door de hoge gasprijzen. Wij hopen dat er natuurlijk niet meer energieleveranciers bijkomen.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Geplaatst door: D. Mast ()

Mocht het tussen Rusland en Oekraïne helemaal uit de hand lopen en er een oorlog tussen deze twee landen uitbreken, wordt het nog veel precairder als het om de beschikbaarheid en betaalbaarheid van aardgas gaat. Misschien dat de gasprijs per m³ dan wel 20 Euro wordt, waardoor energie voor iedere huishouden domweg onbetaalbaar wordt.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.