De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Tarieven lager bij Essent en Energiedirect.nl

door Jeanet Woldring

essent.gifenergiedirect.gifKlanten van Essent gaan per 1 januari gemiddeld 35 euro minder betalen voor de levering van gas en stroom. Klanten van energiedirect.nl gaan er op jaarbasis gemiddeld 50 euro op vooruit. De tarieven van de netbeheerkosten en overheidsheffingen zullen stijgen.

Variabele leveringstarieven

Het gaat om consumenten die hun energietarieven niet vastgezet hebben, de zogeheten variabele leveringstarieven (lees meer over vaste en variabele leveringstarieven). De belastingen en netbeheerkosten zijn buiten beschouwing gelaten. Al met al zal de energierekening iets toenemen of gelijkblijven, zo is de verwachting van het energiebedrijf.

Daling inkoopkosten

Essent_opbouw_energierekening2016-2017.jpgVolgens de energieleverancier zijn de inkoopkosten voor aankomend half jaar gedaald en wordt die daling doorberekend aan klanten.

Daardoor gaat een gemiddelde Essent-klant met een jaarverbruik van 3500 kWh en 1600 m³ gas ongeveer 35 euro per jaar minder betalen voor zijn leveringskosten. Deze kosten zijn exclusief overheidskosten zoals belasting, precario en netwerkkosten. De leveringskosten voor stroom dalen met ruim 6% en gas gemiddeld 5%. 
 
Een gemiddelde klant bij energiedirect.nl gaat door de tariefswijziging ongeveer 50 euro per jaar minder betalen voor zijn leveringskosten. De leveringskosten voor zowel stroom en gas dalen met ruim 6%.

Wat betekent dit voor de totale energierekening?

Essent kan nog niet aangeven of en hoeveel een gemiddelde klant er in totaal op vooruit of achteruit gaat. Volgens een woordvoerder komt dat omdat de wijzigingen (stijgingen) in overheidskosten en netbeheerkosten nog niet duidelijk zijn. Hun laatste inschatting is dat de totale rekening iets toeneemt of gelijk blijft.

Transportkosten en belasting

ACM heeft gisteren de maximumtarieven voor de netbeheerkosten bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat huishoudens gemiddeld 13 euro meer kwijt zijn voor het transport van gas en stroom. De plannen voor energiebelasting zijn inderdaad nog niet bekend, maar de 'opslag duurzame energie' gaat wel fors omhoog. Volgens berekening van Gaslicht.com betaalt een gemiddeld huishouden volgend jaar 17,50 euro meer voor deze opslag. 

Onder een gemiddelde klant verstaat Essent:
Elektriciteit: Enkeltarief, grijs/groen, variabel, onbepaalde tijd, dual fuel, 3500 kWh, incl. btw
Gas: gemiddelde alle regio’s, profielcategorie G1, variabel, onbepaalde tijd, dual fuel, 1600 m3, incl. btw

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 1 december 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie