Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Eneco kondigt verlaging stroomtarief aan

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Energieleverancier Eneco heeft vandaag als eerste aangekondigd dat de variabele energietarieven per 1 januari 2014 voor de derde keer op rij omlaag gaan. De kosten voor elektriciteit dalen licht, de gasprijs blijft nagenoeg gelijk. De verlaging is echter lang niet zo groot als begin en halverwege dit jaar.

Effect op de energierekening
Volgens de energieleverancier betaalt een huishouden met een variabel tarief en een gemiddeld verbruik (3350 kWh stroom en 1600 m3 gas) op jaarbasis 2,50 euro minder voor de levering van elektriciteit en gas. Het betreft een indicatie. De definitieve variabele leveringstarieven voor het eerste halfjaar van 2014 worden pas eind december bekend gemaakt.

Voor klanten met stadsverwarming geldt een andere regeling gezien het van kracht worden van de Warmtewet op 1 januari. Deze groep zal daarover apart worden geïnformeerd.

Daling stroomtariefg
Twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli, stellen energieleveranciers de variabele tarieven voor de levering van gas en elektriciteit opnieuw vast. Eneco is de eerste die bekendmaakt dat ze hun stroomtarieven iets gaan verlagen per 1 januari aanstaande. De tariefsverlaging is volgens Eneco mogelijk door de huidige situatie op de energiemarkt, waarbij het aanbod groter is dan de vraag. Hierdoor heeft Eneco scherper in kunnen kopen. Navraag van Gaslicht.com wijst uit dat Essent en Nuon op dit moment nog geen uitspraak kunnen doen.

Derde verlaging op rij
Eerder dit jaar verlaagden Nuon, Eneco en Essent vooral de gastarieven. Afgelopen januari zorgde die verlaging voor een besparing van circa 80 euro op jaarbasis voor een gemiddeld huishouden. Die prijsdaling werd echter grotendeels teniet gedaan door een gelijktijdige stijging van de energiebelasting, het netbeheertarief en de btw. Rond 1 juli daalden de gastarieven opnieuw, wat voor een verlaging van 20 euro op de energierekening van een gemiddeld huishouden zorgde.

Verlaging netwerkkosten
Het bericht van Eneco komt vlak na eerdere berichtgeving deze maand dat de energierekening volgend jaar lager uitpakt door een verlaging van de netwerkkosten. Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakte bekend dat door de laagstaande rente netbeheerders hun tarieven in de komende 3 jaar kunnen verlagen. Voor een gemiddeld huishouden zal de energierekening volgend jaar daardoor ongeveer 30 euro goedkoper worden. Op dit moment is het nog niet duidelijk wat de precieze verhoging van de opslag duurzame energie wordt. Ook is het nog niet bekend of de energiebelasting net als vorig jaar verhoogd zal worden.

Overstappen
Consumenten met een variabel contract voor onbepaalde tijd zullen vrijwel geen verschil merken op hun energierekening door de aangekondigde verlaging van het stroomtarief. Wij raden u dan ook niet aan om te wachten met overstappen tot 1 januari 2014. Door goed te vergelijken en een juiste keuze te maken kunt u nu al tot 300 euro besparen.

Lees: Hoe stap ik over?

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.