De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug
Nù bij uw overstap:
€ 20 cadeaukaart voor

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hittegolf gunstig voor zonnepanelen?

door Jeanet Woldring

zelf-energie-produceren.jpgVolop zon, dus volop energie. Veel mensen denken dat zonnepanelen tijdens deze tropische dagen beter gaan presteren. Het omgekeerde is helaas waar. Opvallend genoeg verliezen zonnecellen vermogen bij hoge temperaturen. Hoe zit dat precies?

Verlies van opbrengst

Bij een warme zomerdag kan de temperatuur van een zonnepaneel makkelijk stijgen naar 65 graden. U levert bij deze temperatuur ongeveer 20 procent opbrengst in. Berekeningen wijzen uit dat elke graad boven de 25 graden Celsius een opbrengstverlies van 0,5% veroorzaakt. Volgens experts is dat gewoon een natuurkundige wet. Ze geven minder energie door.

Vermogen 

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in de eenheid Wattpiek (Wp). Dit vermogen wordt bepaald onder ideale omstandigheden. De ideale omstandigheden zijn 25 graden Celsius bij een lichtintensiteit van 1000W per m2. In de praktijk wordt dit zelden gehaald in Nederland.

Koel houden 

Volgens netbeheerder Enexis is het belangrijk om uw zonnepanelen koel te houden. Dit kan natuurlijk niet altijd, maar u kunt wel een aantal maatregelen treffen om uw opbrengst zo hoog mogelijk te houden in de zomer. Dit kan door de panelen niet te dicht op elkaar te plaatsen. De wind kan dan onder en langs de panelen stromen waardoor er een passieve manier van koelen ontstaat.

Staat u op het punt zonnepanelen aan te schaffen, dan kan het geen kwaad om rekening te houden met temperatuurgevoeligheid. Zo kent een monokristallijn paneel 0,40% verlies per graad en een polykristallijn paneel 0,50%. Dunne film panelen (Amorf Silicium) gaan met 0,20% verlies het beste om met temperatuurvariaties.

Meimaand topmaand

Een ideale dag voor zonnepanelen is volgens deskundigen een onbewolkte voorjaarsdag. Dan staat de zon al hoog, maar is het nog wel koel. Ook de wind kan de panelen koelen. De eerste zes maanden van dit jaar leverden zonnepanelen extra veel op, mede dankzij een prachtige meimaand. Volgens Essent werd daarmee een besparing van 281 euro per zonnepaneelbezitter bereikt. 

Zonuren

Je moet echter niet alleen naar de warmte kijken, maar ook naar het aantal zonuren. Omdat er nu langdurig geen wolkje aan de lucht is, leveren panelen dus langere tijd energie op. Om die reden zal het verlies van opbrengst per saldo niet veel schelen.

Bron: Zelf energie produceren en De Stentor

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Navigatie