De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Gaskosten per 1 juli gemiddeld 60 euro omhoog

Leestijd: 3 minuten

De energierekening voor een gemiddeld huishouden gaat per 1 juli met circa 60 euro omhoog. Deze stijging op jaarbasis komt vooral door de hogere gasprijzen. Door te kiezen voor actieaanbiedingen of duurzame energie kan de gemiddelde consument echter nog steeds ruim  300 euro voordeel behalen. Dit blijkt uit onderzoek van de vergelijkingssites Gaslicht.com en Energiewereld.nl van internetondernemer Ben Woldring.

Prognose
De prognose is gebaseerd op de nieuwe gasprijzen van de drie grootste energieleveranciers en geldt voor mensen met een standaard contract. Dat betekent voor het merendeel van de Nederlandse bevolking dat nog nooit veranderd is van energieleverancier en/of pakket.

Gasprijs 
Op 1 juli worden de standaardtarieven door Nuon, Essent en Eneco weer aangepast. Het gaat om de flexibele (variabele) contracten, die het meest gangbaar zijn en waarbij de prijzen opnieuw voor een half jaar gelden. Naar verwachting moeten consumenten dieper in de buidel tasten voor gas. De hogere gasprijs wordt met name veroorzaakt door de eerder dit jaar gestegen olieprijzen en de wijze waarop de gasprijzen aan consumenten worden doorberekend.

Dalen en stijgen
De standaardtarieven voor stroom en gas samen gaan met een bedrag tussen de 55 en 65 euro omhoog. Begin dit jaar daalden de tarieven nog met gemiddeld 45 euro. Volgens Ben Woldring wordt “die daling dus meer dan teniet gedaan”. En omdat begin 2010 de energiebelasting al werd verhoogd met 23 euro, blijft de consument zitten met een hogere energierekening.

Driehonderd euro voordeel
“Gelukkig weten steeds meer mensen de weg te vinden naar de aantrekkelijke aanbiedingen op onze prijsvergelijkingssites” aldus Woldring. Bijvoorbeeld contracten voor 1 jaar, waarbij het voordeel oploopt tot ruim 300 euro op jaarbasis. Door de stijging van de standaardtarieven zal dit voordeel begin juli mogelijk nog oplopen, maar voor een deel zit het ook nu al in de aanbiedingen verwerkt. 

Niet afwachten
Daarom is het raadzaam niet te wachten tot 1 juli maar nu al de prijzen te vergelijken en zo nodig over te stappen, mede in verband met de verwerkingstijd van een overstap die meestal een maand duurt. Wie een vaste prijs contract kiest, is er in ieder geval van verzekerd dat de tarieven niet wijzigen gedurende de looptijd van het contract.

Overstappen naar duurzaam
Doorgaans kiezen de meeste mensen voor het aanbod waarbij ze een leuke korting in de vorm van contant geld teruggestort krijgen. Woldring: “Daarbij zou men ook kunnen kiezen voor duurzame energie. Ook dan kun je flink voordeel halen, op dit moment voor een gemiddeld huishouden ook tot ruim 300 euro ten opzichte van wat je nu voor een standaard contract betaalt. Overstappen naar duurzaam is dan toch wel heel aantrekkelijk en beter voor het milieu”.

Lees ook: Hoe overstappen?

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 22 juni 2010
Geactualiseerd: maandag 26 april 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie