De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Essent verhoogt vergoeding teruglevering zonnestroom

7 reacties Leestijd: 3 minuten

Essent heeft de terugleververgoeding verhoogd voor klanten die stroom opwekken met zonnepanelen. Met het verhogen van deze vergoeding wil het bedrijf duidelijk maken dat het duurzame energieproductie serieus neemt. ‘

De nieuwe terugleververgoeding geldt vanaf 1 juli en de hoogte ervan wordt bepaald door de hoeveelheid elektriciteit die klanten terugleveren. Voor wie niet meer dan 5000 kWh teruglevert, kan het verschil met de huidige overheidsrichtlijnen voor teruglevergoeding oplopen tot ruim 400 euro per jaar.

Vóór 1 juli kreeg een huishouden of bedrijfje met zonnepanelen op het dak dat minder dan 5000 kWh terugleverde een vergoeding van 7,84 cent per kilowattuur. Voor levering tot 3000 kWh is die vergoeding nu gelijk getrokken met de tarieven die een stroomafnemer aan Essent moet betalen, inclusief energiebelasting, BTW en netwerkkosten. Volgens Essent komt dit neer op 21,49 cent.

Vanaf 3000 kWh tot 5000 kWh krijgt de zonnecelbezitter 7,68 cent. Dat is dus iets minder dan de vergoeding van voor 1 juli, maar daar staat tegenover dat ook de leveringstarieven aan stroomafnemers zijn gedaald sinds de eerste van deze maand.

Wie nog meer teruglevert wordt door Essent beschouwd als echte stroomproducent, en die krijgt een terugleververgoeding op basis van de inkoopprijs van duurzame energie op de elektriciteitsmarkt.

Dat Essent een duurzame energievoorziening belangrijk vindt, blijkt ook uit het feit dat het bedrijf in 2007 en 2008 Groene Stroom en Groen Zakelijk voor dezelfde prijs aanbiedt als gewone (grijze) stroom, ondanks de hogere productiekosten van groene energie. Daarmee neemt Essent voor klanten de drempel weg om voor groene energie te kiezen.

Toch is Essent niet de voordeligste groene stroom aanbieder. Wie de Stroomvergelijker raadpleegt, kan zien dat er welgeteld 19 goedkopere aanbiedingen zijn voor huishoudens die groene stroom willen! Drie van de TOP 5 goedkoopste stroomproducten zijn groen, en wel van de Nederlandse Energie Maatschappij, Main Energie en Caplare Energie. Een gemiddeld huishouden betaalt bij de voordeligste aanbieder € 200 per jaar voor de levering van 3500 kWh groene stroom, bij Essent is hetzelfde huishouden € 115 duurder uit.

Inmiddels hebben 935.000 klanten (880.000 huishoudens en 55.000 klein zakelijke klanten) gekozen voor groene energie. Essent is daarmee de grootste leverancier van duurzame energie in Nederland. Essent is bovendien de grootste producent van duurzame energie in Nederland. Zij produceert 43 procent van de in Nederland opgewekte duurzame elektriciteit.

Wie in aanmerking wil komen voor de vergoeding moet klant van Essent zijn. Daarnaast is een juiste elektriciteitsmeter nodig met een apart telwerk waarop u de teruggeleverde stroom kunt aflezen.

Zie ook: Welke soorten stroom kan ik kiezen?  en Wat zijn leveringstarieven?

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Reacties (7)

Geplaatst door: Solum NRG BV ()

wij hebben 5 ha agrarische grond en willen daar een Solar Farm van maken van bv. 1 a 2 MW.(Duitse leverancier levert Yingli panelen).wat is momenteel de vergoeding per kwh die wij krijgen.gaarne uw reactie.met dank en vr.gr.Solum Nrg

Opmerking van de redactie op 10-07-2012
Gaslicht.com is een energievergelijker, wij kunnen u hier geen antwoord op geven. We raden u aan om hiervoor contact op te nemen met de leverancier van uw keuze.
Geplaatst door: U. Hoekstra ()

Nederland is inderdaad achter gebleven gebied op het het gebied van zonne energie. Ze doen ze mooi voor en hebben mooie praatjes maar het is een heel gedonder om je terug geleverde energie geregeld te krijgen. Ik ben met Essent al 2 jaar bezig om dit goed gereld te krijgen.
Volgens Energiewereld en gaslicht.com krijg je de KWH. prijs plus BTW, netwerkkosten en energie belasting a € 0,227 terug.
Helaas is dit gegeven nog heel vaag en niemand durft hier harde afspraken over te maken.

Geplaatst door: Romero ()

Waarom niet gewoon zo doen als de rest van Europa?

In Duitsland ontvangt eenieder die een PV-Installatie heeft en stroom leverd aan het net, € 0,2874 per opgewekte KwH.

Eens kijken hoe snel nederland volstaat met zonnendaken.Mocht het zover zijn dan sta ik vooraan in de rij meerdere PV-Installaties hier in Nederland te onderhouden! En met mij vele meer geloof me.Als wij de regering kunnen overtuigen mee te doen, net als de rest van europa komt het ook in Nederland goed met groene stroom.

Geplaatst door: jan d.b 2 ()

Zonne Energie:

Zonne energie wordt nog steeds iets gesubsidieerd maar of het de moeite nog waard is??.
Je kunt het beste zonne energie nemen omdat je het iets voor het milieu wilt doen en uiteindelijk is het ook iets voorbeeldiger.
Prijs: Prijs met subsidie Besparing per 10 jaar:
Zonneboiler Standaard
é HR Solar / Zen Solar €950,- €1.050,- €1.000,-

Zonneboilercombi
é Daalderop Multisolar
24kW €950,- €4.000,- €4.630,-

HR-ketel + zonneboiler
é HR-ketel met comfortklasse
CW 3 en een standaard
zonneboiler Itho Kli-Max
HRT met Itho ZenSolar €950,- €2.750,- €3.780,-

Remeha Avanta met
é HR Solar €950,- €2.750,- €3.780,-

Zonnepanelen 4 panelen
é met totaal vermogen van
500 Wp €1.300,- €1.500,- €850,-

Zonnepanelen 8 panelen
é met totaal vermogen van
1000 Wp €2.600,- €3.000,- €1.690,-

Zonnepanelen 12 panelen
é met totaal vermogen van
1500 Wp €3.900,- €4.500,- €2.540,-

Geplaatst door: jan d.b ()

Wat is een subsidie en wat zijn de mogelijkheden?

Een subsidie is een kleine tegemoetkoming voor mensen die het goed doen voor het milieu of energie besparen. Dit kan op verschillende manieren om het geld te besparen. Omdat er de laatste tijd bijna geen subsidies meer zijn. Maar je verdiend het geld toch nog terug binnen 10 jaar ook al is het niet met alles maar gemiddeld genomen wel. Het dient ervoor om mensen het goede te laten doen voor het milieu.
é Isolatie
é HR ketel
é Dubbel glas
é Zonne-energie


Isolatie:


Isolatiekosten per mé Besparing per 10 jaar mé


Bodemisolatie
é Dikte 9 tot 15 cm,
isolatiewaarde van 2.4 tot 4 €30,- € 75,-

Vloerisolatie (onderzijde, betonnen vloer)
é Dikte ca. 3 cm, isolatiewaarde van 1.3 € 17,- € 20,-

Vloerisolatie (onderzijde, houten vloer)
é Dikte ca. 3 cm, isolatiewaarde van 1.3 € 35,- € 20,-

Spouwmuurisolatie Dikte ca. 6 cm,
é isolatiewaarde van 1.8 € 16,- € 70,-

Dakisolatie (binnenzijde, verwarmde zolder)
é Dikte ca. 5 cm, isolatiewaarde van 1.2 € 38,- € 60,-

Dakisolatie (buitenzijde, schuin houten dak)
é Dikte ca. 6 cm, isolatiewaarde van 1.7 € 25,- € 60,-


HR-Ketel:

Prijs: Gemiddelde besparing over 10 jaar

Geplaatst door: polderjongen ()

Leuk initiatief van Essent, maar "wie is Essent"??? De Holding omvat leverings-BVs en een netbeheerder die (zogenaamd) "onafhankelijke tariefpolitiek" voert, gecontroleerd door DTe/NMa. In de brief die ik via via kreeg staat dat het een "aanbieding" is van de LEVERANCIER Essent Retail. Er wordt met geen woord gesproken over de desastreuze gevolgen als je boven de 3.000 kWh netinvoeding per jaar komt, want dan moet je je blauw gaan betalen aan een volslagen bezopen teruglever transport tarief (variabel) aan de NETBEHEERDER (die best een andere kan zijn, want als je in het verzorgingsgebied van NUON woont en Essent Retail als leverancier hebt gekozen, is Continuon je netbeheerder....). Dit alles volgens die krankzinnige "beleidsregel redelijke terugleververgoeding" van de NMa (april 2006). Bovendien is het maar de vraag wat de Raad van Bestuur van de NMa van de definitie van Essent Retail van "producent" vindt. Al met al vele vraagtekens. Ik heb een uitgebreide berekening gemaakt over de VOLLEDIGE kosten/baten in de oude en nieuwe situatie bij Essent Retail, met medename van die transportkosten kwestie, en die is veel minder rooskleurig dan Essent Retail hier doet voorkomen. Zie Polder PV onder:

http://www.polderpv.nl/teruglevering_Essent.htm#16juli2007_aanvullingen

Geplaatst door: Sander ()

Waarom moet zowat iedereen groene stroom nemen bij Essent. Je kan veel beter groene stroom nemen bij Greenchoice, Greenchoice is tegen kerncentrale en goedkoper dan Essent. Essent wil van die vieze kolencentrale bouwen, en daar ben ik geen voorstander van de kolencentrales. Ik ben wel voorstander van windenergie dat is veel schoner en milieuvriendelijker van Greenchoice bijvoorbeeld. Gewone
alle Essent en NUON klanten overstappen naar Greenchoice en weg met die kolencentrales van Essent en NUON.
Alvast bedankt.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie