De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur

NLE en Budget Energie passen variabele tarieven voortaan maandelijks aan

door Jeanet Woldring 5 reacties Leestijd: 4 minuten

Budget Energie en NLE gaan met ingang van volgend jaar de variabele tarieven maandelijks aanpassen in plaats van één keer per half jaar. De energieleveranciers doen dat vanwege de snel gestegen energieprijzen.   

Deze tarieven bewegen maandelijks mee met de inkoopprijzen, als deze stijgen en ook als deze dalen. Daardoor loopt het bedrijf minder risico omdat ze stijgingen makkelijker kunnen doorberekenen aan klanten. Maar ook als de tarieven weer dalen profiteren klanten daar sneller van. Rond 2 december worden alle klanten met een variabel contract op de hoogte gebracht van deze wijziging. Uiterlijk 11 december ontvangen zij hun tarieven voor januari, het nieuwe termijnbedrag en een aanbod voor een jaarcontract.

Maandelijks wisselende tarieven en een vast termijnbedrag 

nle-maandelijkse-aanpassing-variabele-tarieven.PNGOm te zorgen dat klanten niet elke maand een andere energierekening krijgen, blijft het termijnbedrag elke maand gelijk. De tegemoetkoming van de overheid wordt hierin meegenomen. Het gaat overigens om een minderheid van de klanten van Budget Energie en NLE. Negen op de tien klanten hebben namelijk een vast contract. Samen leveren de bedrijven aan ruim 700.000 huishoudens stroom en gas. Dat betekent dat zo'n 70.000 klanten een variabel contract hebben. Alleen voor hen gaat er per 1 januari 2022 dus wat veranderen. Vanaf dat moment wisselt het variabele tarief maandelijks. Daarnaast wordt het termijnbedrag opnieuw berekend en aangepast op basis van de verwachte prijzen, om bijbetaling op de jaarnota te voorkomen.

Variabele tarieven 1x per halfjaar aanpassen 'onlogisch'

Budget Energie en NLE zijn onderdeel van Nuts Groep. CEO Caroline Princen geeft aan dat haar bedrijf de aanpassing van de tarieven op 1 juli en 1 januari  al langer onlogisch vond. "De huidige energiemarkt en de zorgen bij klanten hebben dit alleen maar versterkt. Het mes snijdt dan ook aan twee kanten: de klant met een variabel contract betaalt altijd een actueel tarief, zowel bij hoge áls bij lage inkooptarieven en het betekent voor ons bedrijf minder risico. Omdat we per maand voor deze klanten inkopen, net zoals zij ook maandelijks bij ons kunnen opzeggen.”

Ook Eneco past de variabele tarieven niet meer 2x per jaar aan. Deze energieleverancier doet het nog anders. In de maand waarin het contract is gesloten, ontvangen klanten jaarlijks de nieuwe tarieven voor het komende jaar. Naar eigen zeggen heeft de grootste groep klanten bij Eneco een zogeheten Variabel Vrij contract.

Keuze voor écht variabel of vastzetten van tarieven 

Huishoudens met een gemiddeld energieverbruik en een contract met variabele tarieven betalen vanaf volgend jaar naar verwachting 30 tot 50 euro per maand meer voor energie bij Budget Energie en NLE. Dit bedrag is gebaseerd op een huishouden met een jaarverbruik van 1250 m³ gas en 2750 kWh stroom en betreft een vergelijking met de tarieven per 1 juli 2021. Omdat er voor klanten met een variabel tarief per 1 januari maandelijks wordt ingekocht is de berekening gebaseerd op de huidige inkooptarieven voor heel 2022. Hoeveel een individueel huishouden meer gaat betalen, hangt af van de tarieven op het moment van inkoop en van het energieverbruik. Klanten die liever meer zekerheid hebben, kunnen het tarief vastzetten voor een jaar. Budget Energie en NLE willen graag dat klanten kunnen kiezen voor een contractvorm die het beste bij hun situatie past.

Vaste tarieven niet zomaar tussentijds aanpassen

Door de gestegen energieprijzen betalen klanten met een variabel contract per 1 januari flink hogere prijzen. Een aantal energieleveranciers paste de variabele tarieven al in november aan in plaats van zoals gebruikelijk is in januari. Dat mag, in tegenstelling tot contracten met vaste tarieven. Deze mogen energieleveranciers niet zomaar aanpassen van de Autoriteit Consument & Markt die daar op toeziet.

De toezichthouder ziet er ook op toe dat energieleveranciers voor de levering van energie geen onredelijke tarieven vragen en controleert of facturen duidelijk zijn en aan de regels voldoen. Zo heeft de ACM er bijvoorbeeld in oktober voor gezorgd dat Budget Energie haar klanten duidelijker informeert over het feit dat het bedrijf vaste leveringskosten (vastrecht)niet per dag maar per maand in rekening brengt. Hierdoor moeten mensen die gedurende de maand klant worden of overstappen wel voor de hele maand vaste leveringskosten betalen. Op verzoek van de ACM licht Budget Energie klanten hier nu beter over voor.

Lees meer over vaste en variabele energietarieven

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 30 mei 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (5)

Geplaatst door: Ivo roovers ()

Wij zijn in november in het variabele tarief terechtgekomen. Mede doordat de variabele tarieven in januari en in juli bepaalt werden heb ik toen gewacht met een vast contract afsluiten toen kwam het bericht van nle dat er maandelijks aangepast zou gaan worden kan dit wel zomaar?

M.v.g.
Ivo

Opmerking van de redactie op 04-04-2022
Beste meneer Roovers,

Bedankt voor uw reactie. NLE heeft inderdaad aangekondigd om per 1 januari 2022 de variabele tarieven maandelijks aan te passen. De markt is op dit moment onvoorspelbaar waardoor zij deze keuze hebben gemaakt.

Een energieleverancier mag dit maandelijks aanpassen. Eerder deden ze dit twee keer in het jaar.

Mocht u verdere vragen hebben, dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Bennie ten Dam ()

Ik heb een variabel tarief bij een energiemaatschappij ik moest maandelijks een bepaalt bedrag betalen,vanaf 1 maart kreeg ik te horen dat ik meer moest betalen,kan dat

Opmerking van de redactie op 03-03-2022
Beste meneer ten Dam,

Bedankt voor uw reactie. De variabele tarieven kunnen tussentijds aangepast worden door de leverancier. Hierdoor is het goed mogelijk dat u per 1 maart andere tarieven heeft gekregen.

Mocht u verdere vragen hebben, dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: Martine van den Bosch ()

De vermindering Energiebelasting van de Overheid is dat het bedrag waar ze het over hebben als compensatie voor de hoge prijzen? en wordt dit dan bij de jaarnota van een Energiebedrijf verrekend (dus feitelijk bij een jaarcontract ontvang je deze in 2023 op je afrekening) ? of zit dit dan in het maandbedrag van een leverancier al berekend?

Opmerking van de redactie op 07-01-2022
Beste mevrouw van den Bosch,

Bedankt voor uw reactie. De compensatie vanuit de overheid wordt meegenomen in de belastingen. De belasting voor stroom is verlaagd met 6,9 cent. De vermindering energiebelasting is van €558 verhoogt naar €824. Het zou kunnen dat uw termijnbedrag wat verlaagd zou kunnen worden.

Ik raad daarom aan om contact met uw leverancier op te nemen, om na te gaan of uw termijnbedrag verlaagd zou kunnen worden.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Geplaatst door: T.Spaan ()

Had dezelfde vraag willen stellen. Bedankt voor de uitleg.

Geplaatst door: R.van Ewijck ()

Wordt de vermindering van energiebelasting afgetrokken met of zonder BTW 21% op de jaarrekening.

Opmerking van de redactie op 23-12-2021
Beste meneer/mevrouw van Ewijck,

Bedankt voor uw reactie. De vermindering energiebelasting is een bedrag wat u vanuit de overheid per kalenderjaar terug krijgt op uw energierekening. Bij alle consumenten contracten wordt dit bedrag van €824 inclusief BTW in mindering gebracht. Bij alle zakelijke contracten is dit een bedrag van €681 exclusief BTW.

Mochten er nog verdere vragen zijn, dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie