De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Ontdek wat zonnepanelen opleveren
Zonnepanelen kopen

Nu subsidie zonnepanelen aanvragen

door Jeanet Woldring

Vanaf 1 maart stelt de overheid 69 miljoen euro subsidie beschikbaar  voor zonnepanelen.  Het is een subsidie op de productie van elektriciteit, niet op de aanschaf van zonnepanelen. Wees er snel bij, want vorig jaar was de pot  na één dag al leeg! Hoe u dat moet doen, leest u hier.

Hoe kan ik subsidie voor zonnepanelen aanvragen? 
U kunt inschrijven voor de subsidie vanaf 1 maart, maar het digitale aanvraagformulier op Agentschap NL is nu al beschikbaar. U kunt uw aanvraag dus nu al voorbereiden en klaarzetten. * U logt in met uw DigiD inlogcode en beantwoordt alle vragen. Vervolgens drukt u op de knop 'klaarzetten'.  Vanaf de openingsdag op 1 maart logt u opnieuw in. De conceptaanvraag is dan al opgeslagen. Na controle maakt u de aanvraag definitief door op 'indienen' te drukken. 

Wat kost het?
De aanleg van zo'n zonnepanelensysteem kost ongeveer 4000 euro, dat is een flinke investering. U krijgt gedurende 15 jaar lang subsidie. Niet voor de zonnepanelen zelf, maar voor het produceren van zonne-energie. U wordt eigenlijk stroomproducent in het klein. Met de subsidie heeft u de kosten aan het eind van de levensduur terugverdiend. De subsidie is een vergoeding per kWh geproduceerde elektriciteit. De hoogte van de subsidie is gekoppeld aan de stroomprijs. De subsidie is namelijk bedoeld om het verschil tussen de prijs van reguliere stroom en zonnestroom te overbruggen. Als de prijs van grijze stroom omhoog gaat, wordt dat verschil kleiner en daalt dus de subsidie per kWh.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?
 De subsidie is bestemd voor een nieuw zonnepanelensysteem dat op 1 maart 2010 nog niet was geïnstalleerd. De zonnepanelen hoeven niet alleen op een dak, maar mogen ook in de tuin worden geplaatst. Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet  het vermogen van de zonnepanelen minstens 1000 watt-piek zijn, dat is ongeveer een oppervlakte van 8 m2. Daar moet u ruimte voor hebben, maar het kan op vele manieren. Op  Milieucentraal kunt u checken of uw woning geschikt is voor plaatsing van zonnepanelen en of het u voldoende rendement oplevert.

Vergunning nodig?
In de meeste gevallen is een vergunning niet nodig voor het plaatsen van zonnepanelen; uitzonderingen gelden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Doe altijd navraag bij uw gemeente.

Hoe verder?
Na ontvangst neemt Agentschap NL uw aanvraag in behandeling. Als de subsidie is toegekend, moet u nog een aantal stappen doorlopen, bijvoorbeeld de juiste meters laten plaatsen. Daarnaast moet u zich laten registreren als producent van duurzame elektriciteit. Ook uw regionale netbeheerder speelt daarin een rol.

* uit eigen ervaring bleek dat het klaarzetten op de site een moeizaam proces was; veel foutmeldingen, trage site etc. Kortom, je moet over  veel geduld en doorzettingsvermogen beschikken om de subsidie aan te vragen!

Meer informatie: 
Vereniging Eigen Huis 
Milieu Centraal 

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 24 februari 2010
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.

Navigatie