De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug
Nù bij uw overstap:
€ 20 cadeaukaart voor

Terug naar het nieuwsoverzicht

Klanttevredenheidsonderzoek energieleveranciers 2017

door Jeanet Woldring

KTO_stempel_november-2015.jpgWelke energieleverancier is de beste qua prijs, duurzaamheid en klantenservice? Dat is voor consumenten een heel karwei om uit te zoeken. Gaslicht.com zocht het uit via een klanttevredenheidsonderzoek onder bijna 7500 recente overstappers in 2017. Wie van de energieleveranciers haalt de hoogste score?

Klanttevredenheidsonderzoek

Zeven maanden na hun overstap vragen wij hoe tevreden consumenten zijn over hun nieuwe energieleverancier. De vragen hebben betrekking op prijsstelling, facturering, overstapproces, online dienstverlening, klantenservice, klachtenafhandeling en duurzaamheid. 

klanttevredenheidsonderzoek-Gaslicht.com-2017 .jpg

Uit het onderzoek over het hele jaar 2017 blijkt dat de ondervraagden hun nieuwe energieleverancier gemiddeld met een 7,7 waarderen. Een jaar eerder was dat nog een 7,4. Mensen die zijn overgestapt via Gaslicht.com of Energiewereld.nl zijn dus bijzonder tevreden over hun energieleverancier. Van de vijftien energieleveranciers krijgt Vandebron de hoogste waardering met een 8,4. Daarmee heeft deze jonge energieleverancier Greenchoice verslagen. Greenchoice en Powerpeers eindigden ex aequo op de tweede plek met een 8,1. Hiermee bestaat de Top 3 volgens Greenpeace geheel uit  'voorlopers' van groene energie'.  

Hoogste cijfer voor overstapproces: 9,6!

Net als bij voorgaande onderzoeken blijkt dat mensen het meest tevreden zijn over het overstapproces. Dat regelen energieleveranciers onderling en dat doen ze heel goed!  Er worden amper problemen ondervonden tijdens het overstappen. Op een na scoort iedereen een 9,5 of hoger. Met een 9,9 hikt ENGIE zelfs tegen een perfecte score aan. Mensen die van energieleverancier geswitcht zijn, beoordelen het overstapproces maar liefst met een 9,6 als gemiddeld rapportcijfer! Klachtenafhandeling scoort opnieuw het laagst, al wordt dit onderdeel niet als onvoldoende bestempeld. Met een gemiddelde van 7,1 is het hoger dan vorig jaar toen energieleveranciers op dit punt beoordeeld werden met een 6,6. 

De respondenten zijn overstappers naar Budget Energie, E.ON, Eneco, EnergieFlex, Energiedirect.nlENGIEEssent, GreenchoiceNLENuon, Oxxio, Powerpeers, Pure EnergieQurrent en Vandebron

Leverancierswaardering

Leverancierswaardering-Greenchoice-december2017.jpg
klik op afbeelding voor vergroting

Wie kregen de meeste beoordelingen?

Nuon kreeg de meeste beoordelingen, gevolgd door Greenchoice en Oxxio. Het aantal respondenten bedroeg respectievelijk 2152, 1382 en 924. Vandebron had in het eerste halfjaar nog geen cijfers, maar haalde in de laatste twee kwartalen veel goede reviews binnen. Ten opzichte van het eerste halfjaar zijn alle gemiddelden gelijk gebleven of licht gestegen, een positieve boodschap richting de consument!

Met een 8 als gemiddelde geven de klanten van Vandebron aan dat zij de prijsstelling hier het best vinden. Dit is een heel punt meer dan de laagste score voor Essent: een 7. De overige cijfers liggen erg dichtbij elkaar.

Ook op facturering scoort Vandebron het hoogst: een 7,9. Ook hier liggen de overige cijfers dichtbij elkaar: 7,7 (Greenchoice) t/m 7,3 en ten slotte een 7,1 voor EnergieFlex. Greenchoice heeft de online dienstverlening goed voor elkaar: een 8. Vandebron volgt met een 7,9. Vervolgens variëren de meeste cijfers van 7,7 t/m 7,4 met nog een 7,2 voor Qurrent en 'slechts' een 6,7 voor EnergieFlex.

Een hele knappe 8,3 voor de klantenservice van Vandebron. Ook de klantenservices van Powerpeers (8) en Greenchoice (7,8) scoren goed. Oxxio (6,9) en EnergieFlex (6,8) scoren helaas een stuk minder

Vandebron is met een 8,6(!) de absolute winnaar op duurzaamheid. Zowel Qurrent als Powerpeers als Greenchoice scoren ook een mooie 8,2. Daarna komt EnergieFlex nog met een 7,8; NLE eindigt met een 7,1. Onderaan bungelen EnergieFlex en EnergieDirect.nl met een magere 6,4. Wat klachtenafhandeling betreft: ook hier scoort Vandebron hoog (8,2) en EnergieFlex weer het minst (6,4). 

Prijskwaliteitscore

Prijskwaliteitscore-energieleveranciers-Gaslicht.com-dec.2017.jpgHet klanttevredenheidsonderzoek is een vervolg op de reviewmailing die wij na vier maanden sturen naar overstappers via Gaslicht.com. Ook hier zijn we benieuwd hoe tevreden mensen zijn over hun nieuwe energieleverancier voor wat betreft prijsstelling, facturering, overstapproces, online dienstverlening, klantenservice, klachtenafhandeling en duurzaamheid. Deze rapportcijfers zijn terug te vinden bij de 'leverancierswaardering' in onze Energievergelijker onder 'geverifieerde reviews'

Samen met onze eigen criteria vormen zij de totaalbeoordeling van de maandelijkse Prijskwaliteitscore. Op deze manier krijgt u een betrouwbaar beeld en kunt u in een oogopslag zien of de beste energieleverancier voor u ook de goedkoopste is. De rapportcijfers van het klanttevredenheidsonderzoek over de laatste 12 maanden vindt u per leverancier terug in onze energievergelijker.

-> naar de Energievergelijker

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie