Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Gaan de energietarieven per 1 januari omlaag?

door Jeanet Woldring 5 reacties Leestijd: 3 minuten

De energierekening valt volgend jaar stuk lager uit, kopte het Algemeen Dagblad vanochtend. De tarieven voor gas en stroom gaan per 1 januari omlaag, omdat de marktprijzen aanzienlijk zijn gedaald. Eneco en Essent zouden hebben laten weten de energietarieven per 2015 te gaan verlagen. Uit navraag van Gaslicht.com blijkt dat het echter alleen nog maar een verwachting is.

Nog geen zekerheid

Eneco en Essent verwachten dat de tarieven per 1 januari zullen gaan dalen. Nuon heeft nog geen besluit genomen. Aangezien de exacte tarieven nog niet bekend zijn, is niet met zekerheid te zeggen hoeveel lager de energierekening uitvalt.

Lagere kostprijs niet doorberekend

Wat wel zeker is dat energiebedrijven veel goedkoper kunnen inkopen. Gas kost nu een vijfde minder dan een jaar geleden. De prijsdaling komt doordat er grote voorraden zijn en er weinig vraag is. Of de consument hier voor het volle pond van profiteert, is zeer de vraag. De omvang van de daling hangt ook af van andere factoren. Zo bestaat de energierekening voor een heel groot gedeelte uit toeslagen en belastingen. ,,Een hogere belasting op energie kan de lagere tarieven voor een deel teniet doen,'' waarschuwen Eneco en Essent in de krant.

Bovendien zal de lagere kostprijs niet volledig doorberekend worden. Dat zou vooral komen doordat de bedrijven grote investeringen, die niets opleveren, moeten terugverdienen. Zoals bijvoorbeeld in schone centrales die nu stilstaan.

Pas tegen het einde van het jaar zal bekend worden wat er daadwerkelijk met de variabele tarieven gaat gebeuren. Nuon laat, net als in het AD aangegeven wordt, ook aan Gaslicht.com weten nog geen uitspraak te kunnen doen. Vorig jaar was Eneco de eerste die eind oktober aankondigde dat de variabele energietarieven per 1 januari voor de derde keer op rij omlaag zouden gaan.

Wijzigingen per 1 januari

Ieder jaar worden de variabele leveringstarieven van energieleveranciers op 1 januari en 1 juli opnieuw vastgesteld. Dit zijn de tarieven van consumenten met een standaard energiecontract voor onbepaalde tijd. Vaak de tarieven van mensen die nog nooit zijn overgestapt, de zogenoemde ‘slapers’. De eventuele verlaging heeft dus geen betrekking op vaste prijscontracten die voor een bepaalde tijd zijn afgesloten.

'Slapers' onnodig duur uit

Huishoudens met een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven zijn nog altijd een stuk duurder uit dan huishoudens die overstappen naar een voordelig jaarcontract. Op dit moment scheelt het gemiddeld 270 euro op jaarbasis. Bij Gaslicht.com raden wij daarom aan over te stappen naar een voordeliger contract en niet te wachten op de eventuele daling van de variabele tarieven.

>Naar de Energievergelijker om de voor u goedkoopste energieleverancier uit te rekenen.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (5)

Geplaatst door: WA Bont ()

Ik dacht dat energieprijzen gekoppeld waren aan de olieprijzen ze konden toen die omhoog gingen de prijzen wel vlug aanpassen waarom nu niet omlaag???

Opmerking van de redactie op 18-02-2015
De prijs voor gas is voor een deel gekoppeld aan de olieprijs. De doorberekening heeft echter een vertraging van een half jaar. Dus wijzigingen zijn pas een half jaar later merkbaar. Daarnaast zijn ook economische omstandigheden van invloed op de prijs (vraag en aanbod).
Geplaatst door: s.dute ()

Mijn vaste jaarcontract loopt af op begin februarie 2015. Is het verstandig om nu nog over te stappen of de mischien verwachte "prijsverlaging " af te wachten.

Opmerking van de redactie op 29-12-2014
Wat betreft of het verstandig is om te wachten of nu al over te stappen kunnen wij u helaas niet adviseren. De variabele tarieven voor onbepaalde tijd gaan per 1 januari 2015 dalen, maar dat wil niet zeggen dat dit ook met de vaste tarieven zal gebeuren. Het is dus nog afwachten wat de leveranciers met hun vaste pakketten gaan doen. Dat is nu niet anders dan vorige maand. Wij raden over het algemeen aan over te stappen op het moment dat uw contract binnen circa 2 maanden afloopt. Op die manier voorkomt u dat u tijdelijk het duurdere variabele tarief voor onbepaalde tijd gaat betalen. Een overstap duurt namelijk gemiddeld 6 tot 8 weken.
Geplaatst door: jackie ()

verhoging van energiebelastingen daar word ik niet goed van wat heeft het voor zin als ik bezuinig zit al in de kou dan verzinnen ze in den Haag weer wat.

Geplaatst door: Sjef ()

Als je verwacht dat de energieprijzen per januari dalen, dan kun je beter het lopende contract in januari opzeggen (opzegtermijn 1 mnd). De aanbiedingen voor 1 of 3 jaar vast zullen dan prijsdaling tonen waardoor je over nieuwe looptijd voordeliger uit bent.

Opmerking van de redactie op 10-12-2014
De verwachte prijsdaling per januari geldt alleen voor de variabele tarieven. De kans bestaat dat de vaste tarieven ook gaan dalen, maar dit is niet aangekondigd. Actiepakketten kunnen elk moment aangepast worden. Wanneer uw contract bijna afloopt is het niet per se verstandig om te wachten tot januari, omdat u dan een langere periode de relatief dure variabele tarieven gaat betalen
Geplaatst door: R.Bulthuis ()

Per 4 januari 2015 loopt mijn contract bij de Nuon af.
De opzegtermijn is 30 dagen. Als ik 2 december mijn contract bij de Nuon opzeg en over ga naar Energiedirect, en de prijs gaat in januari 2015 omlaag, profiteer ik hier dan ook van of moet ik dan een variabele aanbieding kiezen?

Opmerking van de redactie op 10-12-2014
Wanneer er wordt gesproken over een verwachte daling, dan gaat dit om de variabele tarieven voor onbepaalde tijd. De verwachte daling is dus niet van toepassing op het actieaanbod van Energiedirect.nl. Dit is een actiepakket met vaste tarieven. Dit aanbod kan elk moment aangepast worden en hiervoor kunnen wij niet voorspellen of het aanbod hoger of lager zal worden. Aangezien u aangeeft dat uw contract begin januari afloopt is het verstandig om uw overstap nu al te regelen, zodat u niet onnodig lang het variabele tarief gaat betalen. De verlaging van de netwerkkosten zullen ook in dit nieuwe contract aan u worden doorberekend, net als de verwachte verhoging van de energiebelastingen.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie