De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Zekerheid door 40 jaar garantie
  • Historisch snelle terugverdientijd
  • Wij helpen u met de 21% btw-teruggave

Hittegolf gunstig voor zonnepanelen?

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

zelf-energie-produceren.jpgVolop zon, dus volop energie. Veel mensen denken dat zonnepanelen tijdens deze tropische dagen beter gaan presteren. Het omgekeerde is helaas waar. Opvallend genoeg verliezen zonnecellen vermogen bij hoge temperaturen. Hoe zit dat precies?

Verlies van opbrengst

Bij een warme zomerdag kan de temperatuur van een zonnepaneel makkelijk stijgen naar 65 graden. U levert bij deze temperatuur ongeveer 20 procent opbrengst in. Berekeningen wijzen uit dat elke graad boven de 25 graden Celsius een opbrengstverlies van 0,5% veroorzaakt. Volgens experts is dat gewoon een natuurkundige wet. Ze geven minder energie door.

Vermogen 

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in de eenheid Wattpiek (Wp). Dit vermogen wordt bepaald onder ideale omstandigheden. De ideale omstandigheden zijn 25 graden Celsius bij een lichtintensiteit van 1000W per m2. In de praktijk wordt dit zelden gehaald in Nederland.

Koel houden 

Volgens netbeheerder Enexis is het belangrijk om uw zonnepanelen koel te houden. Dit kan natuurlijk niet altijd, maar u kunt wel een aantal maatregelen treffen om uw opbrengst zo hoog mogelijk te houden in de zomer. Dit kan door de panelen niet te dicht op elkaar te plaatsen. De wind kan dan onder en langs de panelen stromen waardoor er een passieve manier van koelen ontstaat.

Staat u op het punt zonnepanelen aan te schaffen, dan kan het geen kwaad om rekening te houden met temperatuurgevoeligheid. Zo kent een monokristallijn paneel 0,40% verlies per graad en een polykristallijn paneel 0,50%. Dunne film panelen (Amorf Silicium) gaan met 0,20% verlies het beste om met temperatuurvariaties.

Meimaand topmaand

Een ideale dag voor zonnepanelen is volgens deskundigen een onbewolkte voorjaarsdag. Dan staat de zon al hoog, maar is het nog wel koel. Ook de wind kan de panelen koelen. De eerste zes maanden van dit jaar leverden zonnepanelen extra veel op, mede dankzij een prachtige meimaand. Volgens Essent werd daarmee een besparing van 281 euro per zonnepaneelbezitter bereikt. 

Zonuren

Je moet echter niet alleen naar de warmte kijken, maar ook naar het aantal zonuren. Omdat er nu langdurig geen wolkje aan de lucht is, leveren panelen dus langere tijd energie op. Om die reden zal het verlies van opbrengst per saldo niet veel schelen.

Bron: Zelf energie produceren en De Stentor

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 23 april 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.

Navigatie