Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

NLE past betalingsschema termijnbedrag energie aan

door Jeanet Woldring 29 reacties Leestijd: 4 minuten

De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) gaat de betalingscyclus van haar klanten aanpassen. Dit betekent dat klanten, in plaats van ín de maand van levering, vóór de maand van levering hun termijnbedrag moeten betalen. Dit is tamelijk ongebruikelijk in de energiebranche. Hierdoor krijgen huishoudens eenmalig twee termijnbedragen in dezelfde maand in rekening gebracht. Deze aanpassing kan een reden zijn om het energiecontract te verbreken. Maar wanneer innen andere energieleveranciers het termijnbedrag? Gaslicht.com zocht het uit.

Verbolgen over dubbele rekening

De servicedesk van Gaslicht.com ontvangt talloze reacties van overstappers naar NLE die verbolgen zijn over het feit om twee maandbedragen ineens te moeten betalen. Consumenten die via onze energievergelijker zijn overgestapt, vinden dat zij niet mogen opdraaien voor het probleem dat de leverancier heeft met wanbetalers. Voor ons aanleiding om uit te zoeken hoe het zit met het incassobeleid van de Nederlandse energieleveranciers. Uit onze inventarisatie van 15 energieleveranciers blijkt dat er qua transparantie nog veel te verbeteren valt. Slechts enkele energieleveranciers geven duidelijk in de veelgestelde vragen aan of het termijnbedrag vooraf of achteraf geïnd wordt.

Termijnbedrag als voorschot op de jaarafrekening

Met een termijnbedrag of voorschotbedrag betaalt u iedere maand alvast een deel van uw jaarlijkse energierekening. Uw energieleverancier kan pas aan het eind van het jaar berekenen hoeveel energie u heeft gebruikt en hoeveel dat kost. U ontvangt dan een jaarafrekening. Van deze rekening betaalt u vooraf iedere maand een deel: het termijnbedrag. Maar wanneer betaalt u nu precies?

Termijnbedrag vooraf of achteraf betalen?

De meeste energieleveranciers innen het termijnbedrag in dezelfde maand van levering (10 van de 15). Dat kan aan het begin of aan het eind van de maand zijn. Zo int Greenchoice het termijnbedrag op de 6e van de maand, terwijl Energiedirect.nl op de 25e incasseert. E.ON-klanten betalen eveneens aan het eind van de maand; zij hebben hierbij de keuze voor de 20e, 25e of 28e. Bij de drie grootste energieleveranciers Essent, Nuon en Eneco is de keus het ruimst: tussen de 1e en 28e. Bij Nuon en Eneco betalen de meeste klanten achteraf. EnergieFlex onderscheidt zich van andere energieleveranciers door klanten drie verschillende betaalmethoden aan te bieden. Een van die betaalvormen is prepaid energie.*  

Er zijn enkele leveranciers die vooraf incasseren, net zoals te doen gebruikelijk bij zorgverzekeringen en telefoonabonnementen. Voorbeelden zijn de -redelijk nieuwe- energieleveranciers Budget Energie, Huismerk Energie, Qurrent en Vandebron. En nu dus ook de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE). Concreet houdt dit in dat klanten bij de overgang naar deze nieuwe cyclus eenmalig twee termijnbedragen in dezelfde maand in rekening gebracht krijgen. En daar zijn klanten niet zo blij mee. Het betekent voor de meeste huishoudens een extra kostenpost van honderden euro's.

Betalingsregeling

NLE heeft laten weten haar klanten groep voor groep in te lichten over de gewijzigde betalingscyclus. Bij een grote groep klanten wordt vanaf september vooraf geïnd. De maatregel geldt niet alleen voor particuliere, maar ook voor zakelijke klanten. Dat houdt in dat er die maand dubbel betaald moet worden, zowel voor de maand september als de maand oktober. En in oktober krijgt men dan weer de rekening voor november gepresenteerd. Voor huishoudens en zakelijke klanten die hierdoor financieel in de problemen komen, zegt het bedrijf een betalingsregeling te kunnen treffen.

Contract kosteloos opzeggen

Vanwege de aanpassing biedt het energiebedrijf klanten ook de mogelijkheid om het energiecontract kosteloos te ontbinden met een opzegtermijn van 30 dagen. U bent dan geen opzegvergoeding verschuldigd, maar loopt wel uw eventuele welkomstbonus mis. Deze opzegmogelijkheid geldt overigens alleen voor mensen die voor 26 mei 2015 klant geworden zijn. Op die datum heeft de energieleverancier de contractvoorwaarden (pdf) gewijzigd, waardoor nieuwe klanten hun termijnbedrag al volgens de nieuwe wijze betalen.

Hulp nodig?

Mocht Gaslicht.com u kunnen helpen met energie vergelijken, dan horen wij het graag. Dat kan op werkdagen tot 22.00 ’s avonds via tel. 0342-411350 of Whatsapp. Ook in het weekend zijn we de hele dag bereikbaar.

* Update 11-8-2015: EnergieFlex toegevoegd + infographic incassomomenten

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 13 februari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (29)

Geplaatst door: Paj Rovers ()

Ook ik heb vervelende ervaring met NLE. Je moet je maan termijn vooruit betalen. Oke nog. Echter wanneer je je contract opzegt moet je nog een termijn betalen voor de nieuwe periode terwijl je dan geen klant meer bent. Ik moet dus betalen voor iets wat ik zeker niet ga afnemen. In mijn ogen totaal onjuist. Diverse malen contact gehad met NLE en getracht deze onbillijkheid uit te leggen, maar deze manier van handelen was die van NLE. Nooit meer NLE dus.Heb het bedrag gestorneerd, maar nu krijg ik een aanmaning en de dreiging van 40 euro incassokosten. Heb geen zin in ellenlange procedures, hun hebben de juristen in huis en ik moet er dik voor betalen, dus ik pas. Blijf dus weg bij NLE!

Geplaatst door: Hans Kooijman ()

Eerlijk is eerlijk. NLE heeft via mail en via een telefoontje aangegeven dat ze fout zaten met het in rekening brengen van de (dubbele) opzegvergoeding. Deze is teruggedraaid. Heb een nieuwe eindnota ontvangen. Keurig NLE.

Geplaatst door: Jaap Schilder ()

ik herken mij in de wijze waarop NLE zijn klanten bedient of beter gezegd: in de kou laat staan.
De dubbele nota was mij als nieuw NLE bekend.
Bij mijn eerste telefonisch contact heb ik NLE duidelijk gemaakt dat het termijnbedrag zeker 15% hoger is dan mijn werkelijk gebruik.
De site laat mijn gegevens niet inlezen, dit terwijl de maatschappij koketteert met het feit dat we als klant alles op het internet kunnen regelen.
Niets blijkt minder waar !
" U moet niet afgaan op die verbruiksgegevens, dit is immers een schatting," of " De site is niet betrouwbaar! kijk in januari nog maar eens!" of " We zijn er hard mee bezig!, ( opmerking van september).
Deze maatschappij Int geld en daarmee uit!
Niks geen service of reply op vragen of komen tot een oplossing.
Nee! " Kijk in januari nog eens!" .
In de tussentijd betaal ik maandelijks cc €50 teveel.

Voor lezers! NLE niet aan beginnen,
Ik moet uitzitten en van leverancier veranderen.

Geplaatst door: R. P. ()

Wat jammer dat mijn bericht over het beleid van NLE m.b.t. annuleren van een verlengingsaanbod door gaslicht.com is verwijderd.
Het ging er in het kort om dat ik in Juli een verlengingsaanbod ben aangegaan, voordat de nieuwe facturatieregeling mij bekend was. Ik ging er vanuit dat het contract qua betaling op zelfde voet zou worden voortgezet maar met de eenzijdige gang van zaken ben ik het alleesbehalve eens. Nu ik op grond hiervan dit contract wil ontbinden is er geen enkele medewerking vanuit NLE en wordt gegrepen naar opzeggingsboetes en regeltjes. Hoezo klantvriendelijk? Jammer!

Geplaatst door: R. P. ()

Mij is het verhaal met dubbel afschrijven / vooraf factureren helemaal ontgaan omdat de daarover verstuurde mail bij mij nooit is aangekomen of wellicht in mijn ongewenste e-mail is terechtgekomen. Op mijn rekeningsfschrift heb ik dit uiteindelijk gezien en toen ben ik uiteindelijk op diverse internetforums en onder andere deze site terechtgekomen waarna mij duidelijk werd hoe de vork in de steel zit.

Ik zal verder niet ingaan op wat ik van deze merkwaardige beslissing vind. Ik ben er in ieder geval allesbehalve tevreden mee. Ik heb in Juli een verlengingsaanbod geaccepteerd, lang voordat dit feit van vooraf factureren bij mij bekend werd. In mijn ogen heb ik dus iets geaccepteerd in de veronderstelling dat dit mijn contract in huidige vorm, maar met andere tarieven, zou doorzetten. Echter worden later ineens eenzijdig de voorwaarden gewijzigd. Het leek mij dan ook een normale - en ik denk vaker voorkomende - vraag om dit verlengingsaanbod te betwisten en een beroep op coulance van NLE te doen om dit te annuleren, aangezien ik van de nieuwe voorwaarden op het moment van accepteren niet op de hoogte was. Ook in de 30 dagen bedenkingstijd is dit mij niet bekend gemaakt, los van het feit dat ik de uiteindelijke e-mail ook niet heb gehad.

Ik snap dat hiervoor (een beetje) moet worden afgeweken van de regels die ze normaal hebben. Ik kan me voorstellen dat NLE als klantgerichte organisatie daar niet onwelwillend tegenover zou staan, zeker als een beslissing als dit al veel stof heeft doen opwaaien. Immers wil ik niet mijn huidige - maar pas het volgende contract, dat nog niet eens is ingegaan - beeindingen.

Deze vraag werd door de medewerker van de klantenservice bestempeld als "ik kan dat helaas niet doen, de 30 dagen zijn verstreken zie ik" "u zult gewoon een opzeggingsvergoeding moeten betalen" en "wij mogen een wijziging als dit gewoon eenzijdig doorvoeren meneer". Goed geinstrueerd dus allemaal en qua regels hartstikke kloppend, dat zeker, maar klantgerichtheid echt 0,0. Ik snap dat ik mijn huidige contract (wat pas op 15 December afloopt) gewoon moet afmaken en dat ik anders een boete ben verschuldigd. Geen probleem. Maar dit gaat om een verlenging die nog niet eens in werking is gesteld (!). Het is in mijn ogen vrij bizar om na een eenzijdige wijziging als dit, die niet alleen op mij vreemd is overgekomen, op deze manier te reageren op een normale vraag? Heel kort door de bocht en ik had dit echt niet verwacht. Het enige wat ik er nu aan over houd is een heel naar gevoel bij deze maatschappij, juist omdat wordt gepretendeerd dat ze zo enorm klantgericht en vernieuwend (ja, dat wel...) zijn. In ieder geval past deze eenzijdige beslissing bij het eenzijdig meedenken van de klantenservice!

Geplaatst door: Petra ()

Wat ik nog het ergste vind is dat je nu dus ipv achteraf rond de 26ste, nu dus vooraf de 26ste van de maand ervoor moet betalen en dat ook niet kan wijzigen naar bijv. de 1ste van de daadwerkelijke maand waarin het ook geleverd wordt. Erg klantonvriendelijk.

Geplaatst door: Hans Kooijman ()

Heb agv. de nieuwe voorwaarden het NLE-contract opgezegd. Tot mijn verbazing moest ik wel voor gas en stroom ieder 125 opzegvergoeding betalen. Heb ze gemaild dat dit niet juist is. Ik wacht nu op hun reactie.

Geplaatst door: J v Lieshout ()

NLE zegt dit te doen vanwege de problemen met wanbetalers.
Maar welke garantie geeft mij NLE ingeval het met NLE financieel mis gaat ?
Krijg ik dan het door mij teveel betaalde terug, of mag ik als normale schuldeiser achteraan schuiven!!

Geplaatst door: C.Vrolijk ()

Mijn overstap naar een andere energieleverancier a.g.v. het besluit van NLE om het betalingsschema van het termijnbedrag te wijzigen is door NLE in zoverre correct afgehandeld, dat er ondanks het feit dit nieuwe contract op 15 september a.s. ingaat op Mijn NLE nog steeds twee incasso's voor 25 september a.s. gepland staan.
Ik heb NLE op 8 september j.l. telefonisch laten weten hieraan niet te zullen meewerken en dit op 9 september j.l. middels onderstaande email herhaald.
Geachte heer/mevrouw,
Per 15 september a.s. wordt de levering van elektriciteit overgenomen door een andere energieleverancier. Op grond hiervan heeft NLE mijn inziens geen enkel recht en zie ik ook geen enkele noodzaak voor NLE om op 25 september a.s. de maandtermijn van oktober te incasseren.
Mocht u onverhoopt toch voornemens zijn tot dubbele incasso over te gaan dan zal ik maatregelen nemen om dit te voorkomen.
Ik ga er van uit u hiermee naar behoren geïnformeerd te hebben.
Met vriendelijke groet,
C.Vrolijk.

Ik heb hierop nog geen reactie van NLE ontvangen.

Geplaatst door: Peter Wagenaar ()

kan mij goed voorstellen dat men 1 maand vooruit betaald wil hebben.
dit werd mij medegedeeld op de zelfde dag dat de jaarresultaten bekend werden gemaakt waarbij slechts 19 miljoen winst werd gemaakt in het afgelopen jaar,ik begrijp direct de zorgen maar blijf dit toch een vreemd verhaal vinden.gezien het resultaat had ook iedereen korting of bonus kunnen krijgen i.p.v. dit belachelijke gegeven. stop hier mee!!!

Geplaatst door: Mart ()

Heb mij inmiddels aangemeld bij een nieuwe leverancier en heb het contract opgezegd bij NLE.
Volgens medewerkster van NLE wordt desondanks toch 2 maal het termijnbedrag geïnd.
In overleg met de bank zal het 2e termijnbedrag storneren.

Geplaatst door: Steef Reilingh ()

NLE komt tot deze actie gedwongen door wanbetalers? Maar wanbetalers betalen zo-wie-zo niet, dus dat probleem blijft even groot. Nu vangt NLE voor één keer dubbeltarief en daarna moeten ze twee maanden wachten en zo is de NLE weer terug bij af.

Geplaatst door: Eduard ()

Ik heb net overstap via Gaslicht geregeld, moet ik dan nog zelf bij NLE opzeggen (ivm die betalingscyclus aanpassingen) of gaat dat automatisch goed? Grt Eduard

Opmerking van de redactie op 26-08-2015
Gezien de uitzonderlijke situatie raden wij u aan om zelf even contact op te nemen met NLE om aan te geven dat u gebruik gaat maken van de mogelijkheid tot boetevrij opzeggen. Wij verzoeken u daarnaast om na de aanmelding te reageren op de bevestigingsemail die u van ons zal gaan ontvangen. Daarin kunt u aangeven dat u overstapt i.v.m. de mogelijkheid tot vroegtijdig opzeggen bij NLE. Dan geven wij dat door aan de nieuwe leverancier zodat de aanmelding sneller verwerkt kan worden.
Geplaatst door: Jan keijl ()

Ik begrijp niet dat de blessure de betalingen gewoon elke maand iets naar voren haalt dan is de klap minder groot zeg maar vriendelijker

Geplaatst door: Peter ()

@jan noordhoek: Je slaat de spijker op zijn kop. Op dit moment heeft NLE veel geld in kas. Echter in de wintermaanden moeten ze veel meer gaan betalen dan ze via de voorschoten binnen krijgen en daar hebben ze geld voor nodig.
December/Januari zijn altijd een spannende maanden voor energie leveranciers.

Daarbij komt dat er nog een iets anders speelt. De eigenlijke leveringen en backoffice worden verzorgd door Dong. Dong is in Nederland in 2014 gestopt maar zit nog vast aan het NLE. NLE moet dus opzoek naar een andere partij of moet zelf alles gaan organiseren. En dat kost ook (veel) geld.

Geplaatst door: Johanneke bos ()

Vind het zwaar triest dat dit zonaar mag in ons geval is dat ineens 400 euro !! En moet ik het deze mnd met amper 400 euro zien te doen ...en ken genoeg mensen met nog minder die dit zomaar niet kunnen betalen schandalig gewoon

Geplaatst door: marcel kloppenborg ()

prima mooie en gemakkelijke site om door te surfen

Geplaatst door: jan noordhoek ()

deze dubbele maandtermijn komt nota bene ook nog eens vlak na de zomermaanden ( ik ben in april overgestapt naar NLE ) mijn werkelijk maandverbruik is tot heden ( vanwege de zomer )slechts ca 1/3 van wat in rekening wordt gebracht , en nu nog eens een dubbele termijn !!!
Ik heb dan tot nu toe 4 x zoveel betaald dan verbruik !! Onvoorstelbaar dat dit wordt toegestaan .

Geplaatst door: Tjibbe ()

Wat is het probleem?
Aan het eind van het contract krijg je het toch gewoon terug? Beetje overdreven reacties hier.
Als je geen buffer hebt om 2x een maandbedrag te betalen is het naar mijn mening onverantwoord om überhaupt een huishouden te voeren. Dit bedrijf heeft blijkbaar veel last van wanbetalers, en probeerd daar wat aan te doen. Geef ze groot gelijk

Opmerking van de redactie op 18-08-2015
De eenmalige 'dubbele' energienota die de Nederlandse Energiemaatschappij (NLE) haar klanten in het vooruitzicht stelt, is bijzonder klantonvriendelijk. Dat stelt de Consumentenbond die de energiemaatschappij per brief oproept om af te zien van deze administratieve maatregel.

De consumentenorganisatie: 'NLE informeert bovendien haar klanten onvolledig; het bedrijf biedt de mogelijkheid om boetevrij het contract op te zeggen, maar vermeldt daarbij niet actief dat sommige consumenten daardoor hun instapkorting (op dit moment €110) verspelen.'
Geplaatst door: Louise ()

Ben het met alle voorgaande reacties eens. Toen ik mij 3 jaar geleden aanmeldde bij NLE hing men dezelfde dag aan de telefoon om mij te verwelkomen. Heel netjes dus. Op 6 aug. j.l. heb ik een mail gestuurd met mijn ontstemming over 2 x incasseren in September. Nu dus geen enkele reactie van NLE. Heb dezelfde mail nogmaals gestuurd vandaag, maar ga ook meteen mijn contract opzeggen. Dit gaat te ver. Contract? .......heeft dus geen zin blijkbaar.

Geplaatst door: Bossie ()

Wat je ook dan doen is je voorschotbedrag naar beneden bijstellen.
Helaas kandat nietmeerdan 10 procent maar dat schilt in ieder geval weer wat.
En dan zet je hem de maand erop weer terugnaarje vaste bedrag

Geplaatst door: Henk ()

De betalingsvoorwaarden(vooraf betalen) zijn neem ik aan per 26 mei 2015 ook voor bestaande klanten collectief gewijzigd. Dit zal pas in september gecommuniceerd en uitgevoerd worden. Dus waarom je als klant lijdzaam moet wachten op een mailtje terwijl er wellicht betere contracten af te sluiten is mij een raadsel. Als je in ieder geval je 1e contractjaar heb volgemaakt hoor je nmm volgens de voorwaarden de Kom Erbij bonus te krijgen en sowieso zonder opzegvergoeding het lopende contract te ontbinden.

Opmerking van de redactie op 18-08-2015
Als u een contract voor onbepaalde tijd heeft (bijvoorbeeld wanneer uw contract voor een bepaalde duur reeds is afgelopen) dan kunt u inderdaad ieder gewenst moment overstappen. NLE maakt het echter voor consumenten die nog een contract voor een bepaalde duur hebben nu ook mogelijk kosteloos over te stappen door de gewijzigde betalingscyclus. Voor consumenten die nog een contract voor bepaalde tijd hebben is het dus wel belangrijk de mailing van NLE af te wachten om kosteloos weg te kunnen.
Geplaatst door: sann ()

ik begrijp uit dit bericht dat men kosteloos kan opzeggen als je voor 26 mei 2015 klant bent geworden,maar NLE zegt mij dat het pas kan als ik de mail heb ontvangen van dubbel incasso...klopt dat? wou het meteen doen maar zonder die mail een boete.... dus moet afwachten wanneer deze mail binnenkomt

Opmerking van de redactie op 18-08-2015
Dat klopt. NLE informeert groep voor groep haar klanten over de gewijzigde betalingscyclus. Het kosteloos opzeggen van een lopend contract voor bepaalde tijd geldt dus alleen als u door NLE hierover per e-mail bent ingelicht. Dat geldt dus alleen als u een contract heeft voor een bepaalde duur. Heeft u een contract voor onbepaalde tijd dan kunt u ieder gewenst moment overstappen.
Geplaatst door: Verschuur ()

Mee eens reactie Laurens Mentink. Contract is contract en niet tussentijds 1-zijig voorwaarden aanpassen. Ben benieuwd hoe Joop het voordeel van welkomstpremie E 100 bij andere leverancier (welke?) kan goedmaken.

Geplaatst door: Gwj W ()

Ik voel me bedot door NLE ,dus niet een maand dubbel betalen.
Maar opzeggen .

Geplaatst door: Johan Hoogstra ()

Balen ! Ik neem af wat ik heb afgesproken volgens kontrakt en wil ook zo behandeld worden, dus inclusief mijn premie aan het eind!
Daarna zijn er plenty andere aanbieders en beslist geen NLE meer.

Geplaatst door: Joop ()

"iedere dag een beetje beter en soms een grote stap vooruit", ja voor NLE maar niet voor mij! "Inmiddels weten wij dat met name klanten, die vanaf het begin van de factuurrelatie niet betalen (maar wel al door ons beleverd worden), het meest wezenlijke aandeel in wanbetalingsproblemen veroorzaken", begin daar dan maar niet bij mij!. Met stijgende ergernis deze brief gelezen.

Maar een mooie gelegenheid om kosteloos over te stappen. De energietarieven zijn nu zo laag dat dat ruimschoots opweegt tegen de gederfde welkomstpremie.

Geplaatst door: gerritvdtoorn ()

Ook ik zeg mijn contract op bij de NLE.
Zij beslissen over jouw geld.
Niet dus, betaal al op mijn eigen verzoek een hogere maandtermijn, nl €35,00 p/mnd extra en dan dit!

Iedereen moet zijn contract opzeggen, komen ze vanzelf wel weer terug op hun voornemen.

Geplaatst door: Laurens Mentink ()

ik baal hier ontzettend van.
moet nu 2 maandbedragen in 1 keer betalen!
ze passen zomaar de termijnen aan, en je kunt er niets aan doen, want ze zeggen wel dat je mag opzeggen, maar dan ben je wel je welkomstbonus kwijt, want die krijg je pas na een jaar.
Jammer dat ik met dit bedrijf in zee gegaan ben, maar ik raad eenieder aan het niet te doen: ze zijn in mijn ogen niet betrouwbaar: u bent gewaarschuwd!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.