Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 40 jaar garantie
  • Historisch snelle terugverdientijd

Langzame daling energiebelasting stroom gunstig voor eigenaren zonnepanelen

door Ӕde de Jong 1 reactie Leestijd: 2 minuten

Mensen die veel gas verbruiken, kregen op Prinsjesdag slecht nieuws: de energiebelasting op gas gaat met 11 cent per kuub omhoog. Daarnaast daalt de energiebelasting op stroom minder snel dan verwacht. De energiebelasting op stroom bedraagt volgend jaar 13 cent per kWh terwijl eerder gedacht werd dat de energiebelasting op stroom zou dalen naar 12 cent per kWh. Gek genoeg is dat goed nieuws voor mensen met zonnepanelen. Wij leggen uit hoe dit zit.

Terugverdientijd korter

De prijs per kWh stroom wordt mede bepaald door de energiebelasting. Hoe hoger de energiebelasting op stroom, des te hoger de stroomprijs. Eigenaren van zonnepanelen profiteren hiervan. De stroom die zij produceren wordt hierdoor ook meer waard, en dat verkort de terugverdientijd van zonnepanelen. Elke gesaldeerde kWh uur stroom is namelijk het contracttarief waard en wordt terugverdiend op uw investering in zonnepanelen. Hoe hoger de consumentenprijs voor stroom, des te sneller u uw zonnepanelen terugverdient.   

Energiebelasting op stroom in 2024

In 2023 is de energiebelasting op stroom 15 cent per kWh. De voorspelling was dat de energiebelasting in 2024 zou dalen naar 12 cent per kWh, maar uit het Belastingplan voor 2024 blijkt dat de energiebelasting op stroom in 2024 13 cent per kWh bedraagt. Die cent maakt wel degelijk een verschil.

Voorbeeld:

Een gezin heeft 12 zonnepanelen van 420 Wattpiek en levert jaarlijks ongeveer 4500 kWh stroom terug. Dit gezin heeft een gemiddeld stroomverbruik van 3500 kWh per jaar. Jaarlijks saldeert dit gezin dus 3500 kWh stroom, voor de overige 1000 kWh stroom krijgen ze een terugleververgoeding. Salderen levert dit gezin in 2024 bij een energiebelasting van 13 cent nu € 70 minder op dan in 2023 (3500 kWh x € 0,02). Bij een energiebelasting van 12 cent per kWh stroom was dit gezin er - qua stroom - op jaarbasis € 105 op achteruitgegaan (3500 kWh x € 0,03).

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 21 september 2023

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Reacties (1)

Geplaatst door: H. Boersma ()

Goed om te lezen.
Dit is mijn E mailadres boersma.hans75@gmail.com

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.
Navigatie