Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Energietarieven omlaag, vastzetten of overstappen?

15 reacties Leestijd: 3 minuten

Gisteren hebben Nuon en Eneco in het AD de aankomende prijsdaling van de energietarieven per 1 juli bekendgemaakt. Nuon verlaagt de variabele tarieven met ongeveer 300 euro en Eneco met ongeveer 320 euro op jaarbasis bij een gemiddeld stroom- en gasverbruik. Dit komt neer op een daling bij Eneco voor elektriciteit met 7% en van gas met 34%. De gasprijs van Nuon daalt circa 35 procent ('de grootste daling ooit') en de stroomprijs ongeveer 5 procent. Essent voorziet een vergelijkbare daling volgens De Telegraaf.

"Dat de gasprijzen per 1 juli fors dalen, lag in de lijn der verwachting", aldus Ben Woldring van Gaslicht.com gisteravond op het Radio 1 Journaal. "Energiebedrijven kopen hun elektriciteit en gas namelijk vooraf in, ruim voordat de leveringsperiode ingaat. Met de olieprijzen die reeds geruime tijd op een laag niveau liggen, was het dus een kwestie van tijd dat de nieuwe verlaagde variabele energietarieven bekend gemaakt zouden worden."

Aanpassingen in de gasprijs volgen vaak met een vertraging van een halfjaar op de prijsontwikkelingen op de oliemarkt. Zo verhoogden de energieleveranciers in juli 2008 en januari 2009 nog de tarieven met tientallen procenten op basis van eerdere hoge olieprijzen. Maar het is zeer opmerkelijk dat de halfjaarlijkse prijzen ditmaal zo vroegtijdig bekend gemaakt zijn door beide energiereuzen. Dit is nog niet eerder in zo'n vroegtijdig stadium gebeurd. 

Heeft u een variabel tarief, dan gaat u vanaf 1 juli automatisch van de prijsdaling profiteren. 

Mogelijkheden om nu al te profiteren van lagere prijzen
U hoeft echter niet te wachten tot 1 juli voordat u kunt profiteren van lagere tarieven. Die zijn namelijk nú al te vinden bij de zogeheten vasteprijscontracten bij ondermeer Nuon en Eneco en bij de goedkoopste (vaste en variabele) energiepakketten van de prijsvechters op de energiemarkt. Zo bestaat de TOP-5 op Gaslicht.com momenteel uit de vaste en variabele prijscontracten van NEM, Energie:direct, Oxxio, Greenchoice en MAIN Energie.

Ook wanneer u niet wilt wisselen van energieleverancier, kunt u nu al van lagere tarieven profiteren door bij uw huidige aanbieder te kiezen voor een 1-jarig vasteprijscontract. Bijvoorbeeld Eneco Internetvoordeel Ecostroom/Gas 1 jaar met een actiekorting van 149 euro of Nuon VastePrijs Stroom/Gas 1 jaar met 104 euro actiekorting. 

Wat de prijzen gaan doen in de toekomst, bijvoorbeeld bij de gebruikelijke tariefsaanpassingen op 1 januari 2010, is nog niet te voorspellen. Heel veel hangt af van de ontwikkeling van de olie- en gasprijzen. Maar met een vasteprijscontract heeft u wel zekerheid voor de langere termijn en geen last van prijsschommelingen.

Ook als u de afgelopen maanden reeds voor een 1-jarig vasteprijscontract heeft gekozen, profiteert u nu al van de lage inkoopprijzen. De effecten hiervan zijn namelijk al enige tijd verwerkt in de vasteprijstarieven van de afgelopen maanden, aangezien deze vaste prijsproducten worden ingekocht op de termijnmarkt voor energie. U profiteert dan dus nu al van lagere tarieven voor gas en stroom.

Update 3 april: de actiekorting van Nuon is per 2-4-09 stopgezet!

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 8 februari 2021

Reacties (15)

Geplaatst door: Ton ()

Tip.
Wat worden de tarieven echt op 1 juli?
Stel dat je nog twijfelt aan de echte tarieven van 1 juli dan kun je uiterlijk 30 juni telefonisch nog een vast prijs contract aangaan voor 1 of meerdere jaren.
Je hebt dan 7 dagen de tijd om dat contract middels een aangetekende brief op te zeggen. Je kunt dan nog vergelijken hoe de tarieven van 1 juli echt geworden zijn en beslissen op te zeggen of aan te houden.

Geplaatst door: Jeroen ()

Zou u mij kunnen vertellen of oa. energie:direct ook een verwachte prijsverlaging gaat doorvoeren deze zomer? Wij zijn momenteel klant van Essent en via deze site kwam enegie:direct als goedkoopste leverancier naar voren voor ons huishouden. Nu heeft Essent al een prijsverlaging aangekondigd van zo`n 25%, maar gaan andere leveranciers (zoals energie:direct) dit ook doorvoeren? Stel dat energie:direct de prijzen niet verlaagd, is het dan nog wel voordelig en verstandig om over te stappen of kunnen we beter even wachten met overstappen tot de prijsverlaging inderdaad geïntroduceerd is. Twijfel of ik er goed aan doe om nu over te stappen naar een vast contract bij energie:direct. Alvast bedankt voor jullie reactie!

Geplaatst door: Scepticus ()

Als je bij Eneco zowel gas als elektriciteit afneemt, kan je 149 euro korting krijgen. Ik heb stadsverwarming (kan dus nooit bij Eneco weg) en elektriciteit van Eneco, maar mijn korting zal nooit 149 euro bedragen. Eneco kijkt wel uit, stadsverwarming is een geweldige melkkoe.

Geplaatst door: Marc ()

Als al die zogenaamde prijsvechters dan echt zo goedkoop zijn waarom bellen ze me dan op en komen ze na een afwijzend telefoontje een aantal dagen later zelfs bij mij aan de deur bedelen of ik toch aub over wil stappen? (EnerdieDirect resp.)
Als ze zo goedkoop zijn hoeven zij zich toch nergens druk om te maken en komen de klantjes vanzelf wel. Nee half nederland begint wel door te krijgen dat er een aantal addertjes onder het gras zitten bij de prijsvechters: de al eerder genoemde vaste rechten. Bij Nuon bijv ca. € 30 en bij EnergieDirect ca. € 72 voor gaslevering. Daar gaat de eerste €42 alweer, gedeeld door een gasprijs die bij ED ca. 4.5 cent lager ligt (gebasseerd op 3 jaar vast contract) ligt het omslagpunt voor verbruik dus ergens rond de 933 M3 gas. Daarna wordt het pas aantrekkelijk om over te stappen. Let dus goed op de bijkomende kosten die deze zogenaamde prijsvechters in rekening brengen. U kunt wel eens erg bedrogen uitkomen. Het lijkt allemaal erg mooi maar u zult van mensen die zijn overgestapt niet horen dat ze een foute beslissing hebben genomen. Is natuurlijk altijd moeilijk om toe te geven dat je verblind bent geweest door €€€€€€€. Ik blijf lekker bij de NUON en zit er de komende 3 jaar voor een prikkie lekker warmpjes bij.

Geplaatst door: Girl ()

je betaalt geen transportkosten aan je oude leverancier, maar aan je netbeheerder.
En oxxio kan wel goedkoop zijn, maar het zijn oplichters. zolang je nog klant bij ze bent is er meestal niet zo veel aan de hand, totdat je gaat switchen, dat is erg lastig, want ze vervangen je meter, halen gewoon nog geld van je rekening, en laten ze je lang in de wacht staan als je hier over belt.
Dus switch gerust, maar nooit naar OXXIO

Geplaatst door: Tymuh ()

Wat de meeste mensen vergeten is dat er ook nog transportkosten berekend worden. Dit wordt meestal nog aan de oude leverancier rechtstreeks betaalt. Soms is dit wel 40 euro bovenop de maandtermijn. Eneco is zeker in Rotterdam, Den Haag en de omgeving Utrecht de goedkooste leverancier.

Geplaatst door: Hans ()

Bij Eneco kan je ook al profiteren van lage prijzen (35% korting) Per 1 juli gaat dit in voor de variabele tarieven. Maar nu al kan je deze prijzen afsluiten door hun GP contract. Hiermee leg je dus de tarieven voor 1 jaar of 3 jaar lang vast. Iets wat bij de NEM NIET het geval is.

Geplaatst door: peitje ()

tuurlijk gaat ierdeen de met de prijzen om laag...

maar togh blijft de NEM de goedkoopste... hun zijn al de laagste maar jullie kunnen nu al profiteren van de laagste prijsgarantie en in juni nog en keer met de prijs om laag...

Dus de NEM is de goedkoopste...wuahahahha

Geplaatst door: Andreas Stam ()

OXXIO gaat tarieven verlagen.

Ik ben klant bij OXXIO. Was lekker goedkoop, helaas (net als alle andere leveranciers volgens mij) dat ze begin dit jaar met een enorme tariefverhoging kwamen. Nu krijg ik net een mailtje van ze dat ze per 1 juli de prijs weer flink gaan verlagen, net als de andere leveranciers. Ik ben benieuwd met hoeveel!

Geplaatst door: Joppe ()

Wat is er mis met de bloemkool van de Lidl ?

Geplaatst door: Hans ()

Leuk en aardig die reacties maar bij de top 5 aanbieders zit er al een eenmalige korting van soms 300 euro. Daarna betaal je gewoon die 300- mee bovenop de aangegeven prijs.

En sommige klanten kiezen voor service en betrouwbaarheid ook al is het hetzelfde product. Iets wat je bij de NEM NIET kan vinden.

Jij koopt toch misschien ook liever een bloemkool bij de AH dan de Lidl?

Geplaatst door: truus ()

doordat de vastrecht hoger is..is je voorschot bedrag een stuk lager...

ook al haalt de nem maar 10euro winst ze zijn de goekoopste. met hun 6.99 op hun vastrecht incl.

Geplaatst door: Wanda ()

dat kan wel zijn met de NEM, maar kijk eens naar hun regioopslag wat bovenop het gastarief komt, en de vastrecht!!! Schofterig gewoon!!! was overgestapt naar hun maar kon gelukkig zonder moeite terug nadat ik erachterkwam dat mijn mduurder bleek bij de nem!!!

Geplaatst door: e ()

De nederlandse energie maatschappij is de goedkoopste en dat blijft ook zo..
zij halen hun winst het vastrecht en niet uit het verbruik.

Geplaatst door: Bernhard van Willemschen ()

Nuon en Eneco zijn weer lekker bezig, ze houden de consument gewoon voor de gek. Kijk maar naar hun huidige prijzen, die liggen ruim boven de 1300 euro. Met die 320 euries die er nu van af gaan zijn ze nog steeds flink duurder dan de goedkoopste partij uit de top-5!

Onbegrijpelijk dat die lui nog zo veel klanten hebben, als ze exact hetzelfde product honderden euro`s duurder verkopen dan hun concurrenten!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.