Genomineerd voor 2024!
Stem op Gaslicht.com
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Historisch snelle terugverdientijd

Subsidie op zonnepanelen: hoe, wat en waar?

door Jeanet Woldring 8 reacties Leestijd: 3 minuten

Een btw verlaging op zonnepanelen, of juist een subsidie op de aankoop: er is de afgelopen maand een hoop geroepen over zonnepanelen. Nu zijn er meer details duidelijk. Naar verwachting kunt u vanaf 2 juli 15% subsidie krijgen op de aankoop van zonnepanelen. Hoe komt u hiervoor in aanmerking en waar moet u op letten?

De belangrijkste voorwaarden die Minister Verhagen in een brief aan de Tweede Kamer toelichtte, zetten we hier voor u op een rijtje.

Hoe hoog is de subsidie?

Als u zonnepanelen aanschaft, kunt u vanaf 2 juli 15% van het aankoopbedrag terugvragen met een maximum van 650 euro. Hiermee moet u met een gemiddeld verbruik ruim in uw elektriciteitsbehoefte kunnen voorzien. De subsidie dekt de materiaalkosten, maar niet de arbeidskosten voor de plaatsing.

Om in aanmerking te komen moet u een zonne-installatie aanschaffen groter dan 0,6 kilo Wattpiek. Informatie over het vermogen in Wattpiek van de zonnepanelen kunt u krijgen van uw installateur.

Hoe kunt u de subsidie aanvragen?

U kunt de subsidie aanvragen met DigiD via een elektronisch loket van Agentschap NL. Daarvoor heeft u een digitale versie van de getekende koopovereenkomst nodig, die gedateerd is op of na 2 juli 2012. Alleen particulieren komen in aanmerking voor subsidie en voor elk adres kunt u maximaal één aanvraag indienen.

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Het heeft geen zin de subsidieaanvraag eerder in te dienen: deze zullen worden afgewezen. Wel kunt u alvast een offerte aanvragen. Als u vervolgens besluit de zonne-installatie aan te schaffen, kunt u daarvoor op 2 juli of erna de offerte ondertekenen. Deze offerte met handtekening is ook een koopovereenkomst en moet u digitaal meesturen met de subsidieaanvraag.

Waar moet u op letten?

Minister Verhagen geeft al twee tips waar u goed op moet letten bij het aanvragen van de subsidie. Allereerst adviseert hij consumenten en leveranciers met klem om een ontbindende voorwaarde in de aankoopovereenkomst op te nemen. Dat is om te voorkomen dat u met een aangekochte installatie zit wanneer u geen subsidie zou krijgen.

Daarnaast moet u de installatie binnen zes maanden kunnen realiseren. Lukt dit niet, dan dient u dit bijtijds al aan te geven, anders kan dit nadelige gevolgen hebben voor de subsidieverstrekking.

Heeft u de zonnepanelen geinstalleerd?

Ga dan naar de website energieleveren.nl: hier staat duidelijk hoe u uw installatie kunt registreren, zodat u zeker weet dat de teruglevering geen problemen oplevert. Uw netbeheerder heeft deze gegevens ook nodig om het elektriciteitsnet optimaal te beheren.

NB Dagelijks kunnen er ontwikkelingen zijn met betrekking tot de subsidieregeling zonnepanelen.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 22 oktober 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (8)

Geplaatst door: peter ()

Ik heb zonnepanelen besteld en 1e termijn vd factuur betaald. Maar ze liggen nog niet op het dak, naar verwachting pas over 6 weken. Is het verstandig te wachten met subsidieaanvraag tot ze er liggen? Of nu gelijk al doen?

Opmerking van de redactie op 13-04-2013
U kunt het beste direct aanvragen via http://www.agentschapnl.nl/programmas-regelingen/aanvragen-subsidie-zonnepanelen.
Geplaatst door: Wim ()

Het lijkt mij zeer zinvol dat er binnenkort (deze week) een vergelijkingsite komt voor complete systemen, losse panelen en losse omvormers. @Ben, kan jij dat voor de nederlandse consument doen; lijkt mij heel goed!

Geplaatst door: Marc Van Riesen ()

Alles weten over de subsidiemogelijkheden?
Vergelijk in ieder geval aanbiedingen van verschillende leveranciers.

Geplaatst door: Nico ()

[quote] Bekker
20-6-2012 17:40:53 Quote
Elly
20-6-2012 15:53:36 Quote
Kun je ook subsidie aanvragen als VVE? Ik heb heb appartement.
Sterker nog je kan dan zelfs de rente voor de financiering aftrekken. (bron: EigenHuis.nl) [/quote]

Is dit laatste een bevestiging dat een VvE subsidie kan aanvragen, terwijl de installatie meer vermogen opwekt dan toegestaan door de minister (zie brief). Volgens EigenHuis.nl niet!!!!!!!!!!

Geplaatst door: Bekker ()

[quote] Elly
20-6-2012 15:53:36 Quote
Kun je ook subsidie aanvragen als VVE? Ik heb heb appartement. [/quote]
Sterker nog je kan dan zelfs de rente voor de financiering aftrekken. (bron: EigenHuis.nl)

Geplaatst door: piet rongen ()

- enkele provincies geven ook subsidie bv Limburg. Kun je beide subsidies op één installatie naast elkaar krijgen ?

Opmerking van de redactie op 21-06-2012
Nee, als u voor uw zonnepanelen al een andere subsidie hebt ontvangen van een gemeente, provincie of Rijksoverheid dan komt u niet in aanmerking voor de subsidieregeling zonnepanelen voor particulieren.
Geplaatst door: Elly ()

Kun je ook subsidie aanvragen als VVE? Ik heb heb appartement.

Opmerking van de redactie op 21-06-2012
Zie Veelgestelde vragen subsidieregeling zonnepanelen op agentschapnl.nl.
Geplaatst door: Henk ()

Kun je ook subsidie krijgen en daarmee deelnemen aan een gezamenlijk zonnepanelen project ? Ik ben namelijk huurder

Opmerking van de redactie op 21-06-2012
Alleen particulieren komen in aanmerking voor subsidie. Voor elk Nederlands adres kunt u maximaal één aanvraag indienen. De subsidie kan alleen worden uitbetaald op rekening van de aanvrager. Er wordt niet op andere rekeningen uitbetaald om er voor te zorgen dat het subsidiebedrag altijd terecht komt bij de persoon voor wie deze is bedoeld.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.
Navigatie