De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Energierekening omhoog door warmtepomp en laadpaal

door Maartje Sebek 2 reacties

Op weg naar een gasloze toekomst gaan we meer en meer stroom verbruiken. Maar ons stroomnetwerk is daar nog niet op berekend. Netbeheerders verwachten dat de energierekening met enkele tientjes per jaar zal stijgen vanwege enorme investeringen in het elektriciteitsnetwerk.

Elektriciteitsnetwerk te zwakverbetering-elektriciteitsnetwerk.jpg

Tot 2030 moeten er 1,7 miljoen openbare laadpalen geplaatst worden en gaan er 1,5 miljoen huishoudens van het aardgas af. Volgens het AD is ons elektriciteitsnetwerk momenteel te zwak om aan deze verwachte toename van elektrische auto’s en warmtepompen te voldoen. Deze vergen namelijk heel veel stroom. Eén Tesla Model 3 vraagt evenveel elektriciteit als tien huishoudens. En één warmtepomp verbruikt evenveel als een handvol wasdrogers bij elkaar.  

Verdubbeling netwerk nodig

Nieuwe woonwijken zijn al voorbereid op de energietransitie. Maar in oudere wijken is dit niet het geval. De kabels zijn te dun, verdeelstations niet sterk genoeg en de gasleidingen moeten vervangen worden zodat ze geschikt zijn voor de transport van bijvoorbeeld waterstof. Netbeheerder Liander zegt dat er ‘een verdubbeling’ van het huidige netwerk nodig is om alle elektriciteit bij de laadpalen en warmtepompen te krijgen.

Investeringen

De exploderende vraag naar elektriciteit zorgt voor een enorme toename van investeringen. De drie grote netbeheerders Enexis, Liander en Stedin melden dat nu al. Er is bijna een verdubbeling van investeringen te zien sinds 2015. Een groot deel hiervan is nodig voor de energietransitie.

De directeur van netbeheerder Stedin, Marc van der Linden, verwacht dat netbeheerders de komende tien jaar ook nog eens 25 tot 30 miljard euro kwijt zijn aan het onderhoud en de aanleg van het nieuwe elektriciteitsnetwerk. Tennet, de beheerder van het landelijk netwerk met hoogspanningsmasten, is ook nog eens ruim 10 miljard kwijt.

Energienota omhoog door stijgende netbeheerkosten 

De verbetering van het elektriciteitsnetwerk gaat dus een hoop geld kosten. Maar waar dit geld vandaan moet komen is nog niet duidelijk. De netbeheertarieven zullen gaan stijgen, denkt Van der Linden. “Reken minimaal op enkele tientjes per jaar.” De netbeheerkosten betaalt u via de energieleverancier. Een netbeheerder mag deze kosten verhogen. Maar netbeheerders moeten zich wel aan bepaalde regels houden. De Autoriteit Consument & Markt bepaalt elk jaar hoeveel u maximaal betaalt.

Lees ook Netbeheerkosten: waar betaal je precies voor? en De energierekening nader verklaard

Deel dit artikel op:

Maartje Sebek

Medewerker Marketing & Communicatie
Maartje Sebek
Ik ben Maartje, sinds 2019 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com. Mijn werk is ontzettend veelzijdig waardoor elke dag anders is. Van het bedenken en uitvoeren van mediacampagnes en social media marketing tot contact met commerciële partners. Een echte uitdaging. De energiewereld is voortdurend in beweging en besparen op uw energierekening is zo eenvoudig, dat ik mijn enthousiasme hierover graag met u wil delen.

Reacties (2)

Geplaatst door: Folkert de vries ()

Grote onzin om gas in te ruilen tegen elektriciteit. Er is geen tekort aan gas, dat kan zo worden ingevoerd uit Noorwegen. De staat Nederland BV gaat u afhankelijk maken van electriciteit (hoe maken we dat ook alweer?).In de toekomst is het dan gemakkelijker om draagkracht voor kern-energie ontwikkeling te krijgen, u heeft dan immers geen andere mogelijkheden meer? Opwekken van waterstof kost veel minder (gas) energie dan het opwekken van electriciteit, dus over ca 20 jaar het gasnetwerk vernieuwen en geschikt maken voor waterstof. Geen 2 miljoen laadpalen nodig, die auto rijdt beter en langer op waterstof. Electrisch vervoer alleen voor Openbaar vervoer inzetten. En de huidige gesubsidieerde elektrische voertuigen over een jaar of tien uitfaseren. Als de productie en het rijden van een Tesla dusdanig veel energie opslokt dan de invoer ervan met ommiddelijke ingang verbieden.

Geplaatst door: Eric ()

Zijn we toch weer de pineut als consument, maar we betalen toch al een opslag duurzame energie? Waarom wordt deze dan niet gebruikt om de netbeheerders te compenseren. Daar is de opslag ook (mede) voor!

Opmerking van de redactie op 26-02-2020
Beste Eric,

Bedankt voor uw reactie. Wij begrijpen dat het erg vervelend is dat de netbeheerkosten weer omhoog gaan. De energierekening wordt op deze manier helaas niet lager!

Mocht u vragen hebben dan horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie