De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Klanttevredenheidsonderzoek energieleveranciers 1e helft 2017

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 3 minuten

Stempel_Klanttevredenheidsonderzoek7.5.gif

Consumenten zijn buitengewoon tevreden over het overstapproces naar een andere energieleverancier. De manier waarop energiebedrijven klachten afhandelen zou beter kunnen. Dat blijkt uit het klanttevredenheidsonderzoek onder ruim 3500 recente overstappers via Gaslicht.com of Energiewereld.nl. Gemiddeld worden leveranciers beoordeeld met een 7,5. 
 

Klanttevredenheidsonderzoek

Circa acht maanden na een overstap vragen wij consumenten naar hun ervaringen met hun nieuwe energieleverancier. De vragen hebben betrekking op prijsstelling, facturering, overstapproces, online dienstverlening, klantenservice, klachtenafhandeling en duurzaamheid. De ondervraagden zijn overstappers naar E.ON, ENGIE, Eneco, EnergieFlex, Energiedirect.nl, Essent, Greenchoice, NLE, Nuon, Oxxio, Pure Energie en Qurrent
 

Opnieuw hoogste cijfer voor overstapproces 

Uit het onderzoek over het eerste halfjaar van 2017 blijkt dat consumenten hun nieuwe energieleverancier gemiddeld beoordelen met een 7,5. Het overstapproces krijgt al vanaf 2014 de hoogste score met nu een 9,8 als rapportcijfer. Klachtenafhandeling daarentegen scoort altijd het laagst.
 

Algemene klanttevredenheid

KTO_1e_helft_2017.jpgOpnieuw behaalt Greenchoice de beste eindbeoordeling. De groene leverancier krijgt een 8,1 van ruim 800 ondervraagde overstappers. De andere leveranciers zitten allemaal rond een 7,5. Al met al een hele mooie score. Pure Energie is dit jaar nieuwkomer in ons klanttevredenheidsonderzoek en doet niet onder met een 7,7 als totaalcijfer. 
 

Score per onderdeel

De gemiddelde uitkomsten zijn ruime voldoendes en ook per leverancier zijn er hoge cijfers gegeven. Zie daarvoor de tabel. Het overstapproces scoort opnieuw het beste, dat is bij Greenchoice, Energiedirect.nl, Essent en ENGIE zelfs een 9,8. Dat betekent dat ruim 3500 mensen zeer tevreden zijn over het verloop van hun overstap. Zeker als we nagaan dat het laagste cijfer voor het overstapproces een 9,3 is. 

De gemiddelde cijfers van dit eerste halfjaar voor de onderdelen zijn:
- Prijsstelling 7,2
- Facturering 7,4
- Overstapproces 9,6
- Online dienstverlening 7,5
- Klantenservice 7,2
- Duurzaamheid 7,1
- Klachtenafhandeling 6,8

Klachtenafhandeling blijft het 'zorgenkindje'. Consumenten waarderen de manier waarop energieleveranciers klachten afhandelen weliswaar met een ruime voldoende, maar er kan nog wel een schepje bovenop.
 

Prijskwaliteitscore

Prijskwaliteitscore-juni-2017.jpgHet klanttevredenheidsonderzoek is een vervolg op de reviewmailing die wij na vier maanden sturen naar overstappers via Gaslicht.com. Ook hier zijn we benieuwd hoe tevreden zij zijn over hun  nieuwe energieleverancier voor wat betreft prijsstelling, facturering, overstapproces, online dienstverlening, klantenservice, klachtenafhandeling en duurzaamheid. Deze rapportcijfers zijn terug te vinden bij de leverancierswaardering in onze Energievergelijker onder 'geverifieerde beoordelingen door overstappers'. 

Samen met onze eigen criteria en duurzaamheid vormen zij de totaalbeoordeling van de maandelijkse prijs/kwaliteitscore. Op deze manier krijgt u een betrouwbaar beeld en kunt u in een oogopslag zien of de beste energieleverancier voor u ook de goedkoopste is. Afgelopen januari heeft Greenchoice onze Beste energieleverancier Award in ontvangst mogen nemen met een 8.8 als eindcijfer.  
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 19 juli 2018


Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: r.a.struyk ()

Met verbazing heb ik dit artikel gelezen en herken mijn nieuwe leverancier er niet in.
Ben sinds eind juli overgestapt van Nuon naar EnergieFlex,dit is geregeld door Gaslicht.Sinds begin augustus probeer ik in contact te komen met EnergieFlex om mijn termijnbedrag aan te passen.Telefonisch niet te bereiken,alleen maar in de wacht,vele mails gestuurd,ontvang bevestigingen onder nummer,doch we zijn nu drie weken verder en geen reactie.Wil nu van deze leverancier af,hoe te handelen.Gaslicht zou mij nu ook moeten helpen,zoals bij de overstap.Anders is het klanttevreden onderzoek niet geloofwaardig.

Opmerking van de redactie op 21-08-2017
Bedankt voor uw bericht. Wat vervelend om te lezen dat u EnergieFlex niet kunt bereiken. Uiteraard willen wij u hierbij helpen. Graag ontvangen wij uw adresgegevens en korte toelichting per mail. U kunt ons mailen via info@gaslicht.com. Wij kunnen uw vraag dan doorzetten naar ons contactpersoon binnen EnergieFlex.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie