Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Miljoenennota. Wat verandert er op energiegebied?

door Jeanet Woldring 2 reacties Leestijd: 2 minuten

Het kabinet maakte op Prinsjesdag diverse maatregelen bekend die consumenten in 2015 financieel raken op gebied van energie. Lees hieronder wat de gevolgen zijn voor uw energierekening. We hebben uitgerekend dat een gemiddeld huishouden er volgend jaar circa twee tientjes op achteruit gaat door de maatregelen op energiebelasting.

Heffing duurzame energie

De heffing 'Opslag Duurzame Energie' (ODE) gaat per 1 januari 2015 omhoog. Deze heffing betaalt u via de energierekening. Voor elektriciteit gaat de heffing omhoog van € 0,0023 naar € 0,0036 per kWh. En bij gas stijgt de heffing van € 0,0046 naar € 0,0074 per m3

Een gemiddeld huishouden gaat door de stijging jaarlijks ruim € 10 meer betalen.  De heffing is bestemd voor de subsidiepot van de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+), waarmee duurzame energieprojecten worden gestimuleerd.

Lees meer over de energierekening

Heffingskorting energiebelasting

De heffingskorting in de energiebelasting wordt volgend jaar verlaagd van € 385,53 naar € 377,33. Dat betekent dat we volgend jaar € 8,20 minder terugkrijgen. Bovendien wordt de heffingskorting voor gebouwen zonder verblijfsfunctie (zoals garageboxen) afgeschaft. Deze bedraagt nu € 144,74.

U komt in aanmerking voor een heffingskorting energiebelasting als iemand op het adres woont of werkt waarvoor u energie aanvraagt. Dan heeft u een elektriciteitaansluiting met een verblijfsfunctie en krijgt u in 2014 een heffingskorting energiebelasting van € 385,53. Dit belastingvoordeel wordt maandelijks verrekend met uw voorschotnota of termijnbedrag.

Lees meer over energiebelasting en heffingskorting

Energielabel

Het vereenvoudigde energielabel gaat per 1 januari 2015 van start. Dit label maakt inzichtelijk hoe energiezuinig een woning is. Bij nieuwe verhuur en verkoop wordt het vereenvoudigde energielabel verplicht. In 2015 ontvangen alle huiseigenaren die nog geen energielabel hebben een voorlopig label per brief. De huiseigenaar kan het voorlopig label omzetten naar een definitief label. Dat kost enkele tientjes. Begin 2015 zullen meer details over de vernieuwing bekend worden. U vindt de meest recente stand van zaken op rvo.nl.

Lees meer over het energielabel

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 11 mei 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (2)

Geplaatst door: sverige ()

Ik denk dat het tijd wordt om uit dit land te verhuizen. Alles wordt onterecht duurder en je krijgt er niets voor terug. Sterker, je wordt steeds meer beroofd door het regime.

Geplaatst door: PM Kroone ()

Vereniging Eigen Huis vermeldt in haar email dat de heffingskorting in 2015 naar Eu 311,84 gaat. U heeft het over Eu 377,33. Wie heeft er nu gelijk?

Opmerking van de redactie op 29-09-2014
Beiden hebben gelijk: VEH noemt het bedrag exclusief btw en Gaslicht.com inclusief btw.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie