Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Huishoudens verbruiken minder stroom en gas

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Huishoudens verbruiken steeds minder gas en stroom. Dat komt vooral doordat nieuwe woningen beter zijn geïsoleerd en elektrische apparaten zuiniger zijn geworden. Dat blijkt uit Energietrends 2014 van ECNEnergie-Nederland en Netbeheer Nederland.

Het totale energieverbruik voor verwarming van huishoudens daalt al meer dan 15 jaar, terwijl het aantal huishoudens groeit. Bij bedrijven is het gasverbruik gelijk gebleven en neemt het elektriciteitsverbruik niet of nauwelijks toe, ondanks toenemend dataverkeer. Oorzaak is de beperkte economische groei.

Gasverbruik

Het gasverbruik van consumenten is gedaald tot een gemiddeld jaarlijks verbruik van zo'n 1340 kubieke meter per huishouden. In 1995 was dat nog 1900 kubieke meter. De daling komt doordat CV-ketels zuiniger zijn geworden en doordat vooral nieuwbouwwoningen beter zijn geïsoleerd. De meeste woningen hebben inmiddels dubbel glas. Met moderner HR++ glas kan nog twee keer zoveel bespaard worden als met standaard dubbel glas.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik is vanaf 2008 met zo'n 3 procent afgenomen tot gemiddeld 3500 kWh per huishouden.
In 2012 steeg het weliswaar iets ten opzichte van 2011, maar het verbruik ligt nog altijd zo'n 100 kWh lager dan in de periode 2005-2008. Dat huishoudens minder stroom verbruiken komt doordat grote elektrische apparaten veel zuiniger zijn geworden. Koelkasten en wasmachines bijvoorbeeld zijn tegenwoordig alleen nog maar verkrijgbaar met zuinige A-labels. De koelkast, vriezer, TV, wasdroger en wasmachine zijn de apparaten die relatief veel verbruiken.

Meer inzicht in energieverbruik

De organisaties verwachten dat de daling de komende jaren doorzet, omdat consumenten  energiebewuster worden Dat komt onder meer door energielabels die al geruime tijd inzicht geven in het verbruik van apparaten. Ook de slimme meter helpt mensen om meer zicht te krijgen op hun energiegebruik. 

Vanaf 1 januari 2015 worden deze nieuwe energiemeters grootschalig aangeboden. Marktpartijen spelen hierop in met besparingsproducten, tools en apps die aan de nieuwe energiemeter zijn te koppelen. Hiermee is het mogelijk om realtime inzicht in het energieverbruik te krijgen en door gedragsaanpassingen energie te besparen. 

Ook door de opkomst van zonnepanelen zijn huishoudens zich bewuster van hun energieverbruik. Inmiddels hebben naar schatting 180.000 van de bijna 7,6 miljoen huishoudens zonnepanelen.

Zie www.energietrends.info voor meer cijfers en ontwikkelingen in de energiemarkt

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 19 september 2014

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie